10 ajatusta sairastuneelle

Mitä tehdä ja ajatella, kun elämään saapuu vaikea tai pitkäaikainen sairaus? Kuinka pitää mieli rauhallisena, kun tulevaisuus pelottaa?

Sairastuminen herättää usein pelkoa ja ahdistusta. Jos parantuminen on epävarmaa, mieli voi täyttyä tulevaisuteen liittyvistä kysymyksistä. Kokosimme vinkkejä, jotka auttavat pysymään tyynenä totutellessasi elämään sairauden kanssa.

1. Pysäytä mieleesi pyrkivät kuvitelmat tulevaisuudesta.

Mieli saattaa käydä ylikierroksilla ja kelailla yöt läpeensä kuvia siitä, millainen tulevaisuus pahimmassa tapauksessa saattaa olla. Kauhukuvien pyörittely vain lietsoo ikäviä tunteita.

Joku on sanonut, että Jumala antaa kerralla voimaa vain käsillä olevaan hetkeen. Tuleviin, pelottavilta tuntuviin aikoihin löytyy voima sitten, kun kohtaat ne. Voit päättää, ettet lainkaan antaudu tulevaisuuden skenaarioiden vatvomiseen, vaan viet esiin nousevat pelot aina saman tien rukouksessa Jumalalle. Onko sinulla joku viisas läheinen tai ammattiauttaja, jonka kanssa voisit käsitellä pelkojasi?

2. Itseä ei kannata verrata muihin sairastuneisiin.

Sama sairaus voi toimia eri ihmisillä eri tavoin. Ihmiset myös kokevat asiat eri lailla: joku sopeutuu muutoksiin helpommin, toinen taas katkeroituu vastoinkäymisistä. Jollekin sairastuminen on käänne, joka yllättäen johtaakin aiempaa merkityksellisempään elämään.

Kun kuulet tai luet muiden kertomuksia sairaudestaan, muista, että sinun oma polkusi on uniikki. Jos muiden tarinat ahdistavat, ei niiden pariin kannata hakeutua.

3. Olet muutakin kuin sairautesi.

Vertaistuki voi olla parhaimmillaan voimauttavaa. Esimerkiksi samaa sairautta sairastavien Facebook-ryhmä voi olla hyvä paikka hakea ja antaa tukea ja vinkkejä.

Sairaus on osa sinua, mutta sinä et ole pelkkää sairautta.

Kovin tiivis vertaisryhmiin kiinnittyminen voi kuitenkin aiheuttaa sen, että alat ajatella itseäsi sairauden kautta. Sairaus on osa sinua, mutta sinä et ole pelkkää sairautta, ja saat edelleen rakentaa identiteettisi muiden asioiden ympärille.

4. Huomenna voi olla taas parempi päivä.

Sairauden kanssa tulee välillä parempia ja välillä huonompia hetkiä. Myös oma jaksaminen ja mieliala vaihtelevat. On turvallista tietää, että ahdistuksen kaudet ja sairauden vaikeat kaudet voivat hyvinkin mennä ohi, ja tulee taas parempia vaiheita. Ei siis kannata odottaa itseltään tietynlaista olotilaa siksi, että eilen tuntui joltakin.

5. Ole rehellinen tuntemuksistasi.

Saattaa tuntua kiusalliselta, kun joku kysyy mitä sinulle kuuluu, etkä voikaan vastata “hyvää”. Miten kertoa ruokakaupassa tapaamallesi puolitutulle, että olo on itse asiassa aivan kamala? Vai tarvitseeko sitä kertoa?

Reippaan teeskentely voi pidemmän päälle tehdä sinulle hallaa. Voi olla vapauttavaakin päästää suusta ulos se, että nyt on sairautta ja se vetää voimat pois ja mielen maahan. Enempää sinun ei tarvitse kertoa, jos ei tunnu siltä. Jos toinen utelee lisää, voit sanoa, että ei tee mieli nyt puhua siitä enempää.

6. Luovu jossittelusta.

Joskus mieleesi saattaa välähdellä kuvia siitä, millainen elämäsi olisi voinut olla, jos et olisi sairastunut. Saatat myös miettiä, olisitko voinut jollakin teollasi välttää sairauden. Ei kuitenkaan ole olemassa mitään vaihtoehtoista, ruusuisempaa todellisuutta, josta olet nyt pudonnut pois – on vain tämä elämä.

Jumala tiesi jo sinua luodessaan, mitä elämässäsi tulee tapahtumaan. Hänellä on elämällesi hyvä suunnitelma, jota mikään onnettomuus ei pysty pilaamaan.

7. Voit edelleen nauttia elämästä.

Sairastuneena on lupa olla väsynyt, mutta on lupa myös iloita ja tehdä kivoja asioita. Sairasloma ei tarkoita, että on esitettävä sairasta ja maattava kaikki päivät kotona – viis siitä vaikka pomo sattuisi samaan kahvilaan.

Vähitellen sairaus ja siihen liittyvät asiat muuttuvat ainakin osin rutiineiksi: niistä tulee osa tavallista arkea, eikä niihin ole enää tarpeen kiinnittää koko ajan huomiota. Silloin ajatuksiin alkaa mahtua enemmän muita juttuja.

Sairastuneena on lupa olla väsynyt, mutta on lupa myös iloita ja tehdä kivoja asioita.

Saatat joutua sairautesi vuoksi jättämään jäähyväiset joillekin rakkaille tai mieluisille asioille, olivat ne sitten ruokia, harrastuksia, haaveita tai raadollisimmillaan jopa omia kykyjäsi. Uusien mukavien juttujen etsiminen voi viedä aikaa ja voimia, mutta se on sen arvoista. Saattaa käydä niinkin, että kaiken luopumisen jälkeenkin jäljellä on paljon kivoja asioita. Voit myös löytää uusia ilonlähteitä, joita et ennen sairastumista olisi osannut kuvitellakaan.

8. Kiinnitä katseesi sairauden sijaan Kristukseen.

Niin kliseistä kuin se onkin, elämänmuutos on tilaisuus tarkastella uudestaan sitä, mikä elämässäsi on tärkeintä. Sairaus saattaa tehdä elämästä yksinkertaisempaa ja raivata arkeen enemmän tilaa hiljentymiselle ja Jumalan kohtaamiselle. Sen kanssa kamppailu voi myös välillä tuntua uuvuttavalta kokopäivätyöltä, joka vie viimeisetkin mehut.

Heprealaiskirjeessä kehotetaan vaikeina aikoina ajattelemaan Jeesusta ja hänen kokemaansa kärsimystä. On tärkeää, ettet kanna tuskiasi yksin, vaan annat Jeesukselle luvan olla mukana jokaisessa päivässäsi. Hän voi tehdä tästä ja tulevista hetkistä merkityksellisiä.

Jumalan seurassa rauhoittuminen auttaa näkemään oman tilanteen uudessa valossa, ja ahdistus helpottaa.

Jeesus itse kehottaa murehtimisen sijaan etsimään Jumalan valtakuntaa ja lupaa, että sen mukana saamme myös avun jokapäiväisiin tarpeisiimme. Jumalan lähellä on turvapaikkasi ja lohdun lähde, vaikkapa keskellä päivää työpaikan vessassa. Jumalan seurassa rauhoittuminen auttaa näkemään oman tilanteen uudessa valossa, ja ahdistus helpottaa.

Voit viettää aikaa Jumalan kanssa kuunnellen hengellistä musiikkia (kurkkaa Ruut-lehden soittolista vaikeisiin hetkiin) tai kirjoittaa ajatuksiasi kirjeen muodossa Jumalalle. Voit rukoilla yksin tai yhdessä muiden kanssa, laulaa tai soittaa. Tunnustele, mitä Jumala haluaa puhua sinulle Raamatun kautta ja ammenna muiden kristittyjen oivalluksia hengellisistä kirjoista.

9. Sairaus ei ole rangaistus.

Moni kristitty on historian aikana miettinyt, miksi Jumala sallii hyville ihmisille tapahtua pahoja asioita, ja jäänyt vaille vastausta. Raamattu kertoo meille, että Jumalalla on hyvä tahto meitä jokaista kohtaan. Hän ei rankaise meitä synneistämme vaan antoi ne Jeesuksen kannettavaksi, ja Jeesus sovitti ne kaikki täydellisesti.

Sairaus ei ole rangaistus silloinkaan, kun sen puhkeamiseen on vaikuttanut jokin “paha tapasi”, kuten tupakointi tai epäterveellinen elämä – se on vain luonnollinen seuraus.

Mahdollisimman helppo ja mukava elämä ei välttämättä ole Jumalan tahto.

On myös hyvä muistaa, että mahdollisimman helppo ja mukava elämä ei välttämättä ole Jumalan tahto, vaan ensisijaisesti se, että kasvamme ihmisinä ja elämme suhteessa häneen. Näyttäisi siltä, että se on Jumalalle jopa tärkeämpää kuin tasaisen menestynyt ja onnellinen ihminen, joka ei tarvitse Jumalaa enää mihinkään.

10. Sinulla on Jumala, jolla on voima parantaa.

Mikä ikinä onkaan sairautesi tila nyt, Jumalalle on mahdollista muuttaa tilanne täysin. Voit siis rukoilla paranemisen puolesta ja pyytää myös läheisiäsi tekemään niin. Kannattaa kuitenkin huolehtia siitä, ettei uskonelämä pysähdy pyörimään tuon yhden pyynnön ympärille. Paraneminen ei ole kiinni siitä, että muistaa koko ajan valaa itseensä uskoa paranemiseen ja tykittää uskonrukousta.

Paranemisihmeitä tapahtuu, mutta ei aina eikä kaikille. Raamatun henkilöistä esimerkiksi Paavalilla oli ruumiissaan jokin “pistävä piikki”, jota Jumala ei ottanut hänen pyynnöstään huolimatta pois. Paavali kirjoittaa Jumalan vastanneen hänen pyyntöönsä: ”Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.”

Jumalalla on omat tiensä, ja ne ovat joka tapauksessa hyviä. Hänellä on meille paljon hyvää annettavaa myös sairauden keskellä.