10 neuvoa ylioppilaalle – ja itselleni

Maaret Kallio haastoi suomalaisia muistelemaan omaa nuoruutta ja pohtimaan asioita, joita olisi toivonut silloin tienneensä.

Aloin miettiä, millaisia elämänohjeita antaisin lukioikäiselle itselleni. Sitten se kolahti. Apua, minähän teen edelleen ihan samoja virheitä kuin yli 10 vuotta sitten! Minulla on edelleen samat heikkoudet. Neuvoessani teini-minääni (ja tuoreita ylioppilaita) neuvon oikeastaan itseäni tässä ja nyt.

On yllättävän toimiva juttu asettua itsensä ulkopuolelle ja kirjoittaa, mitä haluaisi itselleen opettaa. Kyllähän minä nämä jutut näköjään tiedän! Samalla on lannistavaa tajuta, ettei tieto riitä. Tiedän kyllä, miten haluaisin elää, mutten elä niin. Tai kuten Paavali muotoili: ”En edes ymmärrä, mitä teen: en tee sitä, mitä tahdon, vaan sitä, mitä vihaan.”

Seuraavan kerran, kun omassa elämässä tulee hankala paikka, voisin vaikka miettiä, miten itse neuvoisin toista tässä tilanteessa olevaa ihmistä.

Olisinpa nuorena tiennyt, että…

Ruut-lehden toimitus kirjoitti omat #olisinpatiennyt -oivalluksensa. Nämä olisimme halunneet nuorena tietää, ja näitä yritämme edelleen parhaamme mukaan omaksua.

 1. ”Olisinpa tiennyt, että löydän ammatin seuraamalla sydäntäni ja tekemällä asioita, joista pidän. Ja että harrastuksista voi oppia työtä varten vähintään yhtä paljon kuin koulusta.”
 2. ”Olisinpa tiennyt, että ei haittaa olla nuori ja kokematon. Maailmasta löytyy ymmärrystä ja tilaa erehtyä, epäonnistua ja oppia asioita kantapään kautta. Joskus yhtä onnistumista varten tarvitaan ainakin sata mokaa.”
 3. ”Olisinpa tiennyt, miten tärkeää on levätä – silloinkin, kun paloin halusta mennä ja puuhata niillä viimeisillä voimanrippeillä. En ymmärtänyt, että kivojakin asioita voi olla elämässä liikaa. Olisinpa malttanut välillä jättää tarttumatta kiinnostavaan tilaisuuteen ja jäädä kotiin. Ei kaikkia haaveita tarvitse toteuttaa heti – joskus tuumailu on paikallaan. Aikaa riittää, uusia tilaisuuksia tulee.”
 4. ”Olisinpa tiennyt, ettei ihmisarvoni ole sidoksissa titteleihin, koulutukseen tai työpaikkaan. Olisinpa voinut valkolakin saatuani tuntea, että koko maailma on avoinna! Sen sijaan otin kauheita paineita ja stressiä vähän kaikesta mahdollisesta – kesätyön saamisesta, pääsykokeista ja opiskelupaikasta. Olisinpa ymmärtänyt, että elämä ei ala vasta virstanpylväiden jälkeen, vaan että elämää ovat nekin hetket, kun ei näennäisesti tapahdu mitään tai joutuu odottamaan jotain.”

  Olisinpa ymmärtänyt, että ainoa keino varautua elämän kolhuihin on pitää hyvää huolta ihmissuhteista ja suhteesta Jumalaan.

 5. ”Olisinpa tiennyt, että pelkääminen on turhaa. Pelkäsin nuorena paljon, mutta jälkikäteen katsottuna ihan vääriä asioita. Elämässä tulee vastaan ihanien juttujen lisäksi myös kamalia ja vaikeita asioita, mutta ne ovat useimmiten jotain ihan muuta, kuin olen etukäteen kuvitellut. Ja kun ne tulevat, Jumala on kanssani kohtaamassa ne. Olisinpa ymmärtänyt, että ainoa keino varautua elämän kolhuihin on pitää hyvää huolta ihmissuhteista ja suhteesta Jumalaan. Ne kantavat vaikeina aikoina.”
 6. ”Olisinpa tiennyt, että minulta löytyy sittenkin rohkeutta heittäytyä: hylätä varma tie ja antaa Jumalan viedä myös tuntemattomaan. Olisinpa tiennyt, että opiskelu-työpaikka-naimisiin-lapset-omakotitalo ei ole ainoa onni ja autuus.”
 7. ”Olisinpa tiennyt, että elämän valinnoista kannattaa keskustella monen eri aikuisen kanssa ja kuunnella erilaisia näkemyksiä. Olisinpa tiennyt ettei ole kiire valita heti jotain, vaan että tulen valitsemaan vielä monesti toisin… Olisinpa tiennyt että kiva on eri kuin merkityksellinen, ja että on tärkeintä kokea työn merkityksellisyyttä, paljon tärkeämpää kuin että työ on kivaa.”

  ”Olisinpa tiennyt, että on tärkeintä kokea työn merkityksellisyyttä, paljon tärkeämpää kuin että työ on kivaa.”

 8. ”Olisinpa tiennyt, että osaan ja opin kaikenlaista – että vanhat ajatukset tai kokemukset voivat muuttua ja taidot voivatkin olla olemassa.”
 9. ”Olisinpa osannut elää jo nuorena enemmän hetkessä eikä ”sitten kun”, aina jotain parempaa odottaen tai tavoitellen. Oli koko ajan niin kiire, kiire, kiire. Olisinpa tiennyt senkin, että olen mittaamattoman arvokas ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olen, tekemättä mitään – niin ihmisten kuin Jumalankin silmissä.”
 10. ”Olisinpa tiennyt, että kaikki käy lopulta hyvin.”