Syksy on uuden aloittamisen aikaa. Mitä jos kokeilisit tänä vuonna vapaaehtoistyötä?
1. Keikka-avuksi seniorille
Vapaaehtoistyö on monesti helpointa aloittaa keikkamuotoisesta osallistumisesta, jolloin voi auttaa silloin kun itselle parhaiten sopii. Seniorien keikka-auttaja voi lähteä ikäihmisen kanssa kauppaan, kävelylle, kahville tai avustaa vaikka tietokoneen kanssa. Keikoista voi valita itselle sopivimmat. Vapaaehtoiset yleensä haastatellaan ja koulutetaan tehtävään lyhyesti. Pääkaupunkiseudulla keikkatoimintaa koordinoivat ainakin HelsinkiMissio, Espoon vapaaehtoisverkosto sekä Suomen Raamattuopiston säätiö. Myös monissa paikallisseurakunnissa tarjotaan keikka-apua vanhuksille, kysy lisää esimerkiksi seurakuntasi diakoniatyöntekijältä.
2. Ystäväksi yksinäiselle
Suomen Punainen Risti järjestää ystävätoimintaa esimerkiksi yksinäisille nuorille, vanhuksille, maahanmuuttajille tai vammaisille. Ystävä kuuntelee ja tarjoaa henkistä tukea, ja yhdessä voidaan vaikka kahvitella, jutella tai käydä asioilla. Ystäväksi voi hakea kuka vain iästä riippumatta, ja ilmoittautua voi SPR:n verkkosivuilla. Punainen Risti perehdyttää tehtävään.
3. Vapaaehtoiseksi seurakunnalle
Vapaaehtoistyo.fi -verkkopalvelu kerää yhteen vapaaehtoistyömahdollisuuksia ympäri Suomea. Sivulla on avoinna erityisesti seurakuntien palvelutehtäviä. Tarvetta on esimerkiksi kirkkokahviavustajille, pyhäkoulunopettajille, lastenhoitajille, talkoolaisille ja keittiöapulaisille. Valinnanvaraa on niin paljon, että kiinnostavaa tehtävää löytyy varmasti. Kannattaa mennä juttelemaan oman seurakunnan työntekijöille ja kertoa, mitä taitoja on ja millainen vapaaehtoistyö kiinnostaa. Joillakin seurakunnilla on myös erityinen vapaaehtoistyön koordinaattori, joka huolehtii vapaaehtoisista.
4. Lipaskerääjäksi järjestölle
Lipaskerääjäksi voi ryhtyä kuka tahansa, ja työ on helppoa. Jo parin tunnin työpanoksesta on paljon hyötyä. Netissä voi ilmoittautua ainakin SPR:n, Planin ja Pelastakaa lapset ry:n listoille kerääjäksi. Järjestöt ottavat ilmoittautuneisiin yhteyttä, kun vapaaehtoisille on tarvetta. Tällä hetkellä haku on auki Nälkäpäivän lipaskeräykseen 15.-17.9.2016. Esimerkiksi bloggaajat voivat perustaa SPR:n sivuilla myös oman nettilippaan, jonka voi lisätä verkkosivuille.
5. Hengenpelastajaksi
Luovuttamalla verta pelastaa henkiä. Useimmissa isoissa kaupungeissa on verenluovutustoimistoja, ja pienillä paikkakunnilla järjestetään säännöllisiä verenluovutustilaisuuksia. Punaisen ristin sivuilta löytyvät verenluovutuksen edellytykset. Verta voi hyvin mennä luovuttamaan kaverin kanssa, ja luovutuksen jälkeen tarjolla on juomia ja välipalaa. Toinen tärkeä tapa auttaa on liittyä kantasolurekisteriin. Rekisteristä etsitään sopivia luovuttajia kantasolujen tarvitsijoille, kuten leukemiapotilaille.
6. Avuksi kodittomille eläimille
Eläinsuojelutyötä voi tukea monella tavalla omalla työpanoksellaan. Järjestöt tarvitsevat monesti apukäsiä esimerkiksi eläintilojen siivoamiseen tai eläinten kuljetukseen. Voit myös tarjota väliaikaisen kotihoitopaikan kodittomille eläimille tai antaa jollekin pysyvän kodin. Auttavia käsiä tarvitaan ainakin Hesyllä pääkaupunkiseudulla, Rekku Rescue ry:ssä sekä SEY:n jäsenyhdistyksissä ympäri Suomea.
7. Työtä ympäristön hyväksi
Jos ympäristöasiat ovat lähellä sydäntä, myös niiden eteen voi tehdä vapaaehtoistyötä. WWF hakee osallistujia esimerkiksi vapaaehtoisiin öljyntorjuntajoukkoihin, jotka toimivat mahdollisten öljyvahinkojen jälkeen viranomaisten apuna. Kesäisin on talkooleirejä, joiden aikana kunnostetaan vaikkapa uhanalaista perinneympäristöä. Myös monet kierrätyskeskukset ja seurakuntien kirpputorit ottavat vapaaehtoisia. Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus etsii nyt vapaaehtoisia muun muassa lajittelemaan ilmaistavaroita keskuksissa.
8. Kouluihin lähettilääksi
Syksyn alettua monet järjestöt kouluttavat ihmisiä tekemään kouluvierailuja. Lähettiläät kiertävät alakouluista lukioihin pitämässä opetustuokioita järjestön teemoista ja keskustelemassa oppilaiden kanssa. Vierailuista maksetaan joskus pieni palkkio. Esimerkiksi SEY:n kautta voi päästä puhumaan eläinsuojelun puolesta, ja Luonto-Liitto kouluttaa lähettiläitä Itämeri-, susi- ja metsäaiheisille kiertueille. Globaalikasvatus-sivustolta löytyy pari vuotta vanha lista järjestöistä, joiden kautta on päässyt kouluvierailijaksi.
9. Vapaaehtoistyöhön ulkomaille
Ulkomaille on mahdollista lähteä vapaaehtoiseksi monen eri järjestön ja kaupallisen toimijan kautta. Kannattaa ottaa projekteista kunnolla selvää: oleellista on, että vapaaehtoistyö hyödyttää aidosti paikallista kohdetta. Joistakin projekteista voi joutua maksamaan suuretkin ohjelmamaksut, kun taas toiset järjestöt tarjoavat vapaaehtoisille esimerkiksi majoituksen. Tarjolla on valtava määrä avustavaa työtä aina kouluista ja lastenkodeista toimistotyöhön.
Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n sivuilta löytyy englanniksi pitkä lista avoinna olevista ulkomaan tehtävistä. Merimieskirkko hakee vuosivapaaehtoisia erilaisiin töihin. Vuoden kestävän pestin aikana vapaaehtoisille maksetaan matkat, majoitus ja ruokarahaa. Lähetyslaiva Logos Hopella on mahdollista tehdä erilaisia työpätkiä parista kuukaudesta pariin vuoteen ja nähdä samalla maailmaa. Suomen Lähetysseuralla on kaksi kertaa vuodessa hakuaika FELM Volunteer -ohjelmaan, jossa on tarjolla esimerkiksi tutkijaharjoitteluita sekä kirkollisia ja viestinnällisiä tehtäviä ympäri maailmaa.