Dressember – mekoilla orjuutta vastaan

Yhden naisen unelmasta syntynyt hyväntekeväisyyskampanja Dressember on koonnut joulukuun aikana jo yli 340 000 $ ihmiskaupanvastaiseen työhön. Muoniolainen Maria Roimaa kertoo, mikä saa hänet omistamaan joulukuunsa kampanjalle.

Muoniolaista nuorisotyönohjaaja Maria Roimaata voi hyvällä syyllä kutsua aktivistiksi. Maria osallistuu vapaa-ajallaan aktiivisesti ihmiskaupanvastaiseen taisteluun. Yhtenä taisteluaseena ovat mekot: tämä joulukuu on jo kolmas, jonka ajan Maria pukeutuu joka päivä mekkoon kerätäkseen varoja ihmiskaupan uhrien vapauttamiselle.

Dressember-kampanjassa tuhannet naiset eri puolilta maailmaa yhdistävät voimansa joulukuun ajaksi auttaakseen prostituutioon pakotettuja naisia. Osallistujat julistavat ihmiskaupan uhreille kuuluvaa arvoa pukeutumalla koko joulukuun ajan mekkoon. Mekkojen avulla he kertovat aiheesta tuttavilleen ja kannustavat näitä lahjoittamaan rahaa ihmiskaupan vastaiseen työhön. Kerätyt varat ohjataan kahdelle järjestölle: IJM:lle eli International Justice Missionille ja A21:lle eli Abolishing Injustice in the 21st Centurylle.

Dressember on Marialle jo vakiintunut osa vuoden kiertoa, eräänlainen oma jouluperinne. Alun perin hän kuuli Dressemberistä vuonna 2013 ystävänsä kautta Facebookissa. Tuolloin hän työskenteli Loimaalla lastenkodin ohjaajana, ja Jumala oli puhunut hänelle jo pidemmän aikaa ihmiskaupan vastaisen työn tärkeydestä.

– Dressember oli juuri alkanut, ja tein nopean päätöksen osallistua, Maria kertoo. – Päätös oli helppo, koska tuin jo valmiiksi rahallisesti IJM:ää.

– Tänä vuonna minun ei edes tarvinnut miettiä lähtisinkö mukaan, todellakin olen mukana! Vuoden lopulla aloin odottaa Dressemberiä ja katsella omia mekkoja sillä silmällä, että tuotakin voin käyttää sitten Dressemberissä.

Ihmiskauppa on nykyajan orjuutta

Dressemberin ydinteema, eli ihmiskaupan uhrit ovat aihe, jonka esillä pitämiselle on suuri tarve. Ihmiskauppaa ja sen laajuutta on alettu nostaa esiin mediassa laajemmin vasta muutaman viime vuoden aikana. Siksi kaikki eivät ole vielä kuulleet siitä tai ymmärtäneet, kuinka valtavasta ilmiöstä on kyse – ihmiskaupan uhreja arvioidaan olevan maailmalla noin 30 miljoonaa.

Ihmiskaupalla tarkoitetaan ihmisten pitämistä pakkotyössä niin, ettei heillä ole vapautta lähteä pois omasta tahdostaan. Dressemberin kautta apua kohdistetaan erityisesti seksiperäisen ihmiskaupan uhreille, joista 98% on naisia ja tyttöjä. Seksiperäisessä ihmiskaupassa uhrit pakotetaan toimimaan prostituutiossa tai pornoteollisuudessa. Uhreja pidetään työssä usein uhkailun, väkivallan ja vankeuden avulla. Monet on huijattu työhön valheellisilla lupauksilla paremmasta elämästä.

Ihmiskauppa koskettaa ilmiönä myös meitä suomalaisia, sillä Suomi on yksi ihmiskaupan kauttakulku- ja kohdemaista.

Ihmiskauppaa kutsutaan myös nykyajan orjuudeksi. On valitettava tosiasia, ettei maailmassa ole koskaan ollut enemmän orjia kuin tällä hetkellä. Kyseessä on siis valtava ihmisoikeusrikkomus. Ihmiskauppa koskettaa ilmiönä myös meitä suomalaisia, sillä Suomi on yksi ihmiskaupan kauttakulku- ja kohdemaista.

Marian kiinnostus maailman epäoikeudenmukaisuuksia kohtaan juontaa juurensa teini-ikään.

– 15-vuotiaana minussa heräsi yllättäen vahva jano oikeudenmukaisuuteen. Sain tietoa esimerkiksi lapsityövoimasta ja surkeista oloista tuttujen vaatemerkkien tehtailla. Teini-ikäisen intensiivisellä raivolla pohdin, miten tällaista voi olla olemassa.

dressember-pinssit
Kuva: Dressember

Havahtuminen erilaisiin ihmisoikeusrikkomuksiin sai Mariassa aikaan innon etsiä lisää tietoa ja tutkia myös historiassa tapahtunutta syrjintää ja riistoa, kuten rotuerottelua ja naisten alistamista eri kulttuureissa. Samalla heräsi halu toimia: ostaa omat vaatteet mahdollisimman eettisesti, välttää orjatyövoimaa ja tukea yrityksiä, jotka ovat asian suhteen tiedostavia.

– Eräänlainen käännekohta oli, kun keväällä 2012 muutama ystäväni järjesti dokumentti- ja rukousiltoja ihmiskauppaan liittyen. Niiden kautta tapasin ensimmäistä kertaa joukon muita nuoria aikuisia, joilla oli sydämellään samoja asioita kuin itselläni. Rukoilimme paljon yhdessä ja pohdimme, mitä me voisimme tehdä.

Dressember onkin ollut Marialle vain yksi osa aktivoitumista ihmiskaupan vastaisessa liikkeessä. Hän pyrkii pitämään aihetta esillä seurakunnissa ja muissa yhteisöissä esimerkiksi erilaisten teemapäivien ja leffailtojen kautta. Maria toimii myös tukihenkilönä ihmiskaupan uhrille ja on ollut Brasiliassa vapaaehtoistyössä auttamassa prostituutioon jumiin jääneitä naisia ja lapsia. Lisäksi hän ylläpitää ystäviensä kanssa aiheeseen liittyvää Facebook-ryhmää ”Ihmiskauppaa vastaan”.

Voiko mekon avulla muuttaa maailmaa?

Sekä Dressemberin että International Justice Missionin taustalla on Jumalan antama unelma. Vuosia sitten Jumala alkoi puhua yhdysvaltalaiselle collegeopiskelija Blythe Hillille ihmiskaupasta ja oikeudenmukaisuudesta. Hill toivoi voivansa toimia asian puolesta, mutta koki omien lahjojensa liittyvän aivan toisenlaisiin teemoihin, kuten muotiin ja bloggaamiseen

Samoihin aikoihin Hill tuli kokeilleeksi asiaa, joka ei liittynyt mitenkään oikeudenmukaisuuteen. Hän keksi itselleen joulukuun ajaksi tyylihaasteen, jossa hän pukeutuisi joka päivä mekkoon. Nimi Dressember syntyi englanninkielen sanoista ”dress” ja ”December” eli ’mekko’ ja ’joulukuu’.

Mekkohaasteen oli tarkoitus olla ainutkertainen, mutta seuraavana vuona Hillin ystävät halusivat kokeilla samaa yhdessä Hillin kanssa. Pian tyylihaaste alkoi levitä niin, ettei Hill enää tuntenut kaikkia siihen osallistuvia. Hänen mieleensä välähti idea kerätä tyylihaasteen kautta rahaa ihmiskaupan vastaiseen työhön.

Viime vuonna kampanjaan osallistui 2 600 naista, jotka yhdessä keräsivät ihmiskaupan vastaiseen työhön noin 440 000 euroa.

Ensimmäinen, vuonna 2013 vietetty Dressember yllätti perustaja Blythe Hillin täysin: mukaan liittyi 1200 naista 32 eri maasta, ja varoja saatiin kerättyä 165 000 $ eli noin 155 000 €. Viime vuonna kampanjaan osallistui jo 2 600 naista, jotka yhdessä keräsivät ihmiskaupan vastaiseen työhön yli 465 000 $ (n. 440 000 €).

Myös Maria on osaltaan ollut kartuttamassa näitä summia jo ensimmäisestä Dressemberistä lähtien.

– Molempina vuosina olen saanut kerättyä muutamia satoja dollareita. Oma summa voi näyttää pieneltä, mutta yhdessä kaikkien dressemberiläisten kanssa kerätty summa on valtava. Summa syntyy siitä, että kaikki haastavat mukaan omaa lähipiiriään.

Dressember onkin suurenmoinen osoitus siitä, kuinka ihmiset yhdessä voivat saada merkittäviä asioita aikaan. Se on myös esimerkki siitä, kuinka yhden ihmisen unelmasta voi syntyä suuri liike.

Jumalan työtoverina naiseuden ja oikeudenmukaisuuden puolella

Mariaa puhuttelee se, että Dressemberissä yhdistyvät mekkojen kautta sekä tärkeät oikeudenmukaisuusasiat että ilo naiseudesta. Sitä kampanjassa ei haluta unohtaa.

– On kaunista, että Dressemberissä herätetään naisellisella tavalla tietoisuutta epäoikeudenmukaisuudesta, joka koskettaa erityisesti naisia. Seksiperäisen ihmiskaupan uhrit ovat tyttöjä ja naisia, jotka tulevat järkyttävällä tavalla riistetyiksi ja haavoitetuiksi. Uhrien ihmisarvo poljetaan täysin, ja heitä sorretaan nimenomaan heidän naiseutensa vuoksi. Sillä tavalla ihmiskauppa iskee juuri naiseuteen ja tyttöyteen.

Dressemberin kautta Jumala on puhutellut Mariaa myös suhteessa häneen omaan naiseuteensa. Maria korostaakin, että aina kun Jumala kutsuu ihmistä tekemään jotakin toisia varten, hän haluaa samalla kohdata myös ihmistä itseään.

– Jumala on puhunut minulle Dressemberien aikana yllättävilläkin tavoilla omasta naiseudestani ja siitä, kuinka hän näkee minut kauniina.

Jumala on puhunut minulle Dressemberien aikana siitä, kuinka hän näkee minut kauniina.

– Viime vuonna kampaaja leikkasi hiukseni vahingossa paljon lyhyemmiksi kuin olin pyytänyt. Se oli ihan kauheaa ja koko syksyn harmittelin, etteivät mekot näytä kivalta epäonnistuneen tukkani kanssa. Dressemberin alettua koinkin vahvasti Taivaan Isän puhuvan siitä, kuinka mekot sopivat minulle ja kuinka olen lyhyestä tukasta huolimatta silti naisellinen.

Dressember muistuttaa myös, että Jumala janoaa oikeudenmukaisuutta.

– Oikeudenmukaisuus on osa Jumalan olemusta, Maria summaa. – Luukkaan evankeliumissa Jeesus kuvaa omaa tehtäväänsä lainaten Jesajan kirjan 61. lukua: ”Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta.”

– Ihmiskaupan uhri on orjuuden vankilassa, mutta ihmiskauppias on synnin vankilassa. Jeesus ei katso, kuka on missäkin vankilassa, vaan haluaa vapauttaa kaikki vangitut. Jeesus on auttanut meidät pois synnin vankilasta ja Jeesuksen seuraajina meidät on kutsuttu tekemään samoja tekoja kuin Jeesus teki. Saamme Jeesuksen kanssa olla tekemässä tyhjäksi vihollisen töitä.

dressember1a
Kuva: Dressember

Oikeudenmukaisuuden ohella Dressemberin ydinkäsitteisiin kuuluu dignity, ihmisen arvo.

– Laulujen laulu kuvaa, kuinka Jumala katsoo omia tyttäriään: ”Rakkaani, kaikki sinussa on kaunista, sinä olet täydellinen!” Dressemberin kautta voimme juhlistaa tätä tapaa, jolla Jumala katsoo sekä meitä että heitä, joilta on viety oikeus päättää omasta kehostaan. Sama sanoma kuuluu sekä ihmiskaupan uhreille että meille ja läheisillemme.

Jokainen voi auttaa tietoisuuden lisäämisessä

Dressemberissä kerättyjä varoja ohjataan muun muassa International Justice Missionin ihmiskaupan vastaiseen työhön. Järjestö vapauttaa ihmiskaupan uhreja pois prostituutiosta tai muusta pakkotyöstä ja tukee heitä monipuolisesti: apua annetaan traumaattisten asioiden käsittelyyn, uuden elämän aloittamiseen sekä tarvittaessa ihmiskauppaan liittyviin oikeudenkäynteihin. Samalla ihmiskauppaa pyörittävät rikolliset halutaan saada vastuuseen teoistaan.

Ihmiskaupan vastaisen työn rahoittamisen ohella yksi Dressemberin tavoitteista on ihmiskauppatietoisuuden lisääminen. IJM:n perustaja Gary Haugen kiteyttää tietoisuuden lisäämisen tärkeyden ihmiskaupan vastaisessa työssä näin: ”Mitään ei tapahdu vain, koska olemme tietoisia ihmiskaupasta, mutta mitään ei tapahdu ennen kuin olemme tietoisia siitä.”

Mitään ei tapahdu vain, koska olemme tietoisia ihmiskaupasta, mutta mitään ei tapahdu ennen kuin olemme tietoisia siitä. – Gary Haugen

Maria kannustaakin jokaista levittämään tietoisuutta ihmiskaupasta ja osallistumaan sen vastaiseen taisteluun itselle luontevalta tuntuvalla tavalla.

– Tärkeitä tapoja ovat ihmiskaupan vastaista työtä tekevien järjestöjen tukeminen rahallisesti sekä asian esillä pitäminen julkisessa keskustelussa. Työperäistä ihmiskauppaa voi vastustaa myös pohtimalla omaa kulutusta ja ostamalla eettisesti valmistettuja tuotteita. Kun asioista ottaa selvää, niistä kannattaa kertoa myös muille.

– Tietenkin myös rukous yksin tai porukalla on tärkeää. Lisäksi voi lukea Raamatusta kohtia, jotka valaisevat Jumalan oikeudenmukaisuutta ja sitä, miksi hän haluaa omiensa toimivan sen puolesta. Hyviä kohtia ovat esimerkiksi Jes. 58 ja 61:1-32.”

Tämänvuotiseen Dressemberiinkin voi lähteä mukaan, vaikka kampanja on jo käynnissä.

– Tämä on ihana tapa juhlia sitä, kuinka kauniisti Jumala katsoo kaikkia tyttäriään. Niinkin konkreettinen asia kuin mekon pukeminen vie ajatukset niihin naisiin, joiden takia Dressemberiä vietetään. Toinen tapa osallistua Dressemberiin on tukea sitä sopivalla summalla rahaa.

Dressember on todistus siitä, että jokainen voi osallistua taisteluun oikeudenmukaisuuden puolesta niillä lahjoilla, joita Jumala on itselle antanut. Aseina taistelussa voimme käyttää sitä hyvää, mitä meillä jo on: vaikkapa mekkoja ja intoa tehdä jotakin luovaa. Kun taistelee samalla puolella oikeudenmukaisuutta janoavan Jumalan kanssa, niiden avulla saadaan aikaan jo paljon.

Kuinka minä voin auttaa?