Energiajae: Kuuleeko Jumala?

Minä olen kuullut sinun rukouksesi, olen nähnyt kyyneleesi. Jes 38:5

Otsikon kysymys on ollut yksi elämäni tärkeimpiä. Välittääkö Jumala minusta henkilökohtaisesti?  

Vaikka uskoin Jumalan muistavan jokaisen luomansa ihmisen, ajatuksissani pelkäsin, että hänellä ei olisi erityistä suunnitelmaa elämääni varten. Että kohtaloni olisi istua kirkonpenkissä kaksi kertaa viikossa, noudattaa hänen käskyjään ja se siitä. Taivaassa tavataan.

Tarvitsin sydämessäni tietoisuuden siitä, että elämälläni on merkitystä, että Jumala kuulee minua ja että Häntä kiinnostaa minun kohtaloni.

Haluamme kokea, että Jumala, jonka tahto tulee tapahtumaan maan päällä, suunnittelee jotain erityistä tehtävää juuri minua varten.

Uskon tämän olevan yleismaailmallinen tarve. Kaipaamme merkkiä siitä, että Raamatussa lupauksensa antanut Jumala on aktiivinen vielä tämänkin päivän tapahtumissa. Haluamme kokea, että Jumala, jonka tahto tulee tapahtumaan maan päällä, suunnittelee jotain erityistä tehtävää juuri minua varten.

Kerran Vanhaa Testamenttia lukiessani löysin koskettavan esimerkin luottamuksesta siihen, että Jumala välittää.  

Kuningas Hiskia oli linnoittautunut kaupunkiinsa vihollisjoukkojen ympäröimänä. Vihollinen mahtaili ylivertaisuudellaan ja pilkkasi Hiskian luottamusta Jumalaan. Kukaan ei voisi pelastaa Hiskiaa ja hänen maamiehiään vihollisen armeijalta.  

Lähettiläät toivat kunigas Hiskialle kirjeen, jossa vihollinen varoitti Hiskiaa luottamasta Jumalan apuun. Tappio tulisi, ihan kuten muillekin kansoille, jotka vihollinen oli voittanut.  

Mikä oli Hiskian reaktio?  

Hän meni suoraa päätä temppeliin ja levitti kirjeen Herran eteen. Sitten hän rukoili.  

Minua ihastuttaa Hiskian konkreettinen tapa lähestyä Jumalaa. Hei, Jumala! Tässä on kirje, jonka juuri sain, lue sinäkin se ja auta minua, itsellä ei rahkeet riitä.

Jumala vastasi kuningas Hiskian rukoukseen ja pelasti kansan vihollisen käsistä.  

Kuningas Hiskian esimerkki on saanut minutkin tuomaan asiani konkreettisesti Jumalan eteen. Joskus se on lasku, johon ei ole sillä hetkellä rahaa. Joskus se on sähköposti, johon en osaa vastata. Joskus levitän Herran eteen huonot uutiset, tai kriisin, jossa omat voimat loppuvat.

Kertomus muistuttaa minua myös siitä, kenen puoleen kääntyä, kun kohtaan ylitsepääsemättömän asian. Kenelle kerron ensimmäisenä huonot uutiset? Inhimillisesti on helppoa kääntyä perheen ja ystävien puoleen. Mutta usko saa minut tuomaan kirjeet ensimmäisenä Jumalan luettavaksi.   

Oman elämäni rukousvastaukset todistavat, että Jumala kuulee rukoukseni, välittää elämäni asioista ja antaa apuaan.

Hiskian elämässä odotti vielä yksi suuri kriisi. Hän sairastui vakavasti ja sai kuulla kuolevansa. Hiskia kääntyi vuoteellaan seinää kohti, rukoili ja purskahti itkuun. Koko elämänsä hän on uskollisesti ja koko sydämestään seurannut Jumalaa. Hän on noudattanut Jumalan käskyjä ja tehnyt hyvää.

Jumala, muista minua!

Hiskia sai lohduttavan vastauksen: Minä olen kuullut sinun rukouksesi, olen nähnyt kyyneleesi.

Jumala on henkilökohtaisesti kiinnostunut elämämme suurista ja pienistä asioista. Vaikka vastaukset rukouksiimme eivät aina olisi meidän suunnitelmien mukaisia, voimme uskoa sen, että Hän on todellakin kuullut rukouksemme ja nähnyt kyyneleemme.  

Kuva: Lina Forsblom