Vielä ehdit hyggeillä ennen joulua – 4 armollista vinkkiä

Jos olet somettanut, käynyt Tanskassa tai lukenut uutisia viime aikoina, olet varmasti törmännyt termiin hygge. Hyggeä on vaikea kääntää suomeksi, mutta se tarkoittaa jotain mukavaa ja kotoisaa oleilua: kiireetöntä olemista tai itselle mieluisan asian tekemistä, mieluiten villasukat jalassa ja vilttiin kääriytyneenä. Tanskalaiset hyggeilevät mieluiten seurassa, mutta suomalaiselle sopii myös yksin hyggeily.

Nousiko edellistä kuvausta lukiessa jo kylmä hiki otsalle? Miten tässä muka ehtisi rauhoittumaan ja rentoutumaan, kun joulu on jo ensi viikolla ja kaikki valmistelut tekemättä? Joulukortit pitäisi postittaa ja tehdä suursiivous, tampata matot, pestä pyykit, ostaa ja paketoida lahjat ja…

SEIS!

Hengähdä hetki. Me Ruut-lehdessä haluamme tuoda armon sanomaa esille, joten tässä neljä vinkkiä epätäydellisen hygge-hetken luomiseen:

  1. Laita soimaan jotain sinulle mieluisaa musiikkia, joka auttaa rentoutumaan ja unohtamaan arjen velvollisuudet hetkeksi. Esimerkiksi Ruut-lehden omilta soittolistoilta löydät kuunneltavaa moneen makuun. Kannattaa kuunnella kuulokkeilla ja silmät kiinni, niin et näe mahdollisia vaatekasoja tai kuule perheenjäsentesi tai lemmikkisi metelöintiä. Tämä on sinun hetkesi!
  2. Tuntuuko pelkkä makaaminen tai istuminen jo ajatuksena tappotylsältä? Joulua fiilistellessä on aivan sallittua myös tehdä jotain. Katso jotain mukaansatempaavaa tv-sarjaa tai elokuvaa,  tee käsitöitä tai leivo pipareita (valmistaikina on kova sana!) – mitä tahansa suhteellisen mekaanista toimintaa, jossa ei paljoa tarvitse päätä vaivata. Siivoaminen ja somettaminen kannattaa kuitenkin jättää toiseen kertaan, jotta levon ja rauhan saa maksimoitua.
  3. Nautiskele talvisilla ja jouluisilla herkuilla, kuten glögillä, tähtitortuilla tai niillä leipomillasi pipareilla – tai jos glögin lämmittäminen tai leipominen on liikaa, asetu sohvalle vaikkapa suklaalevyn kanssa.
  4. Hämärä valaistus, kynttilöiden sytyttäminen, villasukkiin pukeutuminen ja vilttiin kääriytyminen viimeistelevät hygge-hetken: et näe nurkissa vilistäviä villakoiria tai tiskikasoja, vaan keskityt hetkessä olemiseen. Jos kerran Jumala lepäsi seitsemäntenä päivänä maailmaan luodessaan, kannattaa ehdottomasti sinunkin tehdä niin.

Pinterestistä löydät sopivia inspiraatiokuvia, joilla pääset hygge-fiilistelyn alkuun. Tunnelmallista ja ennen kaikkea rauhallista joulunaikaa kaikille lukijoille!