Energiajae: Jeesuksen varassa

”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!” (Mark. 9:24)

Silloin kun elämä tarjoaa täyden laidallisen vaikeuksia tai pettymyksiä, myös luottamus Jumalaan on monesti koetteilla. Onhan Jumala taho, jolta me kristityt odotamme apua vaikeina hetkinä. Lisäksi Hän kertoo olevansa hyvä ja pitävänsä huolta ihmisistä.

Tilanteessa, jossa inhimillisin silmin näyttää siltä, ettei Jumala ole pitänyt huolta, luottamus ja usko Jumalaan voivat saada kovan kolauksen.

Kerran painiskellessani itse kolahtaneen luottamuksen kanssa minua virkistivät tämän evankeliumitekstin mies ja hänen mainio toimintatapansa tilanteessa, jossa hänen oma uskonsa on vähäinen. Mies menee Jeesuksen luo ja tarjoaa rehellisesti hänelle oman epäuskonsa. ”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!”

Minulle opetettiin rippikoulussa, että uskonelämän kannalta oleellista ei ole uskon määrä vaan sen kohde, Jeesus. Jeesuksen hyvyys osoittautuu tässäkin evankeliumitekstissä tärkeämmäksi kuin häntä lähestyvän miehen uskon määrä.

Jeesus nimittäin auttaa miestä, joka tuo ja suuntaa epäuskonsa hänelle. Hän ottaa miehen vastaan ja karkottaa tämän pojasta saastaisen hengen. Mies näyttää mallia meille myöhemmille sukupolville: Jeesukseen saa ja kannattaa luottaa, vaikka oma usko muistuttaisi lähinnä epäuskoa.

Uskonelämän kannalta oleellista ei ole uskon määrä vaan sen kohde.

Myös Jeesuksen opetuslasten usko välillä horjui, vaikka he pääsivät jatkuvasti todistamaan ihmeitä. ”Kaikki on mahdollista sille joka uskoo”, Jeesus sanoo, mutta opetuslapsilla ei ole kyseisessä tilanteessa uskoa, jolla Jeesuksen luokse tullutta miestä olisi autettu.

Eräässä toisessa tilanteessa opetuslapset sanovat Jeesukselle: ”Anna meille vahvempi usko!” Monessa tilanteessa opetuslapset jättävät meille myöhemmille Jeesuksen seuraajille riman matalaksi uskon määrän suhteen.

Vahva usko on siunaus, ja se rohkaisee muitakin ihmisiä turvaamaan Jeesukseen. On kuitenkin tärkeää muistaa, että usko on aina lahja ja sen synnyttäminen on Pyhän Hengen työtä. Ihminen ei siis itse pysty synnyttämään uskoa itsessään, vaan Pyhä Henki avaa silmämme näkemään Jeesuksen hyvyyden.

Se joka on saanut lahjaksi vahvan uskon, on saanut hienon lahjan. Hän voi heijastaa myös muiden vaikeisiin tilanteisiin Jeesuksen hyvyyttä.

Juurikin vaikeissa tilanteissa rukous ”auta minua epäuskossani!” on hyvin osuva. Evankeliumitekstin miehen tapauksessa on hyvin ymmärrettävää, että miehen usko tuntuu olevan vähissä. Onhan hänen oma poikansa ollut pienestä pitäen pahan hengen vallassa, ja henki on riepottanut poikaa yrittäen tappaa hänet. Raskasta kenelle tahansa vanhemmalle.

Meidän rikkinäisessä maailmassamme ihmisten kohtalot voivat olla kovia ja ainakin minun on helppo ymmärtää, että moni suuttuu vaikeissa tilanteissa Jumalalle. Evankeliumitekstin poikaa kiusaa paha henki, mutta silti hänen tai hänen isänsä asemassa ainakin minä saattaisin suuttua Jumalalle, enkä tuolle pahalle hengelle.

Jeesus on paras taho, joka voi selventää, kuinka Jumala katsoo kunkin ihmisen vaikeaa tilannetta.

Siksi pyydän usein vaikeassa tilanteessa, että Jeesus avartaisi katsettani näkemään, mikä minua kiusaa ja miten Jumala suhtautuu tilanteeseeni. Jeesus on paras taho, joka voi selventää, kuinka Jumala katsoo kunkin ihmisen vaikeaa tilannetta.

Jumala lupaa Jesajan kirjassa: ”Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju.”

Elämässä tulee eteen monenlaisia pahojakin paikkoja, mutta Jumala sanoo, että hänen rakkautensa kestää. Jos se ei näytä todelta, saamme mennä evankeliumitekstin miehen tavoin Jeesuksen luo epäuskossamme luottaen.

Jeesus ottaa meidät vastaan ja kykenee kantamaan meidät vaikeiden tilanteiden läpi, vaikkei meillä tai meitä ympäröivillä ihmisillä olisi uskoa siihen. Kun turvaamme Jeesukseen, me emme riipu oman uskomme varassa, vaan Jeesuksen varassa.

Energiajae-juttusarjassa kirjoittaja jakaa raamatunkohdan, joka on koskettanut, lohduttanut tai herättänyt oivalluksia. Katso muut sarjan jutut!

Haluaisitko jakaa sinulle merkityksellisen raamatunkohdan ja kertoa, mitä ajatuksia se on herättänyt tai millaisessa tilanteessa se on tullut sinulle tärkeäksi? Laita meille viestiä!