Kristitty sinkku voi luottaa Jumalan suunnitelmaan

Millaista on olla kristitty sinkku? Miten Jumala johdattaa parisuhdeasioissa? Miten parisuhteeseen voi valmistautua? Kolme sinkkua jakaa ajatuksiaan.

Sinkkuuteen liittyy usein vahvasti kaipuu. Vaikka elämä olisi mallillaan, tuntuu, että jotain puuttuu. 22-vuotias Frida ei ole koskaan seurustellut vakavasti, mutta on pohdiskellut sinkkuutta ja parisuhdeasioita paljon.

– Vaikka löytäisin kutsumukseni ja minulla on perhe ja ystävät, kaipaan silti parisuhdetta. Hetkittäin olen kokenut, että jos en mene koskaan naimisiin, elämässä ei ole tarpeeksi merkitystä tai seikkailua, hän kertoo.

Siitä huolimatta, että haluaisi jo löytää puolison, ajatus parisuhteesta saattaa mietityttää. Frida kertoo käyneensä vuosien varrella läpi sisäistä taistelua.

– Olen myös miettinyt, haluanko koskaan mennä naimisiin. Joinakin hetkinä olen pelännyt rakastumista ja kaikkea siihen liittyvää. On pelottava ajatus päästää toinen ihminen niin lähelle fyysisesti, henkisesti ja hengellisesti, ja oikeasti olla yhtä toisen kanssa. Mutta silti on se kaipuu.

Nykyään hänellä on rauha asian kanssa.

Jos puolison löytämisestä tulee liian tärkeä asia ja siihen keskittyy liikaa, siinä pilaa itseään. Toisen voi löytää deittipalstaltakin, mutta itse luotan Jumalan suunnitelmaan ja johdatukseen, ja haluan rukoilla sen toteutumisen puolesta.

Pitäisikö sinkun etsiä vai odottaa?

25-vuotias Vesa on ollut sinkku muutaman kuukauden. Hänen mielestään sinkkuudesta ei kannata tehdä liian isoa juttua.

– Ihmiset saavat olla sinkkuja. Se on yksi vaihe elämässä. Sinkkuna saa olla vapaa. Mulla on ihan sairaasti aikaa tehdä omia asioita. Kavereiden kanssa ei jaa kaikkea ihan samalla tavalla kuin parisuhteessa.

Hän haluaa rohkaista sinkkuja olemaan avoimia uusille tuttavuuksille.

– Saa olla haku päällä, mutta pitää miettiä, miten. Se, että menee juttelemaan jokaiselle tytölle joka on kiinnostava, ei ole välttämättä paras tapa. Jotkut uskovat ”siihen oikeaan”, eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Ei kuitenkaan kannata antaa sen ajatuksen rajoittaa, vaan olla rohkea, jos jotain tulee eteen.

Koska monet uskovat etsivät puolisoa tositarkoituksella ja haluavat naimisiin, uusien ihmisten tapailu ja seurustelu voidaan ottaa välillä turhankin vakavasti.

– Ihmiset ajattelevat eri tavalla, ja monien mielestä treffeillä käyminen on vakava asia. Mielestäni pitäisi ehdottomasti mennä kahville, jos yhtään synkkaa. Ei tarvitse pelätä treffejä tai muita asioita. Jos olet selvinnyt kristittynä muistakin asioista, etköhän selviä treffeistäkin, Vesa toteaa.

Jos olet selvinnyt kristittynä muistakin asioista, etköhän selviä treffeistäkin.

Frida on asiassa samalla kannalla.

– Kannattaa tutustua ihmisiin ilman taka-ajatuksia, eikä ajatella vain, että ”mmm, uusi mies”. Kyllä sen sitten huomaa, jos se on se oikea.

Molemmat kokevat, että usko tuo sinkkuelämään rauhan. Kristitty voi luottaa Jumalan hyvään suunnitelmaan ja johdatukseen myös parisuhdeasioissa.

– Ei-kristityillä sinkuilla on jotenkin sellainen hätäily, että kokeillaan mahdollisimman montaa. On täysin oman itsen varassa, löytääkö sen miehen. Ei ole varmuutta, että oikeanlainen tyyppi olisi olemassa. Katsoin nuorempana sivusta kavereiden sekoiluja ja ajattelin, että onneksi asia ei ole minun varassani, Frida kertoo.

Jos en olisi kristitty, ahdistuisin siitä, että olen sinkku. Kristittynä mietin, mihin turvaan elämäni. Onko se toinen ihminen vai jotain muuta? Jeesus on niin paljon kovempi juttu, Vesa toteaa.

sinkku-aidalla

Jumala johdattaa tässäkin asiassa

Pitkään jatkunut sinkkuelämä aiheuttaa monesti turhautumista. 25-vuotias Anna on yrittänyt tutustua uusiin ihmisiin ja tehnyt aloitteita, mutta sopivaa miestä ei ole löytynyt. Sittemmin hän on antanut asian Jumalan hoidettavaksi.

– Uskon Jumalan johdatukseen ja siihen, että hän pitää meistä huolen. Hän haluaa siunata meitä. Totta kai olen avoin tutustumaan uusiin ihmisiin ja vietän sosiaalista elämää. Kuitenkin odotan mieluummin, että Jumala johdattaa minulle puolison sen sijaan, että olisi koko ajan haku päällä, hän kertoo.

Voi olla vaikeaa uskoa Jumalan johdatukseen, jos on rukoillut puolisoa vuosia eikä mitään ole tapahtunut. Entä jos Jumalan tahto onkin, että löydän puolison vasta eläkeiässä tai en ollenkaan? Odottaminen on kuitenkin myös osa Jumalan suunnitelmaa.

– Jumala vastaa omalla aikataulullaan ja omalla tavallaan. Pitää rukoilla, että hänen tahtonsa tapahtuu. Vaikka rukoilee tietynlaista puolisoa, Jumalalla voi olla jotain paljon parempaa varattuna. Ihminen, josta huomaa, että tämä on juuri sellainen jonka tarvitsen, Anna sanoo.

Parisuhde on yksi elämän tärkeimmistä asioista. Miksi Jumala sössisi sen?

Meillä on usein pitkä lista asioita, joita haluamme. Jumala tietää, mitä oikeasti tarvitsemme.

– Älkää listatko liikaa niitä ominaisuuksia, Vesa neuvoo. – Kannattaa miettiä, mitä oikeasti haluaa parisuhteelta. Jos rukoilee, että haluan sellaisen ja sellaisen ihmisen, saattaakin tulla ihan erilainen. Yleensä rukousvastaukset ovat vähän erilaisia, Jumala on kuitenkin niin sairaan paljon isompi asia.

– Jumalalla on huikeat suunnitelmat kaikille muillekin elämän osa-alueille, työhön ja visioon. Miksei olisi tähänkin? Parisuhde on yksi elämän tärkeimmistä asioista. Miksi Jumala sössisi sen? Frida pohtii.

– En halua mitään muuta, kuin Jumalan minulle suunnitteleman ja parhaaksi näkemän ihmisen. Haluan olla valmis siihen. Itse ei tiedä, milloin on valmis, mutta Jumala tietää.

Sinkkuna voi jo valmistautua parisuhteeseen

Odotusaika kannattaa käyttää hyödyksi. Tulevaan parisuhteeseen voi valmistautua esimerkiksi käymällä läpi omassa elämässä tapahtuneita vaikeita asioita, tutustumalla itseensä ja etsimällä omaa kutsumusta. Frida ehdottaa pohdittavaksi seuraavaa ajatusta: Jos puolisoa ei koskaan tulekaan vastaan, miten haluan elää elämääni?

Vesa kertoo, että ystävä oli aikoinaan neuvonut etsimään ensin Jumalaa eikä puolisoa.

– Nauroin silloin, mutta hän oli oikeassa. Se on ainoa keino. Kun katsoo parisuhteita, jotka toimivat, niillä ihmisillä on hyvät välit Isään. Jos sinulla on jotain ongelmia, yritä hoitaa niitä. Se on palvelus sille toiselle. Parisuhteen ei kuulu olla sellainen, että menee ja kaataa omat ongelmat toisen päälle. Siinä pitäisi olla kaksi tasavertaista ihmistä yhdessä ja Jumala kolmantena.

– Ei pidä ajatella, että sitten nautin elämästä kun löydän miehen. Pitää pystyä nauttimaan elämästä, lähteä toteuttamaan omia haaveita ja tehdä mitä haluaa tehdä nyt, Anna sanoo.

Puolison löytymisen lisäksi voi rukoilla tulevan puolison puolesta.

Voi myös miettiä, millaisena haluaisi löytää oman unelmakumppaninsa. Haluaisiko löytää myönteisen ihmisen, joka elää omaa elämäänsä ja kulkee kohti kutsumustaan, vai tyypin, joka odottelee paikallaan puolison ilmaantumista?

Aiheeseen liittyen Frida suosittelee katsottavaksi amerikkalaisen pastorin Andy Stanleyn opetussarjaa New Rules for Love, Sex and Dating. Yksi Stanleyn teeseistä on, että unelmakumppanin etsimisen sijaan pitäisi pohtia, onko itse sellainen ihminen, josta unelmien puoliso kiinnostuisi.

– Andy Stanleyn opetukset ovat parhaita. Jokaisen kristityn kannattaa katsoa ne!

Puolison löytymisen lisäksi voi rukoilla tulevan puolison puolesta. Vaikka ei itse kyseistä ihmistä vielä tuntisikaan, Jumala tietää kyllä, missä hän on.

Frida kertoo siunaavansa toisinaan tulevaa aviomiestään.

– Rukoilen, että hän pysyisi Herrassa ja Jumala puhuisi hänelle. Pyydän, että Jumala valmistaa minua häntä varten ja häntä minua varten.

sinkku-laiturilla

Jumalan mielen mukainen puoliso?

Millaista kumppania kristityn sinkun sitten kannattaa etsiä? Jari Iivanainen esittää nettiartikkelissaan muutamia perusperiaatteita. Hänen mukaansa sopiva puoliso on uskossa, luonteeltaan joustava, vastuullinen, teillä on ainakin joitakin yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja kummankin tulevaisuudensuunnitelmat on mahdollista sovittaa yhteen.

Hyvä koetinkivi sille, onko seurustelu Jumalasta, on se, että hänellä on edelleen ensimmäinen sija elämässäsi. Jos seurustelu on hänestä, saa se kummatkin etsimään yhdessä Jumalaa”, Iivanainen kirjoittaa.

Frida kertoo etsivänsä puolisoa, jonka kanssa voisi puhua kaikesta.

– Hänen kanssaan täytyisi pystyä olemaan oma itsensä ja tuntea olevansa täysin hyväksytty sellaisena kuin on. Ja itse pitää hyväksyä se toinen, eikä ajatella, että muuttaisi ja kehittäisi häntä. Minusta olisi ihanaa saada mies, joka on antanut Jumalalle luvan kasvattaa itseään. Ihminen on kuitenkin ihan eri lailla kasvanut, jos Jumalalla on saanut olla näppinsä pelissä.

Olisi ihanaa saada mies, joka on antanut Jumalalle luvan kasvattaa itseään. 

Vesan mielestä tärkeää on rehellisyys ja aitous.

– Vaatii ihan hulluna pokkaa myöntää joitain asioita, eikä moni uskalla myöntää, että on vajavainen. En odota, että kukaan olisi täydellinen. Tämä on hullu klisee, mutta jos antaa itsestään aidon kuvan, se kiinnostaa ihmisiä. Ei minua kiinnosta se, onko hänellä täydellinen hiuspäivä, vaan aitous. Olkaa omia itsejänne!

Kysymys siitä, voiko kristitty seurustella ja mennä naimisiin vain uskovaisen kanssa, jakaa usein mielipiteitä. Haastateltujen mielestä yhteinen usko puolison kanssa helpottaa elämää.

– Puolison kannattaa olla uskovainen, jos on itse elävässä uskossa, Anna sanoo. – Silloin voi jakaa uskon, rukoilla yhdessä ja kulkea Jumalan johdatuksessa. Jos puoliso ei ole uskossa, joutuu tekemään kompromisseja ja maailma vetää puoleensa. Olisi hyvä olla sellainen puoliso, jonka kanssa oma usko kasvaisi. On valtava voima, kun on kaksi uskovaista parisuhteessa.

– Seurustelun alkaessa ei ehkä tarvitse olla uskossa, mutta itse en haluaisi mennä naimisiin sellaisen ihmisen kanssa, jonka kanssa en voisi jakaa elämäni tärkeintä asiaa, Jumalaa, Frida sanoo.

– Avioliitossa joka tapauksessa törmäävät kahden erillisen ja erilaisen ihmisen elämät, joten en suosittelisi sen monimutkaistamista vielä lisää sillä, että olisi hyvin erilaiset arvot ja tapa katsoa elämää. Vaikeuksien tullessa se kaikki moninkertaistuu.

– Olisi jees, jos hän uskoisi Jumalaan, että voisi keskustella siitä ja jakaa omia juttuja. Minä en halua käännyttää ketään, se ei kuulu mun hommaan, Vesa toteaa.

Frida tiivistää olennaiset asiat puolison etsimisessä:

– Järki, tunteet ja Jumala.

Mitä jos en koskaan löydä ketään?

On tietenkin mahdollista, että rukouksesta huolimatta ei koskaan löydä puolisoa. Haastatellut haluavat rohkaista kristittyjä sinkkuja luottamaan Jumalaan joka tapauksessa.

– Totta kai heikkoina hetkinä ajattelen, että voi ei, jos jään yksin, Anna sanoo. – Mutta Jumala pitää meistä huolen, kävi miten kävi. Hän täyttää kaikki tarpeemme ja antaa meille tyytyväisyyden elämään. Onneni on olla Herraa lähellä, eikä se puoliso välttämättä ole onnen tae.

– Jos seuraat Jumalaa ja kuuntelet, kyllä hän pitää sinusta huolen, Vesa sanoo. – Totta kai voi aina pettyä. Kyllä mustakin tuntuu välillä tosi pahalta, kun hyvät ystävät menevät naimisiin. On hyvä jakaa näitä juttuja ystävien kanssa. Nämä ovat vaikeita kysymyksiä, ja pitää oikeasti miettiä, mihin uskoo. Jos uskoo Jumalaan, voi viettää täysin onnellisen elämän sinkkunakin – olen tavannut monta sellaista ihmistä. Kävi miten kävi, hyvin käy.

– Etsi Jumalan jutuista ja ympärilläsi olevista upeista ihmisistä elämää ja merkitystä. Älä odota, että elämä alkaa siitä, kun rakastut. Voit odottaa innolla sen tapahtumista, mutta älä pistä elämääsi sellaisen asian varaan, joka ei ole varmaa, Frida toteaa.

– Jos minulle ei olekaan tarkoitettu miestä, voin luottaa siihen, että se on silti Jumalan ihana suunnitelma mun elämälle. Ja vitsit, mä haluan sen elämän.

Annan nimi on muutettu.

1 Comment

  • Aamen! Juuri näin! Tämä artikkeli oli kuin vastaus rukouksiini. Kiitos.

Comments are closed.