Neuleohje: Seuraa tähteä! -sukat

Vietätkö mieluiten joulua rauhassa villasukat jalassa tai haluatko ilahduttaa perheenjäseniäsi pehmeillä paketeilla? Seuraa tähteä! -villasukissa tuikkii jouluyön tähtitaivas ja kärjessä sädehtii tietenkin suuri tähti näyttämässä tietä.

Jos kirjoneule on uusi tuttavuus, nämä sukat ovat hyvä vaihtoehto aloittaa: teräosassa vain joka 4. kerros neulotaan kahdella langalla ja tähdestä löytyy myös pienempi ja helpompi versio. Hyviä vinkkejä kirjoneuleisiin löytyy esimerksi Sweet things -blogista.

Sukanvarsi on nopeaa 3 oikein, 1 nurin -joustinta, jotta sukat kerkiävät vaikka aatoksi pakettiin.

Tarvikkeet

  • Paksua sukkalankaa (esim. Novitan 7 veljestä, Gjestal Janne tai Kaupunkilanka Kivijalka. Ohjeen mallisukat on neulottu Viking Sportsragg-langalla)
  • Sukkapuikot: 3,5
  • Kanavaneula tai virkkuukoukku päättelemiseen

Langanmenekki:

  • Koko 30: tummansininen (Sportsragg 526) n. 70 g, valkoinen (Sportsragg 500) n. 10 g
  • Koko 38: tummansininen n. 100 g, valkoinen n. 10 g
  • Koko 42: tummansininen n. 140 g, valkoinen n. 10 g

Mallineuleet

  • Joustin: 3 oikein, 1 nurin
  • Pilkkukuvio: mallipiirros 1
  • Pieni tähti: mallipiirros 2
  • Suuri tähti: mallipiirros 3
Mallipiirros 1: pilkkukuvio
Mallipiirros 2: pieni tähti
Mallipiirros 3: suuri tähti

Ohje

Varsi:

Luo 40(48)56 silmukkaa ja jaa silmukat 4 puikolle, 10(12)14 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena 3 oikein, 1 nurin -joustinta 10(13)15 cm.

Aloita vahvistettu kantapää:

Jatka joustinta kerroksen 3 ensimmäistä puikkoa. Aloita 4. puikolla vahvistettu neule: *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*. Toista *_* 4. puikko loppuun ja jatka samalla puikolla 1. puikon loppuun samaa neuletta. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo loput silmukat nurin.

Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 10(12)14 kertaa eli 20(24)28 kerrosta. Kerroksen ensimmäinen silmukka nostetaan aina neulomatta.

Kantapään kavennukset:

Työn oikealla puolella jatketaan samaa vahvistettua neuletta (nosta 1 s, neulo 1 s o), nurjalla nurjaa. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes jäljellä on 7(9)10 s. Tee ylivetokavennus (nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 oikein, vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ.

Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo nurjaa kunnes jäljellä on 7(9)10 s. Neulo kaksi silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ.

Nosta 1 s neulomatta ja neulo vahvistettua neuletta, kunnes jäljellä on 6(8)9 s ja tee ylivetokavennus. Käännä työ. Jatka samaan tapaan niin että sivusilmukat vähenevät kunnes puikolle jää vain keskimmäiset 8(8)10 s. Jaa silmukat kahdelle puikolle 4-4(4 -4)5-5. Kantapää on valmis.

Jalkaterä:

Poimi kantalapun sivuista 10(12)14 + 1 s kantalapun puikoille (4. ja 1. puikolla on kummallakin 15(17)20 s, 2. ja 3. puikolla kummallakin 10(12)14 s). Neulo 1 kerros sileää ja nostetut 11+11(13+13)15+15 silmukkaa samalla kiertäen oikein.

Neulo toinen kerros sileää ja neulo 1. puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen sekä 4. puikon alussa 2 silmukkaa yhteen ylivetokavennuksella.

Ota sen jälkeen työhön mukaan valkoinen lanka ja aloita pilkkukuvio 1. mallipiirroksen mukaan. Muutama seuraava kerros kaipaa vähän keskittymistä: kavenna 1. ja 4. puikolla 2 silmukkaa joka toinen kerros kunnes yhdellä puikolla on 10(12)14 s. Jalkapöydän kohdalla eli 2. puikolla pilkkukuvio alkaa ko´issa 30 ja 42 kuvion riviltä 5=2 sinistä, 1 valkoinen, 3 sinistä silmukkaa jne. ja koossa 38 mallipiirroksen riviltä 1=1 valkoinen, 3 sinistä silmukkaa. Tarkista pilkkujen paikka 4. puikolla laskemalla kuvion vasemmasta reunasta kohti oikeaa. Kun kiilakavennukset on tehty, kuvio asettuu itsekseen yhtenäiseksi.

Tähtikuvio:

Jatka kuvioneuletta suljettuna neuleena kunnes jalkaterän pituus kantapäästä mitattuna on n. 12(15)17 cm. Pilkullisia kerroksia on silloin 7(8)9 kappaletta ja viimeksi on neulottu 1 valkoinen (2)3 tummansinistä kerrosta. Jos haluat ohjekokoja lyhyemmän tai pidemmän sukan, tee kokomuutos pituuteen tässä kohdassa.

Jatka pilkkukuviota 1. puikolla ja aloita 2. puikon alusta tähtikuvio 2.(3.)3. mallipiirroksen mukaan. Kohdista kuvio valokuvan mukaisesti vähän keskemmälle koossa 30. Aikuisten sukissa aloita kuvio heti puikon alussa. Tähtikuvio jatkuu hieman 3. puikolle. Jatka kuvion loputtua pilkkukuviota edellisten kerrosten mukaan.

Neulo tähtikuvio mallipiirroksen mukaan ja jatka pilkkukuviota lopuilla silmukoilla. Muista kuljettaa valkoista lankaa tummansinisten kerrosten kohdalla kiertämällä langat muutaman silmukan välein toistensa ympäri, jotta sinulla on tähtikuvion oikeassa reunassa käytössä sininen ja valkoinen lanka.

Aloita kärkikavennukset koossa 30 jo kun olet neulonut tähtikuvion 6. kerroksen. Nauhakavennuksen ohje on seuraavassa kappaleessa.

Kärkikavennukset:

Aloita tähtikuvion jälkeen leveä nauhakavennus eli neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 s oikein yhteen kun jäljellä on 3 s. Tee samoin 2. ja 4. puikon lopussa ylivetokavennus kun puikolla on 3 s. Jatka kavennuksia joka toinen kerros kunnes yhdellä puikolla on jäljellä 7(8)8 s. Tee kavennukset sen jälkeen joka kerroksella kunnes työssä on yhteensä jäljellä 8 s. Katkaise lanka ja pujota se silmukoiden läpi.

Tee toinen sukka vastaavasti, mutta jatka pilkkukuviota koko jalkaterän loppuun. Tähti tulee vain toiseen sukkaan.