Nuori kristitty nainen ehdolla eduskuntaan

Mikä saa kolmekymppisen naisen hakeutumaan politiikkaan? Katja Andrejev Vihreistä, Hanna Mithiku Vasemmistoliitosta ja Veera Köpsi Kristillisdemokraateista kertovat.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on meneillään. Kysyimme kolmelta eri puolueita edustavalta ja hyvin erilaiselta kristityltä ehdokkaalta, miksi he haluavat hakeutua päättämään asioista ja miten usko näkyy heidän politiikassaan. Miten nuoreen naiseen suhtaudutaan puoluepolitiikassa?

katja-rajattu

Katja Andrejev

“Usko näkyy politiikassani lähimmäisenrakkautena ja arvoina.”

Katja Andrejev on 34-vuotias liiketalouden opettaja Haminasta ja Vihreiden eduskuntavaaliehdokkaana Kaakkois-Suomen vaalipiirissä.

Poiminta vaalisivustolta: ”Biokaasu, aurinko, tuuli ja metsähake voivat tuoda Suomeen kaivattuja työpaikkoja ja olla mukana taistelussa ilmastonmuutosta ja ulkomaisista energiamuodoista luopumisessa.”

Miksi pyrit eduskuntaan? Mitä asioita haluat ajaa eteenpäin?
Mielestäni voisin olla oikea ihminen tuomaan eduskunnassa esiin arvojeni mukaisia asioita ja rakennemuutosalueiden kysymyksiä. Ajan mm. koulutuksen tulevaisuutta, työllisyyden lisäämistä ja sosiaalista tasa-arvoa. Vihreiden arvot ovat lähellä omiani: kestävä kehitys, tulevaisuuteen katsominen, ennaltaehkäisy ja lähimmäisenrakkaus.

Missä olet vaikuttanut aiemmin?
Halusin jo nuorena puuttua epäkohtiin. Kun ikää tuli ja lapset syntyivät, halusin yhä enemmän olla mukana päätöksenteossa ja kertomassa oman mielipiteeni.

Olen tällä hetkellä Vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja ja Haminan kaupunginvaltuustossa toisen kauden valtuutettu. Olen myös kaupunginhallituksen jäsen ja Haminan seurakunnassa kirkkovaltuuston varapuheenjohtajana.

Miehet pääsevät usein politiikassa helpommalla.

Millaista on olla nuorena naisena politiikassa?
Alkuun tuli paljon tytöttelyä ”sediltä”, mutta olen näyttänyt teoillani että olen varteenotettava vaihtoehto ja ansainnut paikkani. Kieltämättä miehet pääsevät usein helpommalla, mutta tästä syystä naiset voivat joskus jopa olla paremmissa asemissa politiikassa – emme saa mitään liian helpolla.

Mikä on parasta uskossa? Miten uskosi näkyy politiikassasi?
Usko tuo toivoa vaikeina hetkinä. Kirkko on minulle yhteisö, josta voi hakea turvaa elämän eri hetkinä. Politiikka ei mielestäni kuulu uskontoon eikä uskonto politiikkaan – ainakaan näkyvästi. Usko näkyy politiikassani ainoastaan lähimmäisenrakkautena ja arvoina.

Kuva: Joonas Brandt
Kuva: Joonas Brandt

Hanna Mithiku

“Hyvyys voittaa, ja sen puolesta kannattaa tehdä töitä.”

Hanna Mithiku on 32-vuotias teologian opiskelija ja lähetyssihteeri Helsingistä. Hän on Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaana Helsingin vaalipiirissä.

Poiminta vaaliblogista: ”Edellisen eduskuntakauden aikana on käsitelty montaa lakia, joilla määritellään vähemmistöjen asemaa. Niistä nyt iloisena asiana tasa-arvoinen avioliittolaki, joka meni läpi. Vielä on kuitenkin monta lakia jotka edelleen odottavat toteutumistaan. Sellaisia ovat esimerkiksi translaki, saamelaisten oikeudet ja YK:n vammaisten oikeuksien ratifioiminen.”

Miksi pyrit eduskuntaan?
Minut sai lähtemään mukaan politiikkaan liian usein keskusteluissa toisteltu lause: ”Meillä ei ole vaihtoehtoja, talous vaatii…” Mielestäni juuri politiikan tehtävä on luoda vaihtoehtoja, niin yhteiskunnan kehitykselle kuin yksittäiselle ihmiselle.

Haluan olla rakentamassa hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa jokaisella ihmisellä on oikeus ja mahdollisuus toimeentuloon, terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Ilman näitä perusoikeuksia tasa-arvolla ei ole mitään mahdollisuuksia toteutua.

Missä olet vaikuttanut aiemmin?
Ensimmäinen hallitus, jossa olen ollut oli Kansan Raamattuseuran Helsingin opiskelijatyön hallitus. Varsinaisesti lähdin mukaan politiikkaan vasta nelisen vuotta sitten. Olen nyt aloittamassa toista kauttani Haagan seurakuntaneuvostossa (olen varapuheenjohtaja) ja Helsingin yhteisessä kirkkovaltuustossa, lisäksi olen Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston jäsen. Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa tulin valituksi varavaltuutetuksi. Lisäksi olen HSL:n hallituksen jäsen ja opetuslautakunnan varajäsen. Vuoden 2015 alusta lähtien olen toiminut Helsingin Vasemmiston puheenjohtajana.

Mitä asioita haluat ajaa eteenpäin?
Kolme tärkeintä teemaani ovat sosiaalinen oikeudenmukaisuus, tasa-arvoinen peruskoulu ja vähemmistöjen ja marginaalissa olevien ihmisten huomioiminen päätöksenteossa.

Peruskoulu on tehokkain paikka ehkäistä yhteiskunnallista eriytymistä ja köyhyyden periytymistä. Siellä opitaan tiedon lisäksi myös sosiaalisia taitoja. Luokkakokoja pienentämällä opettajilla jää enemmän aikaa erilaisten oppijoiden huomioimiseen. Kun oppilashuollon ja erityisopetuksen resurssit ovat riittävät, jokainen saa mahdollisuuden saavuttaa sen, mihin omat kyvyt riittävät.

Vähemmistöön kuuluva joutuu todistamaan yhä uudestaan olevansa yhtä hyvä kuin muut – tai parempi – kelvatakseen joukkoon.

Millaista on olla nuorena naisena politiikassa?
Aika harvoin tulee ajateltua sitä, että toimin politiikassa nimenomaan nuorena naisena. Olen itse kasvanut monenlaisten ennakkoluulojen ja oletusten keskellä, ja siksi ehkä tottunutkin siihen, että ihmiset asemoivat minut johonkin tiettyyn lokeroon. Toisaalta kristitty, vasemmistolainen, maahanmuuttajataustainen nuori nainen ei ole helpoin lokeroitava. Politiikassa ja muutenkin yhteiskunnassa vähemmistöön kuuluva joutuu usein todistamaan yhä uudestaan olevansa yhtä hyvä kuin muut – tai parempi – kelvatakseen joukkoon.

Mikä on parasta uskossa? Miten uskosi näkyy politiikassasi?
Uskossa parasta on järjetön luottamus siihen, että hyvyys voittaa, ja sen puolesta kannattaa tehdä töitä. Mielestäni politiikassa pitää pystyä perustelemaan kantansa muulla kuin uskonnolla, sillä lait velvoittavat myös niitä, jotka eivät jaa samaa uskontoa. Minulla yksi uskooni perustuva lähtökohta on ajatus jokaisen ihmisen arvokkudesta. Haluan politikkona tehdä töitä sen toteutumisen puolesta.

kalefoto_KMR_studio-47978_425x640px_web

Veera Köpsi

”Politiikka on vienyt sydämeni.”

Veera Köpsi on 27-vuotias raisiolainen myynnin assistentti. Hän on Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaana Varsinais-Suomen vaalipiirissä.

Poiminta vaaliblogista: ”Kotiavun ja perhetyön ajatuksellinen lähtökohta pitäisi olla siinä, ettei perheessä tarvitse aina olla ongelmaa, vaan meistä jokainen voi kehittyä vanhemmuudessa sekä arjen pyörittämisessä erilaisten tukien toimesta.”

Miksi pyrit eduskuntaan?
Haluan tuoda vilpitöntä energiaa, rohkeutta ja nuorta osaamista päätöksentekoon sekä edistää kristillisdemokraattisen ideologian positiivista näkyvyyttä ja uskottavuutta Suomessa.

Tulin mukaan politiikkaan vuoden 2012 kunnallisvaaleissa ja politiikka on niin sanotusti vienyt sydämeni. Uskon vahvasti, että omilla valinnoilla ja vaikuttamisella todella on merkitystä. Haluan olla mukana tekemässä kotimaastamme kaikille parempaa ja turvallisempaa paikkaa elää sekä yrittää.

Mitä asioita haluat ajaa eteenpäin?
Jokaisen tulee kantaa oma vastuunsa yhteiskunnassa, mutta pitää huolta myös ympärillä olevista. Kaikki päätöksenteko pitäisi tehdä mahdollisimman lähellä ihmistä käyttäen mahdollisimman vähän byrokratiaa ja huomioiden lasten oikeuksien toteutuminen.

Jotta voimme edistää hyvien arvojen eteenpäin viemistä ja heikoimmasta huolehtimista, täytyy Suomen talouden olla kunnossa. Työnteosta tulee siksi tehdä kannattavaa ja yrittäjyyttä pitää tukea. Lisäksi opiskelijoiden työntekoa opintojen lomassa tulee helpottaa mm. tulorajaa nostamalla.

Olen kristillisdemokraatti, sillä pidän todella tärkeinä perinteisiä arvoja, joiden pohjalle kulttuurimme ja historiamme rakentuu. Heikoimmasta välittäminen ja erityisesti perheen hyvinvointi ovat meille tärkeitä asioita.

Tuoreena kasvona kohtaa välillä ennakkoluuloja ja kyseenalaistamista.

Missä olet vaikuttanut aiemmin?
Olen tällä hetkellä Raision kaupunginvaltuustossa ja sivistyslautakunnan jäsen. Olen Kristillisdemokraattien puoluehallituksen varajäsen, Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtaja ja KD-nuorten hallituksen jäsen.

Millaista on olla nuorena naisena politiikassa?
Asettelisin kysymyksen mieluummin näin: millaista on olla nuorena henkilönä mukana politiikassa. Tuoreena kasvona kohtaa välillä ennakkoluuloja ja kyseenalaistamista. Kuitenkin luottamus ja uskottavuus kasvavat tekojen myötä.

Mikä on parasta uskossa? Miten uskosi näkyy politiikassasi?
Parasta on armo ja lähimmäisenrakkaus. Usko näkyy politiikassani haluna välittää ja auttaa heikommassa asemassa olevia. Myös perhearvot sekä perheiden asema, hyvinvointi ja ennen kaikkea lasten oikeudet nousevat esille poliittisessa päätöksenteossani.

Miten juttu toteutettiin?

Lähetimme sähköpostia eri puolueisiin ja kysyimme, löytyisikö heiltä alle nelikymppistä naisehdokasta, jolle usko Jumalaan on merkityksellinen asia. Osaa ehdokkaista lähestyimme suoraan.

Juttuun valikoitui mukaan Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas, sillä emme saaneet muista puolueista vastausta tarpeeksi ajoissa. Jokaisesta näistä kolmesta puolueesta olisi löytynyt useampikin nuori kristitty naisehdokas. Valitsimme jutussa esiteltävät ehdokkaat niin, että mukana on henkilöitä eri puolilta Suomea.

Nelli on Ruut-lehden päätoimittaja, kirjoittaja ja viestintätyöläinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *