Näin teet kotiseurakunnastasi kotoisamman – 5 vinkkiä

Eräs ystäväni kertoi olleensa kesällä Saksassa musiikkifestivaalilla, johon osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä. Muutaman päivän jälkeen ystäväni huomasi, että hän oli alkanut kävellä eri tavalla: vapautuneemmin ja rennommin kuin ennen.

Festareilla oli ollut niin mukavia ihmisiä ja niin hyvä tunnelma, että ystäväni koki voivansa olla täydellisesti oma itsensä ja täysin hyväksytty juuri sellaisenaan. Ilmapiiri oli ollut niin vapauttava, että se vaikutti jo kävelytyyliinkin!

Aloin tapaamisemme jälkeen itse miettimään, missä minä tuntisin oloni yhtä kotoisaksi, hyväksytyksi ja rennoksi – niin että sen näkisi jo kävelystä. Tulin siihen johtopäätökseen, että kotiseurakuntani on sellainen paikka, jonne jokainen voi tulla sellaisena kuin on: epätäydellisenä, keskeneräisenä, omana itsenään.

Tai näin asian ainakin pitäisi olla. Tiedän, että näin ei valitettavasti aina ole. Seurakunnan nimittäin tekevät epätäydelliset ihmiset, jotka saattavat tuottaa harmia ja pettymyksiä kerta toisensa jälkeen.

Seurakunnan tulisi olla toinen kotimme, jossa voi riisua naamiot ja raottaa sisintänsä muille turvallisesti.

Ihminen on kuitenkin luotu yhteyteen toisten ihmisten kanssa. Erityisesti uskossa kasvamisen takia on seurakuntayhteys muiden kristittyjen kanssa tärkeää. Joskus sopivan seurakunnan löytämisessä voi mennä aikaa, mutta etsivä löytää. Seurakunnan tulisikin olla toinen kotimme, jossa voi riisua naamiot ja raottaa sisintänsä muille turvallisesti.

Onko sinun kotiseurakunnassasi tällainen meininki? Jos ei, miten voisit osaltasi olla edistämässä rentouden ja välittömyyden ilmapiiriä ja saada uudet ihmiset tuntemaan olonsa tervetulleeksi? Kokosimme viisi ohjetta seurakunnan kotoisuuden lisäämiseen:

  1. Tervehdi ja mene juttelemaan. Uusia ja yksinäisen näköisiä – tai ihan vain jotakuta puolituttua, johon haluaisit tutustua paremmin!
  2. Mene mukaan palvelutiimiin. Kun pääset itse toteuttamaan seurakunnassa eri tehtäviä, voit vaikuttaa myös ilmapiiriin ja niihin asioihin, joihin kaipaat muutosta.  
  3. Aina ei tarvitse olla aurinkoinen. Kun uskallat kertoa myös ikävämmät kuulumisesi, rohkaiset muitakin tulemaan näkyväksi kokonaisena.
  4. Uskalla mokata. Kun kohtaat omat kömmähdykset reippaasti ja huumorilla, luot ilmapiiriä, joka rohkaisee muitakin kokeilemaan uutta pelkäämättä nolatuksi tulemista.
  5. Anna armoa – itsellesi ja muille. Kaikki me olemme vähän keskeneräisiä ja erilaisia, eikä kaikkien kanssa voi aina olla asioista samaa mieltä. Kun hyväksyt tämän, vapautat tilaa erilaisuudelle.

Kuten sanottu, seurakunnan tekevät ihmiset. Tehdään yhdessä seurakunnista olohuoneita, joissa voi käyskennellä vapautuneesti. Tai vaikka vain lysähtää sinne sohvalle. Olet kotona, nyt voit hengähtää.