Uskalla hakea tukea synnytykseen

Moni raskaanaoleva miettii synnytystä pelonsekaisin tuntein. Doulana toimiva Lilli Radice kertoo, kuinka synnytykseen voi valmistautua ja miten doula voi auttaa siinä.

Neuvolan tädin neuvot, perhevalmennuksen powerpointit, tuttujen kokemukset, netin keskustelupalstat… Synnytyksestä on tarjolla tietoa jopa pyörryttävän paljon, mutta silti moni odottaja kokee avuttomuutta tulevan koetuksen edessä. Mitä tämä kaikki tarkoittaa minun kohdallani?

Kuuluvatko jännitys ja epätietoisuus synnytykseen? Onko ne vain kestettävä?

– On luontevaa ja normaalia jännittää, sillä synnytys on iso ja merkittävä asia, sanoo doulana eli ammattimaisena synnyttäjän tukihenkilönä toimiva Lilli Radice.

– Synnytykseen valmistautuminen tekee asiasta tutumman. Synnytyksestä puhuminen, erilaiset valmennukset ja esimerkiksi mielikuvaharjoitukset pienentävät epätietoisuuden määrää ja luovat voimavaroja lähestyä synnytystä luottavaisemmin mielin.

Doula tarjoaa läsnäoloa

Lilli Radice on ollut mukana kahdeksassa synnytyksessä ja auttanut vielä useampaa odottajaa valmistautumaan h-hetkeen. Doulan työn ohella hän opiskelee kätilöksi.

– Synnyttäminen on fyysisesti ja henkisesti äärettömän intensiivistä, ja siinä on läsnä äärimmäisiä tunteita. Näin mullistavassa tapahtumassa ei tukea voi olla liikaa, Lilli sanoo.

Doulat ovat yksityisiä ammatinharjoittajia tai vapaaehtoisia, jotka tarjoavat synnyttäjälle ja tämän puolisolle henkilökohtaista tukea ja kuuntelevan korvan läpi raskausajan, aina synnytyksen jälkeiseen aikaan saakka.

Synnytyksessä on läsnä äärimmäisiä tunteita. Näin mullistavassa tapahtumassa ei tukea voi olla liikaa.

– Parasta, mitä doula voi tarjota on turvallinen ja lämmin läsnäolo. Se auttaa synnyttäjää rentoutumaan ja keskittymään synnytykseen sen sijaan että huolehtisi muista asioista. Doulan läsnäololla on myös tutkitusti positiivinen vaikutus synnyttäjän kokemukseen, Lilli sanoo.

Doula on perehtynyt sekä synnytyksen fyysiseen että henkiseen puoleen. Lillin asiakkaina on ollut synnytyspelosta kärsiviä ja muuten vain tukea haluavia odottajia.

– Sairaala on joidenkin mielikuvissa kylmä ja epämiellyttävä paikka. Vierelle halutaan joku, joka on kulkenut rinnalla jo jonkin aikaa ja tuntee synnyttäjän toiveet. Monelle on myös tärkeää käydä yhdessä synnytystä etukäteen läpi ja valmistautua siihen, Lilli sanoo.

Mitä doula tekee?

Lilli tapaa asiakkaitaan kolme kertaa ennen synnytystä ja kerran sen jälkeen. Tapaamisissa tutustutaan, valmistaudutaan synnytykseen ja käydään läpi siihen liittyviä toiveita.

Doula voi auttaa pohtimaan, millaisia kivunlievitysmenetelmiä, asentoja ja apuvälineitä synnyttäjä haluaisi kokeilla. Yhdessä voidaan myös laatia synnytystoivelista, joka annetaan sairaalassa kätilölle.

Kun asiakkaan laskettu aika lähestyy, doulan on järjestettävä menonsa siten, että hän pystyy milloin tahansa lähtemään synnytyssairaalaan – myös yöllä. Se, mitä doula tekee synnytyksen aikana, riippuu tilanteesta ja synnyttäjän toiveista.

– Joskus vain odottelen rauhassa synnyttäjän kanssa supistuksia. Kerran vietin kahdeksan tuntia hieroen synnyttäjää ja maaten hänen vierellään, Lilli kertoo.

Doulan on pystyttävä milloin tahansa lähtemään sairaalaan – myös yöllä.

Synnyttäjän ja kätilöiden kemiat eivät aina mene yksiin, ja silloin doula voi olla luomassa parempaa ilmapiiriä ja auttamassa keskustelussa. Synnyttäjä saattaa myös olla niin omissa maailmoissaan, ettei osaa tai muista kommunikoida toiveitaan kätilöille.

– Jos synnyttäjä on pohtinut vaikkapa synnytysjakkaran käyttöä, voin muistuttaa sairaalaan tullessa, että voisimme nyt kokeilla sitä. Jos hän ei itse uskalla kysyä jotakin kätilöltä, voin avata puheyhteyden sanomalla, että “Anna mietti tällaista asiaa…”, Lilli sanoo.

Doula ei korvaa puolison tukea

Doula saa toisinaan kuulla ihmeteltävän, miksi kukaan haluaisi vieraan ihmisen mukaan synnytykseensä. Todellisuudessa synnyttäjän ympärillä häärää usein montakin tuntematonta kätilöä, joiden rinnalla oma doula tuntuu tutulta ja turvalliselta.

– Joku haluaa synnytykseen tukihenkilöksi vaikka oman äidin. Voi kuitenkin olla helpompaa, että tukena on doula, jota ei tunne täysin. Kun kyseessä on ammatillinen työllistämissuhde, voi hyvällä omallatunnolla hyödyntää kaiken palvelun, eikä tarvitse miettiä, että toisella on mennyt päivä pitkäksi, Lilli sanoo.

Synnytykseen valmistautuessa saattaa nousta esiin hyvin intiimejä asioita ja mietteitä, joita ei välttämättä tee mieli jakaa sukulaisen tai ystävän kanssa.

– Doulasuhteessa on tietty ammatillisuuden luoma turva ja samaan aikaan todella syvä yhteys, Lilli kuvailee.

On tärkeää, että synnyttäjän puoliso saa välillä levätä.

Entä oma puoliso? Jääkö hänelle tilaa, kun doula on mukana synnytyksessä?

– Doula ei voi korvata synnyttäjän ja puolison syvää ja intiimiä suhdetta. Se on aivan erityinen. Doulan rooli on toiminnallisempi: minä voin neuvoa esimerkiksi siinä, mikä asento auttaa lasta laskeutumaan synnytyskanavassa, mistä taas puolisolla ei ole tietoa, Lilli sanoo.

Doulan mukanaolosta on usein puolisollekin hyötyä: on helpompi käydä välillä huilaamassa tai hakemassa ruokaa, kun doula pysyy synnyttäjän tukena.

On tärkeää, että puoliso saa välillä levätä ja valmistautua ottamaan vastaan syntyvän lapsen, Lilli sanoo.

Doulan tarkoituksena ei ole viedä myöskään kätilön paikkaa.

– Hyvä doula ei astu kenenkään varpaille vaan tekee itsensä huomaamattomaksi tukipilariksi. Jos on tosi kiireinen synnytysyö, kätilölle voi olla helpotus, että huoneessa on koko ajan joku läsnä synnyttäjälle.

Lilli Radice auttaa synnyttäjiä valmistautumaan h-hetkeen. Kuva: Nelli Heinimo

Pitääkö synnytykseen valmistautua?

Joskus kuulee sanottavan, että synnytystä ei kannata miettiä liikaa ennalta, koska se ei kuitenkaan ole sellainen, mihin olet varautunut. Toiset taas vertaavat sitä maratonin juoksemiseen: vaikka tiedät, ettei se tule menemään suunnitelmiesi mukaan, on silti hyvä valmistautua. Lilli on jälkimmäisellä kannalla.

– Kätilöt osaavat asiansa, mutta se olet sinä, joka synnytät. Siinä helpottaa, jos olet hankkinut tietoa ja pohtinut etukäteen, mikä itselle tuntuu hyvältä ja turvalliselta. Voit valmistautua ennalta myös siihen, että asiat eivät välttämättä mene kuten haluaisit, Lilli sanoo.

Lilli suosittelee odottajia käymään läpi lähestyvän synnytyksen herättämiä tunteita.

– Mitä sinulle merkitsee se, että lapsi on syntymässä ja perheeseen tulee uusi jäsen? Lähestyvä synnytys saa odottajan usein miettimään omaa lapsuuttaan ja suhdettaan vanhempiin. Esiin voi tulle kipeitäkin asioita, Lilli sanoo.

Voit valmistautua myös siihen, että asiat eivät välttämättä mene kuten haluaisit.

Pelot ja ikävät muistot voivat Lillin mukaan vaikuttaa jopa synnytyksen etenemiseen, ja siksi niitä olisi hyvä käsitellä etukäteen.

– Anna tilaa sille, mikä nousee pintaan, äläkä ajattele, että selvitän tämän sitten joskus.

Jos hankalat asiat vain patoaa itseensä, se voi vaikuttaa tiedostamatta siihen, mitä ajattelee synnytyksestä ja omasta lapsesta. Voit puhua mietteistäsi myös neuvolassa tai jonkun turvallisen ihmisen kanssa.

Keskustelun ja asioiden etukäteen miettimisen kautta odottaja voi alkaa tiedostaa omia tarpeitaan ja toiveitaan.

– Eri ihmiset kokevat raskauden fyysisesti eri tavoin. Opettele kuuntelemaan omaa kehoasi ja anna tilaa sen tarpeille. Monet kokevat tarvitsevansa loppuraskaudessa omaa tilaa ja yksinoloa. Jos olet vaikkapa väsynyt ja surullinen, anna itsellesi tilaa olla sitä, Lilli sanoo.

Raskaanaolevia jännittää yleensä erityisesti synnytyskivun kohtaaminen.

– Kannustan miettimään etukäteen, minkä takia kipua on synnytyksessä, miltä kipu sinusta yleensä tuntuu ja mitä asioita se tuo mieleesi. Ajatusten läpikäyminen saattaa vaikuttaa siihen, kuinka suhtaudut kipuun, ja sitä kautta myös synnytyksen kulkuun, Lilli sanoo.

Älä vaadi itseltäsi täydellistä synnytyssuoritusta

Lilli haluaisi tuoda armollisuutta ja lempeyttä Suomessa vallitsevaan synnytyskulttuuriin.

– Suomalaiselle naiselle on luontaista tehdä asioista suorittamista. Synnytys nähdään samoin: tietyn minuutti- tai tuntimäärän jälkeen kuuluu tapahtua tietyt asiat, ja jos niitä ei tapahdu, ei olla onnistuttu, Lilli sanoo.

Paineet oppikirjan mukaiseen synnytykseen ovat usein lähtöisin pikemminkin synnyttäjältä itseltään kuin hoitohenkilökunnalta.

– Monella on itseään kohtaan tiedostamattomia odotuksia ja vaatimuksia. Jos taipumuksena olla kova ja vaativa itseä kohtaan, se saattaa heijastua synnytykseen, Lilli sanoo.

Jos taipumuksena olla kova ja vaativa itseä kohtaan, se saattaa heijastua synnytykseen.

– Anna itsellesi armoa ja tilaa olla sellainen kuin olet. Luota siihen, että sinä tunnet itsesi parhaiten ja tiedät, mikä sinulle on hyvää ja turvallista. Tartu synnytyksen ihmeeseen.

Synnytykseen voi tuoda rentoutta ja oman oloista tunnelmaa esimerkiksi ottamalla mukaan lempimusiikkia. Avautumisvaiheessa jotkut jopa rentoutuvat tanssimalla.

– Usein tulee vastaan kysymyksiä, että voikohan näin tai näin tehdä synnytyksessä, uskallanko edes toivoa tätä. Sanoisin, että uskalla! Doula voi olla auttamassa sinua pyrkimään kohti toivomasi kaltaista synnytystä.

Doula tueksi omaan synnytykseen?

Itselle voi etsiä doulaa vaikkapa Suomen doulat ry:n kautta tai googlettamalla doulien nettisivuja. Joillakin paikkakunnilla järjestetään doulailtoja, joissa voi tavata useampia doulia kerralla. Doulat tarjoavat myös yleensä ilmaisen ensitapaamisen, jossa tunnustellaan, toimivatko kemiat puolin ja toisin.

– Tapaamisessa tunnustelen, voisiko tämä olla hyvä doulasuhde ja pystynkö vastaamaan odottajan tarpeisiin. Samalla hän pystyy arvioimaan, kokeeko hän minut ihmiseksi, jolle on helppo puhua ja tulla ymmärretyksi. Usein molemmat huomaavat, jos eivät kykene ymmärtämään toisiaan, Lilli kertoo.

Doulana toimivilla saattaa olla varsin erilaisia taustoja. Lilli suositteleekin kysymään doulaehdokkaalta, onko hän käynyt doulan peruskurssin tai muita koulutuksia.

– Itse koen, että voin olla antamassa synnyttäjälle enemmän, kun olen kouluttautunut kunnolla. Doula ei kuitenkaan tee lääkitykseen tai synnytyksen kulkuun liittyviä päätöksiä. Jos sinulla on turvallinen ja hyvä olo henkilöstä, jolla ei ole doulan koulutusta, hän voi olla sinulle hyvä valinta, Lilli sanoo.

Uskovan doulan kanssa voi myös rukoilla synnytyksen puolesta.

Doulien nettisivuilta voi lukea, millaisiin menetelmiin ja apuvälineisiin kukin on erikoistunut. Kannattaa myös ottaa selvää, millaiset arvot doulaehdokkaalla on, ja sopivatko ne yhteen oman vakaumuksen kanssa.

– Doulan omat arvot ja hengellinen vakaumus luonnollisesti vaikuttavat toimintaan ja työskentelymenetelmien valintaan. Hengellisesti samalla aaltopituudella oleminen mahdollistaa doulasuhteen, jossa asiakkaalla on turvallinen ja luottavainen olo, Lilli sanoo.

Kaiken kaikkiaan on tärkeää olla avoin ja rehellinen omista toiveista ja tuntemuksista. Uskovan doulan kanssa voi myös rukoilla synnytyksen puolesta.

Lisätietoa: