12 kirjavinkkiä kesälomalle

Oletko vailla lomalukemista? Löydä vinkkiemme joukosta sinulle sopiva kesäkirja! Vinkit antoivat Ruut-lehden toimittajat Siri Agnes, Meri Hannikainen, Nelli Heinimo, Sanna Ruoho ja Nora Tirkkonen.

Koukuttavia kesäromaaneja

Miika Nousiainen: Juurihoito (Otava 2016)

Haluatko nopeaa, helppoa ja koskettavaa kesäluettavaa, joka on kaiken lisäksi suomalaista? Tartu Miika Nousiaisen Juurihoitoon. Kirnuvaaran veljekset löytävät toisensa hammaslääkärissä ja lähtevät yhdessä etsimään kauan sitten kadonnutta isäänsä. Luin 136 sivua yhdeltä istumalta aamuyöhön valvoen ja loput seuraavana päivänä. Usein nauratti, ja välillä myös itketti. Nousiainen on onnistunut yhdistämään yllättävällä, mutta äärimmäisen toimivalla tavalla hammashoidon yksityiskohdat sekä kadonneen sukulaisen etsimisen. Lisäksi rivien välistä huokuu lämpöä, toivoa ja rakkautta – kaikki aiheita, joita ei mielestäni ole suomalaisessa kirjallisuudessa yhtään liikaa. (NT)

Nousiainen on onnistunut yhdistämään yllättävällä, mutta äärimmäisen toimivalla tavalla hammashoidon yksityiskohdat sekä kadonneen sukulaisen etsimisen.

Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet (WSOY 2015)

Liane Moriartylla on käsittämätön kyky pitää lukijan mielenkiinto ja uteliaisuus otteessaan aivan viimeisille sivuille saakka. Kirjan alussa paljastuu, että erään alakoulun oppilaiden vanhemmille järjestetyissä juhlissa on tapahtunut murha. Mutta kuka juhlijoista on kuollut, miten ja miksi? Entä kuka on syyllinen? Tarinaa seurataan kolmen eri naisen näkökulmasta, ja juoni etenee takaumien ja poliisin kuulustelujen kautta. Erityisen kiitoksen annan taitavasti kirjoitetuille hahmoille, jotka ovat monipuolisia ja inhimillisiä. Tämä on sellainen kirja, jota ei mitenkään malttaisi laskea käsistään, eli mitä parhainta lukemista kesälomalle! Kirjasta on tehty samanniminen tv-sarja (Big Little Lies). (NT)

Puhuttelevia klassikoita

Henry David Thoreau: Walden – Elämää metsässä (Kirjapaja 2010)

Walden on täydellinen kirja sille, joka etsii syvempää merkitystä mökkeilylle. Thoreau myi 1800-luvun lopussa koko omaisuutensa, muutti kahdeksi vuodeksi elämään omavaraisesti metsässä ja kirjoitti klassikoksi nousseen kuvauksen elämästään siellä. Kirjasta löytyy myös viiltävää modernin yhteiskunnan kritiikkiä, joka yllättävää kyllä tuntuu ajankohtaiselta vielä 2000-luvullakin. (MH)

Walden on täydellinen kirja sille, joka etsii syvempää merkitystä mökkeilylle.

Mika Waltari: Valtakunnan salaisuus (WSOY 1959)

Sinuhen lukeminen kuuluu suomalaiseen yleissivistykseen, mutta Waltari on kirjoittanut myös koukuttavia romaaneja kristinuskon alkuajoista. Valtakunnan salaisuudessa päästään varakkaan roomalaisen matkaan seikkailemaan Galilean ja Jerusalemin maisemiin pääsiäisen ja helluntain välisenä aikana. Markus saapuu Jerusalemiin ristiinnaulitsemisen päivänä ja palaa halusta saada selville, kuka oikein oli surmattu ihmeitä tekevä kuningas. Kirjan matkassa tuntuu siltä kuin itse saisi seurata ylösnousseen Jeesuksen jäljillä. (MH)

Historiaa ja romansseja

Jo Baker: Longbournin talossa (Tammi 2014)

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten Ylpeydestä ja ennakkoluulosta tutut Bennettin siskokset pystyivät elämään huoletonta elämäänsä, jossa suurimmat velvollisuudet olivat koruompelu, maisemamaalaus ja pianonsoitto? Jo Bakerin romaani kertoo, millaista oli niiden palvelijoiden elämä, jotka tekivät kaikki työt, jotta aatelistytöt saattoivat keskittyä nätiltä näyttämiseen. Tämän jälkeen katsot Austenin kirjoja uusin silmin. (MH)

Tämän jälkeen katsot Austenin kirjoja uusin silmin.

Anna Misko: Armovuosi (Minerva 2014)

Anna Misko kertoo Armovuosi-kirjassa elävästi 1700-luvun lopun Suomesta. Karhinpään pappilan Ingrid-rouva jää leskeksi kolmen naimaikäisen tyttären ja opiskelijapoikansa kanssa. Heillä alkaa vuoden mittainen armovuosi, jonka aikana he saavat vielä asua pappilassa ja koettaa järjestää elatuksensa. Paras ratkaisu olisi mennä uusiin naimisiin, mutta jokainen pappilaa, leskeä ja hänen tyttäriään katsastamaan tuleva pastori ei ole aivan sopivaa aviomiesmateriaalia. (MH)

Kotimaista fantasiaa

Elina Pitkäkangas: Kuura (Myllylahti 2016)

Kuuran maailmassa ihmisyhteisöjä terrorisoivat hukat, sairastuneet ihmiset, jotka muuttuvat täydenkuun aikaan ihmissusiksi. Kuurankeron kylässä asuvat lukiolaiset Inka ja Aaron saavat huomata, että hukkia ei asu pelkästään muurien ulkopuolella. Urbaani fantasiakirja yhdistää taitavasti ihmissusimyytit suomalaisten kaupunkilaisnuorten elämään. Arkiset tapahtumat sekoittuvat luontevasti yliluonnollisiin elementteihin, ja kirja onnistuu välttämään pahimmat kliseet. Vauhdikas juoni ja persoonalliset, osittain ärsyttävätkin henkilöhahmot vievät mukanaan. Lue myös alkuvuodesta 2017 ilmestynyt trilogian toinen osa Kajo. (SR)

Persoonalliset, osittain ärsyttävätkin henkilöhahmot vievät mukanaan.

Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia (Gummerus 2017)

Erika Vikin esikoisteos esittelee vähän erilaisen steampunk-vivahteisen fantasiamaailman, jossa hahmot käyttelevät miekkojen sijaan revolvereita ja matkustavat junalla. Kaukana pohjoisessa tyttö tuupertuu Seuran talon portille. Tyttö ei muista itsestään muuta kuin nimen Aleia, mutta hänellä vaikuttaa olevan outoja voimia. Kaksosauringot-trilogian ensimmäinen osa lähtee hieman hitaasti liikkeelle, mutta teos on lupaava ja odotukset ovat korkealla seuraavan, kesällä 2017 ilmestyvän osan suhteen. Kirjailija on taiteillut itse upean kannen ja ylläpitää tarinaa syventäviä nettisivuja. (SR)

Kiinnostavaa kristillistä

Philip Yancey: The Jesus I never knew (suom. Tuntematon Jeesus, Aikamedia 1996)

Kuka Jeesus on? Mitä tarkoittaa Jeesuksen henkilökohtainen tunteminen? Mikä Jeesuksessa on poikkeuksellista verrattuna muihin uskontoihin? Philip Yanceyn kirjassa tutustutaan Jeesukseen syvällisesti historiallisesta, raamatullisesta ja filosofisesta näkökulmasta. Pohdinta on raikkaan rehellistä ja ihmettelevää, eikä Yancey peittele omia haasteitaan kristittynä. Hänellä on oiva taito maalata samaan aikaan isoa kuvaa Jumalasta sekä käsitellä yksityiskohtia kuten Jeesuksen vertauksia. Jos kaipaat evankeliumikeskeistä, armorikasta ja erittäin mielenkiintoista luettavaa, valitse tämä! (SA)

C. S. Lewis: Paholaisen kirjeopisto (Kirjaneliö 1992)

Kesä on hyvää aikaa perehtyä myös kristillisiin klassikoihin. Paholaisen kirjeopisto on asetelmaltaan nerokas: kokenut piru neuvoo veljenpoikaansa, kuinka saada ”potilas” eli eräs opiskelijamies kääntymään pois kristinuskosta ja mahdollisimman kauas Jumalasta. Kirja käsittelee satiirilla ja huumorilla vakavia ja syvällisiä asioita, ja herättelee lukijan itsekin pohtimaan. Vaikka kirja on kirjoitettu 40-luvulla, se tuntuu ajankohtaiselta myös nykymaailmaa katsoessa. Loppua kohti tultaessa saa myös hieman jännittää – miten lopulta käy potilaan sielun? (SR)

Elämä järjestykseen

Ilana Aalto: Paikka kaikelle (Atena 2017)

”Tehdään yksi asia heti selväksi. Tämä kirja ei neuvo sinulle miten sinun pitäisi elää, vaan kertoo miksi elät niin kuin elät.” Konmari-huuman jälkimainingeissa ilmestynyt Paikka kaikelle ei yritäkään olla raivausopas, vaan pureutuu kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta sisustamisen, tavaran ja tapojen historiaan. Kirja ei tarjoa valmiita vastauksia, mutta herättelee ajattelemaan ja tarjoaa hauskoja oivalluksia. Onko lapsella tosiaan pakko olla 560 erilaista lelua lastenhuoneessa? Jos haluat lukea kaksi erinomaista (ja kotimaista) kirjaa järjestelemisestä ja tavaran raivaamisesta, lue tämä ja Rinna Saramäen Täydellinen vaatekaappi. (SR)

Jos haluat lukea kaksi kirjaa järjestelemisestä ja tavaran raivaamisesta, lue tämä ja Rinna Saramäen Täydellinen vaatekaappi.

Satu Rämö ja Hanne Valtari: Unelmahommissa – Tee itsellesi työ siitä mistä pidät (WSOY 2017)

Työasioiden pohtimisen sanotaan olevan vihoviimeinen asia, jota kesälomalla kannattaa tehdä. Nappaan silti Unelmahommissa-kirjan seuralaiseksi laiturinnokkaan, sillä se kannustaa haaveilemaan itselle mielekkäästä työstä ja ryhtymään hommiin oman unelmatyön luomiseksi. Minua kiinnostaa myös päästä tutustumaan kahden bloggaajayrittäjän työelämätaipaleeseen. Kirjan nimessä oleva kehotus on samaan aikaan houkutteleva ja ärsyttävä – voiko se muka olla noin helppoa? (NH)