Ensitreffit alttarilla ei selvittänyt onnellisen parisuhteen x-tekijää

Kuva: Marja Kaarmila

Ensitreffit alttarilla on tv-ohjelma, jossa parisuhteen asiantuntijat muodostivat sinkkujen joukosta kolme paria. Nämä ihmiset menivät naimisiin näkemättä ja tuntematta omaa aviopuolisoaan etukäteen. Viiden viikon ajan he selvittivät, ovatko toisilleen sopivia ja haluavatko jatkaa aviopuolisoina, ja tätä matkan alkua pääsi koko kansa seuraamaan ruudun takaa 10 jakson ajan. Luulisi, että järjestettyjen avioliittojen aika olisi jo ohi! Ohjelma antaa yllättävästi paljon ajateltavaa parisuhteesta ja rakkaudesta.

Ohjelma pistää varmasti jokaisen pohtimaan avioliiton merkitystä. Mikä avioliitto oikeastaan on? Tulisiko sitä käyttää tällaisessa ohjelmassa, jossa on oikeastaan enemmän kyse sopivan kumppanin löytämisestä kuin itse avioliitosta? Itse pidän avioliittoa pyhänä liittona, jota ei ole tavoitteena rikkoa – toivottavasti ainakaan viisi viikkoa häiden jälkeen! Toisaalta ketäpä ei kiinnostaisi tietää, millainen kumppani hänelle sopisi. Kenen kanssa sinä olisitkaan naimisissa, jos asiantuntijat saisivat päättää? Myönnettäköön, etten itsekään pistäisi pahakseni, jos olisi mahdollista selvittää parhain mahdollinen kumppani juuri minulle. .

Ohjelman sinkuilla on yhteinen toive: löytää “se oikea”, jonka kanssa jakaa oma arki ja elää yhdessä tätä elämää. Kenties hankkia lapsia ja perustaa perhe. “Se oikea” on termi, joka saa minut voimaan pahoin. Kuitenkin allekirjoitan idean täysin, eräästä näkökulmasta. Jos odotan, että se oikea ratkaisee kaikki minun ongelmani, korjaa kaikki elämäni haasteet ja ajattelen kaikesta: “tämäkin asia olisi paremmin, jos vain olisin tavannut sen oikean”, olen hakoteillä. Se oikea voi olla synonyymi myös Jumalalle, eikä ihmisestä tulisi tulla toiselle jumala, näin ajattelen.

’Se oikea’ on termi, joka saa minut voimaan pahoin. Kuitenkin allekirjoitan idean täysin, eräästä näkökulmasta.

Uskon, ettei keiden tahansa kahden ihmisen välille voi tai edes tulisi syntyä romanttista rakkaussuhdetta. Uskon myös, että Jumala on kiinnostunut meidän ihmissuhteistamme. Niinpä tietyssä mielessä jokaiselle voi olla olemassa se oikea, sillä moni havaitsee Jumalan johdatusta siinä minkälaisia ihmisiä on saanut kohdata. Mutta se ei tarkoita pelastumista maallisista murheista tai henkilökohtaisten haasteiden katoamista, eikä sitä, että tämä toinen ihminen olisi täydellinen, vaikka jossain mielessä minulle oikea kumppani olisikin. Toiseen ihmiseen tutustuminen vaatii myös vaivaa, kärsivällisyyttä ja kykyä katsoa peiliin.

Mahdollisimman onnistuneiden liittojen ja parisuhteiden muodostamisen eteen nähtiin ohjelmassa vaivaa. Sinkut olivat täyttäneet erilaisia kyselyjä, joilla selvitettiin mm. heidän luonteenpiirteitään ja kiinnostuksenkohteitaan. Asiantuntijat myös haastattelivat kaikki sinkut. Yhteensopivuutta pohdittiin ohjelmassa näiden tietojen perusteella.

Tällaisessa parinmuodostustavassa on mielestäni kaksi haastetta. Ensinnäkin ihmisyksilöä on vaikea tiivistää kyselylomakkeen tuloksiin tai muutamaan haastatteluun. Toisekseen ajattelen rakkauden sisältävän jotain mystistä, jotain joka ei näy haastattelussa eikä taivu mitattavaksi. Yksi ohjelman asiantuntijoista, psykoterapeutti Maaret Kallio, nimesi tämän x-tekijäksi.

Mikä tämä x-tekijä oikein on? Luultavasti kaikki tietävät, että ihminen, jonka kanssa on paljon yhtäläisyyksiä ja yhteisiä intressejä, ei välttämättä sytytä ihastumisen tunteita. Sanotaan: “Siinä vaan ei ole sitä jotain”. Toisaalta kaikki eivät edes koe sitä jalat alta vievää lähes psykoosin kaltaista tunnetta. Silti he voivat olla ihan tyytyväisiä omissa rakkaussuhteissaan.

Jumala ei sählää ja sohlaa ihmissuhteissamme, teemme sen ihan itse.

Monet ajattelevat x-tekijän liittyvän henkilökemiaan. Siihen, mikä kolahtaa, loksahtaa paikoilleen, aiheuttaa vetovoimaa. Ajattelen sen olevan osittain tätä. Joidenkin ihmisten välille syntyy erityinen yhteys, toisten välille ei koskaan, vaikka kuinka yrittäisi. Joskus yhteys syntyy ajan kuluessa, näkemällä hieman vaivaa. Silti kemian varaan ei voi koko parisuhdetta laittaa. Kemia ei kanna niiden aikojen yli, jolloin toinen ärsyttää tai yhdessäolo on muuten vain haastavaa.

X-tekijä pysynee mysteerinä. Ensimmäinen ajatus itselläni ohjelmaa katsoessani oli, että x-tekijä on yhtä kuin Jumala. Jumala luo ihmisen. Jumalalla on suunnitelmansa meidän elämällemme sekä lupaus hyvästä lopusta. Jumala ei sählää ja sohlaa ihmissuhteissamme, teemme sen ihan itse. Siksi kaikki parisuhteet eivät mene niin kuin Strömsössä. Mutta Jumala x-tekijänä mahdollistaa jotain ihmeellistä, eli sen erityisyyden ja ainutlaatuisuuden kahden ihmisen välille. Raamatussa sanotaan Jumalan itse olevan rakkaus. Näin ollen tämä x-tekijämme on rakkauden paras asiantuntija.

On vaikea tietää, kuinka paljon itse vaikutamme rakkaussuhteissamme ja kuinka paljon Jumalalla on näppinsä pelinsä. Voimme kuitenkin katsantokannasta riippumatta aina luottaa Jumalan neuvoihin, apuun ja lohdutukseen. Tuskin koskaan pääsemme selville x-tekijän lainalaisuuksista, joten täydellinen deittipalvelu jäänee haaveeksi.

X-tekijämme yksi ominaispiirre on yllätyksellisyys. Rakkaus yllättää meidät jatkuvasti. Odotimme vaurasta kuningasta, saimme tavallisen Jeesuksen. Odotamme rangaistusta, saamme armon. Odotamme sitä oikeaa, saamme tilalle ainutlaatuisen yhteyden toiseen ihmiseen. Mikäpä minä olen sanomaan, missä menevät x-tekijämme toiminnan rajat. Hän nimittäin taisi juuri yllättää luomalla yhteyden siellä, missä emme sitä odottaneet näkevämme: tv-ohjelmassa.