Kuva: Marja Kaarmila

Ester – mukautujasta vaikuttajaksi

Miesten armoilla eläneestä naisesta kasvoi itsenäinen päättäjä, joka pelasti koko juutalaisen kansan. Naiset Jumalan käytössä -juttusarjassa sukelletaan tällä kertaa Esterin kirjaan, joka kertoo pohjimmiltaan Jumalan huolenpidosta.

Esterin kirjasta ei puutu jännitystä, loistoa ja juonittelua. Vanhasta testamentista löytyvän kertomuksen henkilöt ovat kauniita, rikkaita ja vaikutusvaltaisia. He eivät kuitenkaan ole tarinan todellisia päähenkilöitä.  

Esterin elämän käänteiden taustalla näemme Kaikkivaltiaan Jumalan ja hänen huolenpitonsa. Kun vihollinen juonii tuhoa Israelin kansalle, Jumala järjestää pelastuksen. Mikään ei estä Jumalan suunnitelmien toteutumista – ei edes se, että häntä ei mainita koko kirjassa kertaakaan.  

Tähti jo syntyessään

Esterin nimi merkitsee tähteä, ja tähdeltä hän Raamatun mukaan näyttikin: hän oli kaunis, ja erikseen mainitaan myös upea vartalo. Ester ja hänen kasvatti-isänsä Mordokai polveutuivat juutalaisista, jotka oli aikoinaan tuotu pakkosiirtolaisena Persiaan. He näyttivät kuitenkin sopeutuneen elämään uudessa maassa: molemmat käyttivät persialaisia nimiä.

Juutalaiset olivat sittemmin saaneet luvan palata omaan maahansa, mutta Mordokai ja Ester asuivat edelleen Susan kaupungissa. Miksi he eivät palanneet luvattuun maahan? Oliko syynä se, että vanha kotimaa oli köyhä ja raunioina ja sinne paluu merkitsi kovaa työtä? Monet juutalaiset olivat saavuttaneet korkean aseman Persiassa.

Toisaalta Jerusalemiin palanneiden miesten listassa on mies nimeltä Mordokai (Esra 2:2, Nehemia 7:7). Ehkä hän palasi kotimaahan, mutta kun temppelin jälleenrakennus pysäytettiin, hän tuli takaisin aikomuksenaan puhua palatsissa työn jatkumisen puolesta.

Joka tapauksessa siellä he olivat, siellä heidän piti olla, kun kuninkaan palatsissa alkoi tapahtua.

Menneen ajan missikilpailu käynnistyy

Ester oli varmasti kuullut Persian yltiörikasta kuningasta ympäröivästä kohusta. Muutama vuosi sitten kuningas Kserkses oli joutunut vaimonsa nöyryyttämäksi kesken juhlien. Kaunis Vasti oli kieltäytynyt ilmestymästä juhlavieraiden eteen ja menetti välittömästi asemansa kuningattarena.

Kuningas oli ollut sotimassa Kreikan kanssa viime vuodet. Nyt kuitenkin Susan kaduilla alkaa käydä kuhina. Palatsi järjestää kauneuskilpailun, jonka voittaja pääsee uudeksi kuningattareksi!

Vaikka osa tytöistä mahdollisesti itse halusi kauneuskilpailuun, emme saa sitä vaikutelmaa Esteristä.

Palatsiin kuljetetaan toinen toistaan kauniimpia tyttöjä. Kisailemaan pääseminen on luultavasti unelmien täyttymys monelle, ovathan kauneuskilpailut nykyäänkin suosittuja nuorten naisten keskuudessa.

Sekään, että häviäjät jäävät sivuvaimoksi palatsiin, ei ole kaikkein kamalin vaihtoehto muinaisen Persian valtakunnassa elävälle nuorelle tytölle. Järjestetyt avioliitot olivat tuolloin normaali tapa (kuten nykyäänkin monissa maissa muinaisen Persian alueilla), ja aviomieheltä vaadittiin ennen kaikkea kykyä elättää vaimoa ja lapsia. Palatsin turva ja vauraus saattoivat mahdollistaa elannon sukulaisillekin.

Vaikka osa tytöistä mahdollisesti itse halusi kuuluisaan kauneuskilpailuun, emme saa sitä vaikutelmaa Esteristä. Hänestä sanotaan: “Kun kerättiin tyttöjä Suusanin linnaan… otettiin Esterkin kuninkaan palatsiin.” (Ester 2:8).

Mitä tunteita kaunis kuori kätkee?

Käynnistyy vuoden kestävä kauneushoitojen jakso. Kasvatti-isä Mordokai kieltää Esteriä paljastamasta juutalaista syntyperäänsä hoville. Kummankaan nimi ja tavat eivät paljasta heidän taustaansa.

Kun kerrotaan, että haareminvalvoja Hegai alkaa suosia Esteriä, alamme nähdä Jumalan käden hänen päällään. Ester saa omat palvelijattaret ja parhaan huoneen haaremissa. Kaikki, jotka tapaavat Esterin, ihastuvat häneen. Hän tottelee sekä Hegaita että Mordokaita kaikessa.

Olivatko Esterin kuuliaisuus ja pehmeä luonne kauneuden lisäksi niitä avuja, jotka saivat kuninkaan viehättymään häneen? Joka tapauksessa, yhdessä vietetyn yön jälkeen kuningas valitsee Esterin uudeksi kuningattareksi.

Oliko valtakunnan ensimmäisellä naisella todellista valtaa elämänsä suhteen?

“Hänestä tuli kuninkaalle kaikkia muita naisia rakkaampi, eikä kukaan toinen neitsyt osannut hänen laillaan voittaa puolelleen kuninkaan mieltymystä ja suosiota. Kuningas asetti kuninkaallisen kruunun Esterin päähän ja julisti hänet kuningattareksi Vastin sijaan.” (2:17)

Meille ei kerrota Esterin tunteita ja ajatuksia. Hänestä on tullut valtakunnan ensimmäinen nainen – mutta onko hänellä todellista valtaa elämänsä suhteen? Kysyttiinkö nuorelta morsiamelta kertaakaan ”Tahdotko?”

Kaikesta huolimatta Ester ei vaikuta olevan katkera tai vihainen. Hän näyttää hyväksyvän elämänsä tapahtumat niin kun ne tulevat, luottaen Mordokain ja myöhemmin Hegain neuvoihin.

Aika astua esiin

Esterin ylellinen elämä palatsissa järkkyy, kun hän huomaa Mordokain viesteistä jonkin olevan vialla. Käy ilmi, että uusi pääministeri Haaman suunnittelee Persian valtakunnan alueella asuvien juutalaisten tuhoamista. Mordokai vetoaa Esteriin, jotta hän anelisi kansalle armoa kuninkaalta.

Ongelmana on, että kuningas ei ole kutsunut vaimoaan luokseen kuukauteen. Ehkä tämä on löytänyt uuden suosikin.

Ester joutuu elämänsä risteyskohtaan. Hän on aina aiemmin totellut kasvatti-isäänsä, mutta tällä kertaa se asettaa hänet hengenvaaraan, koska kuninkaan luo ei kukaan mene kutsumatta. Jos Vastin kohtalo opetti Esterille yhtään mitään, hän tietää, että kuninkaan käskyjä tulee jopa kuningattaren totella.

Esterillä ei ole profeetallista näkyä, jota seurata, eikä Jumalalta tullutta käskyä, jota noudattaa. Nuori kuningatar ottaa ohjat käsiinsä.

Ester ymmärtää päätyneensä palatsiin juuri tätä hetkeä varten.

Ester on piilottanut todellisen identiteettinsä jo neljän vuoden ajan. Nyt hän päättää olla juutalainen, osa tuhoon tuomittua kansaa. Hän on varma, että paljastus johtaa kuolemaan tavalla tai toisella. Tuntien miehensä luonteen, Esterillä ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tämä toteuttaisi uhkaustaan, jos hän ilmestyy tämän eteen ilman kutsua. Silti hän ei aio enää piileksiä.

Valtavan paineen alla tulee esiin Esterin todellinen luonne. Pehmeästä ja tottelevaisesta tytöstä kasvaa yhdessä yössä päätöksiä tekevä kuningatar. Hän ymmärtää päätyneensä palatsiin juuri tätä hetkeä varten ja on valmis tekemään kaikkensa, jopa uhraamaan henkensä kansansa pelastumiseksi. Kun päätös on tehty, hänellä ei ole enää mitään hävittävää.

Tällä kertaa Ester on se, joka kertoo Mordokaille, mitä tehdä: tämän on kutsuttava Susan juutalaiset paastoamaan Esterin puolesta kolme päivää ja yötä. Paasto on Raamatussa hengellinen sota-ase. Vaikka Jumalaa tai rukousta ei mainita edes tässä kriittisessä kohdassa, on kuningatar selvästikin tietoinen paaston käytöstä juutalaisten historian vakavissa tilanteissa.

Malta odottaa oikeaa hetkeä

Paaston päätyttyä Ester pukeutuu kauneimpiin vaatteisiinsa. Hän ei astu valtaistuinsaliin vaan jää sisäpihalle, oviaukon kohdalle, mistä on suora näköyhteys valtaistuimelle. Seuraavat hetket tulevat päättämään hänen kohtalonsa.

Kun kuningas näkee hänet, tämä heltyy ja kutsuu Esterin luokseen ojentamalla valtikkansa häntä kohti.  Kuningas on edelleen mieltynyt vaimoonsa ja lupaa kaikkien kuullen antaa Esterille kaiken, mitä hän vain toivoo.

Odottamalla oikeaa hetkeä Ester mahdollistaa monen asian loksahtamisen paikoilleen.

Esterillä on suunnitelma valmiina. Hän ei esitä heti pyyntöään juutalaisten pelastamiseksi, ei heittäydy polvilleen anelemaan armoa kuninkaan ja koko hoviväen edessä. Sen sijaan hän herättää kuninkaan kiinnostuksen: hän kertoo haluavansa kunnioittaa kuningasta ja pääministeri Haamania järjestämällä heille kaksipäiväiset pidot.

Odottamalla oikeaa hetkeä pyynnön esittämiseen Ester mahdollistaa monen asian loksahtamisen paikoilleen. Yöllä kuningas muistaa menneen tapauksen, jossa Mordokai pelasti hänet salamurhalta, ja päättää palkita miehen avokätisesti.

Päivällä pidoissa hyväntuulinen kuningas kuulee aikeista surmata valtakunnan kaikki juutalaiset, ja kuningatar Ester tunnustaa olevansa osa tätä tuomittua kansaa. Kuningas kysyy, kuka on rohjennut suunnitella sellaista. Juhlapöydässä istuva Haaman ei pysty näyttelemään viatonta, kun kuningatar ojentaa sormensa häntä kohti.

Paha Haaman saa välittömästi palkkansa. Kun Ester viimein anelee kansansa ja itsensä pelastumista, kuningas antaa juutalaisille luvan puolustautua surmaajia vastaan. Loppujen lopuksi kansanmurhassa ei kuole muita kuin juutalaisten vihollisia.

Jumalan suunnitelmaa ei estä mikään

Meidän elämämme ovat hyvin kaukana Esterin elämästä. Olemme vapaita tekemään tulevaisuutemme vaikuttavia valintoja. Ympärillämme on kuitenkin maallistunut yhteiskunta, jossa meillä on tietty ammatillinen tai sosiaalinen asema. Joskus esiin nousee kysymys identiteetistämme – ryhmästä, johon samastumme – ja silloin valinnat voivat käydä kalliiksi.

Mordokai oli Esteriä neuvoessaan varma, että Jumala tulee pelastamaan omansa tavalla tai toisella, kuningattaren toiminnasta riippumatta. Tänäänkin voimme luottaa siihen, että Jumalan täydellinen suunnitelma toteutuu maailmassa, vaikka kaikki näyttäisikin olevan sekasorron vallassa. Jumala on asettanut ihmisiä oikeisiin asemiin ja toimii heidän kauttaan.

Voimme luottaa siihen, että Jumalan täydellinen suunnitelma toteutuu, vaikka kaikki näyttäisi olevan sekasorron vallassa.

Meitä kutsutaan seuraamaan Jeesuksen esimerkkiä eri elämäntilanteissa. Hän luopui kaikesta, jotta meillä olisi elämä. Hän uhrasi itsensä meidän puolestamme. Kun identiteettimme on kiinni Hänessä – ei urassa, ihmissuhteissa, omaisuudessa tai asemassa – olemme todella vapaita tekemään oikeita ratkaisuja ja tarvittaessa jopa luopumaan edellämainituista. Oppiessamme tuntemaan Jumalaa hänen sanomansa ja käskynsä tulevat meille rakkaiksi ja huomaamme, että valintojen äärellä kyseessä ei ole vain minun hyväni, vaan kaikkien hyvä.

Olipa asemasi yhteiskunnassa mikä vain, ja oletpa päässyt siihen millä keinoilla tahansa (jopa ei-niin-jumalallisilla ratkaisuilla), sinulla on mahdollisuus käyttää lahjojasi ja kykyjäsi toisten hyväksi ja evankeliumin eteenpäin viemiseksi. Kun tulee tilanne, jossa Jumala kutsuu sinut ratkaisun paikalle, kuuntele Häntä. Se on sen arvoista.

Esterin kirjan poissaoleva päähenkilö, Jumala, on edelleen Kaikkivaltiaan roolissa. Meillä jokaisella on osamme hänen suunnitelmassaan. Meillä on vaikutusvaltaa. Käytetään sitä Jumalan mielen mukaisesti! Koskaan ei tiedä, millä tavoin nimemme voivat jäävät historian kirjoihin.

Lue lisää Esterin kirjan henkilöistä ja taustoista Anna minun olla nainen -blogista!

Kuva: Marja Kaarmila