Kokosimme yhteen parhaat sivustot ja ilmaiset sovellukset, jotka innostavat Raamatun äärelle ja auttavat ymmärtämään sitä paremmin. Kokeile ja löydä omat suosikkisi!
Raamattu tuo toivoa epävarmuuteen ja rauhaa levottomuuteen. Se näyttää, että Jumala on auttanut ja suojellut häneen uskovia ihmisiä kaikkina aikoina. Jos lukeminen tuntuu vaikealta yksin, kannattaa tarttua netistä löytyviin apukeinoihin. Tässä Ruut-lehden toimituksen suosikit.
Raamattua kuulokkeisiin
1. Raamattupodi
Podcastissa luetaan Raamattu vuodessa läpi. Joka päivälle on noin vartin mittainen äänite, jossa on katkelma Vanhasta ja Uudesta Testamentista sekä Psalmeista. Sopii parhaiten Raamattua jo tuntevalle kuuntelijalle, sillä luettua ei juurikaan selitetä.
Raamattupodi on helppo tapa ottaa Raamattu osaksi omaa päivää. Kuuntelen sitä kävelyllä tai yhdessä perheen kanssa. – Meri
2. Raamattuavain
Mukavan mittaiset (5–10 min) äänitteet tutustuttavat Raamatun kirjoihin, henkilöihin ja teemoihin. Aloita esim. viiden äänitteen sarjasta ”Menetys ja mahdollisuus”, jossa käsitellään Jumalan kykyä kääntää kärsimykset ja vastoinkäymiset hyväksi.
3. Raamattu kannesta kanteen
Yksityiskohtaiset opetusnauhoitteet kaikista Raamatun 66 kirjasta, kohta kohdalta. Jukka Norvanto avaa menneen ajan kulttuuriin ja Raamatun kokonaiskuvaan liittyviä merkityksiä. Aloita kuuntelu esim. lohdullisesta psalmista Herra on minun paimeneni.
Laitan RKK:n pyörimään esimerkiksi ruuanlaiton ajaksi tai samalla kun neulon. Se on avannut minulle uusia ulottuvuuksia tutuistakin raamatunkohdista. – Nelli
Hyppää mukaan etäraamikseen
4. Raamattupiiri.fi
Mailis Janatuisen materiaaleilla voit käynnistää raamattupiirin vaikkapa kaverin kanssa videopuhelun kautta. Luettavat on jaettu sopiviin pätkiin, ja mukana on tiivis taustoitus. Jos raamisporukkaa ei löydy, pohdintakysymykset auttavat saamaan enemmän irti myös omasta raamattuhetkestä. Aloita vaikkapa pääsiäisen tapahtumista, jotka löytyvät tämän listan lopusta (alkaen kohdasta ”Jeesus rukoilee omiensa puolesta”).
5. Raamattua Saijan kanssa
Juuri käynnistyneellä raikkaalla Instagram-tilillä syvennytään aluksi Filippiläiskirjeeseen osaavan ja aurinkoisen Saijan johdolla.
6. Luku kerrallaan
Ruut-lehdestäkin tuttu Jonna julkaisee Instagramissa mietteitään Tessalonikalaiskirjeestä ja kaivaa esiin kiinnostavat taustat. Nähtävillä ovat myös aiemmat materiaalit Luukkaan evankeliumista ja Roomalaiskirjeestä.
Jonnan into tarttuu! Muiden Instagram-käyttäjien tykkäykset ja kommentit houkuttelevat syventymään raamatunkohtaan itsekin. – Nelli
Viisautta videolla
7. Kuinka ja miksi pitäisi lukea Raamattua?
David Pawsonin uteliaisuutta herättävä opetusvideo innostaa tarttumaan Raamattuun.
8. Vanha testamentti avautuu
David Pawsonin suositut raamattuluennot ovat antaneet ihmisille ympäri maailmaa avaimia itse lukea Raamattua ja ymmärtää sen taustoja.
David Pawsonin videot saivat minut kiinnostumaan tosissani Raamatusta. – Jonna
9. Lumo-evankeliumit
Kauniit elokuvaversiot jokaisesta evankeliumista, sanasta sanaan luettuna. Toimii hyvin myös pelkästään kuunneltuna!
10. Bible Project
Lyhyiden ja helposti ymmärrettävien videoiden avulla voit perehtyä Vanhaan tai Uuteen Testamenttiin, eri teemoihin (kuten sapatti tai anteliaisuus), tai jopa yksittäisiin sanoihin (esim. agape). Aloita vaikkapa tutustumalla Raamatun ensimmäiseen kirjaan, 1. Mooseksen kirjaan.
Bible Project on uskomaton aarreaitta! Omia lemppareitani ovat videot, joissa selityksen tueksi piirtyy infografiikkoja. – Nora
Sopiva pätkä joka päivälle – raamatunlukusuunnitelmia
11. RaamattuStartti
100 tiivistä, huolella valittua lukukohtaa antavat hyvän yleiskuvan koko Raamatusta. Mukana on pätkiä sekä Vanhasta että Uudesta testamentista, taustatietoa ja pohdintaa. Materiaalia on myös raamatturyhmille.
12. YouVersion -raamattusovellus
Näppärä älypuhelinsovellus tarjoaa lukusuunnitelmia joka lähtöön, pienistä osista ja teemoista (esim. anteeksianto) koko Raamattuun. Raamattua voi lukea eri kielillä ja käännöksillä, kännykällä tai tietokoneen selaimella. Aloita esimerkiksi viiden päivän mittaisesta pääsiäisen merkitykseen pureutuvasta suunnitelmasta.
YouVersionin lukusuunnitelmat kestävät yleensä vain pari päivää ja luettavaksi tulee yleensä muutama jae per päivä. Aloittamisen kynnys on siis matala! – Nora
13. Jeesus kohtaa kärsivän
Lukusuunnitelma sisältää 12 koskettavaa kohtaamista evankeliumeista ja oivaltavia pohdintakysymyksiä, jotka auttavat syventymään luettuun. Mukana on myös Mailis Janatuisen opetus kustakin kohdasta. Samalta sivustolta löytyy myös mm. pääsiäisen aikaan sopiva aihekokonaisuus ja lukusuunnitelma Jeesuksen kohtaamista naisista.
14. Raamattu läpi vuodessa
Pipliaseuran sivuilla on kompaktit vinkit Raamatun lukemisessa alkuunpääsemiseksi ja tulostettava lukusuunnitelma. Arkistoon on tallennettu runsaasti materiaaleja myös raamattumietiskelyyn.
15. Little Faith Blog
Englanninkieliseltä sivulta voit tulostaa kauniita, toiminnallisia lukusuunnitelmia.
Syvenny taustoihin ja opi lisää
16. Johdannot Raamatun kirjoihin
Raamatunlukijoiden liiton sivuilta voit lukea tiiviit kuvaukset Raamatun kirjoista. Jokaisesta kirjasta on myös valittu avainjae.
17. Raamatun aikajana
Interaktiivinen aikajana auttaa oivaltamaan, mihin aikaan mikäkin Raamatun kirja sijoittuu. Voit lukea lisätietoa klikkailemalla aikajanan nimiä ja ajanjaksoja.
18. Luentoja Uudesta Testamentista
Sleyn sivuille on koottu monipuolisesti eri kirjoittajien laatimia raamattuluentoja. Osaan Raamatun kirjoista löytyy taustoitus jokaisen luvun lukemisen tueksi. Voit myös tutustua uskon perusteisiin.
19. Raamatun perusasiat
Kansan Raamattuseuran sivuilla käydään selkeästi läpi Raamatun teemoja. Voit myös katsoa jokaisesta Raamatun kirjasta n. 20 minuutin pituisen opetusvideon.
20. Miten ymmärtäisin Raamattua?
Artikkeli antaa käytännöllisiä vinkkejä siihen, miten lukea Raamattua niin, että sitä ymmärtäisi oikein.
Jutun kuva: Anna-Kaisa Kuusela