Kairos–yhtye syntyi rukousvastauksena

Nuoruudesta saakka musisoinut Päivi Pulkkinen jätti haaveet omasta yhtyeestä rukouksessa Jumalalle. Tänä päivänä Kairos improvisoi lavalla jazzahtavaa musiikkia.

Musiikki on lahja ja kutsumus Torniossa asuvalle Päivi Pulkkiselle. Viimeisen kahden vuoden ajan Päivi on esittänyt säveltämäänsä ja sanoittamaansa musiikkia Kairos-yhtyeen kanssa. Ammattimuusikoista koostuva yhtye julkaisi keväällä omakustannelevyn Rakkaus uskollinen.

Herkkää, tunteikasta ja groovahtavaa musiikkia soittava yhtye keikkailee 4–7 henkilön voimin. Viimeksi he esiintyivät Vaasan Taiteiden yössä elokuussa.

Juuri Vaasasta palannut Päivi hehkuu tyytyväisyyttä ja iloa siitä, miten konsertti oli mennyt.

– Saimme hyvää palautetta ja tunnelma Vaasan kirkossa oli upea. Tilaisuudessa esitimme myös kaksi ihan uutta kappaletta. Sovitimme kappaleet päivällä ja esitimme ne illalla.

“Rukoilin löytäväni yhtyeen”

Päivi oli ennen Kairos-yhtyeen syntyä laulanut monenlaisissa gospel-kokoonpanoissa ja esiintynyt seurakunnan tilaisuuksissa. Kaksi vuotta sitten hän alkoi rukoilla, että löytäisi itselleen yhtyeen.

– Inhimillisesti katsottuna ei ollut mitään näköpiirissä. Jätin rukouksessa kaiken Jumalalle; talenttini, lahjani ja unelmani. Rukoilin, että soittajat voisivat löytyä ja haaveestani tulisi totta. Luovutin unelmani omista käsistäni – yksinäni en voi tehdä kovin paljon. Kairos on täysi rukousvastaus!

Kokoonpano esiintyi ensimmäistä kertaa äitienpäiväjuhlakonsertissa Torniossa 2013.

– Sen piti olla sellainen yhden keikan juttu, Päivi muistelee kahden vuoden takaista konserttia. – Nyt kahden vuoden jälkeen porukka on hitsautunut yhteen, kehittynyt ja monipuolistunut.

Luovutin unelmani omista käsistäni – yksinäni en voi tehdä kovin paljon.

– Olen kiitollinen näistä ihanista tyypeistä, jotka kaikki ovat oman soittimensa taitajia. Kaikki tässä on lahjaa ja armoa, erityisesti Kairos-muusikot, en voisi olla onnellisempi heistä.

– Musiikkimme ei ole perinteistä poprockgospelia, se on ihan oman tyylistä hengellistä musiikkia. Olen alusta asti tehnyt vain omaa juttuani. En ole seurannut, mitä gospelrintamalla yleisesti tapahtuu enkä ole suunnannut sinne ollenkaan.

Aluksi Päivi lauloi ja säesti lauluja pianolla. Nykyään bändistä löytyy muitakin pianonsoittajia.  Lähteminen pois pianon takaa oli hyvä muutos.

– Kutsun joskus pianoa turvarievukseni, nyt pääsin pois pianon takaa. Olen kokenut eteen tulemisen ja sieltä laulamisen hyväksi jutuksi ja huomannut, että tykkään siitä enemmän. Saan paremmin kontaktia kuulijoihin, näen kaikki koko ajan. Edestä on paljon mukavampi laulaa kuin pianon takaa.

kairos-yhtye2
Kairos-yhtyeeseen kuuluvat Päivi Pulkkinen (laulu ja piano), Varpu Kivekäs (laulu), Leo Loueranta (kitara), Roni Helminen (kontrabasso), Mikko Sorri (viulu, piano ja laulu), Olli-Pekka Kajasviita (sello) ja Petteri Kuivala (rummut). Kuva: Maiju Hirvonen

Usko vaikuttaa musiikkiin

Päivi on tehnyt lauluja jo yläasteelta lähtien. Häneltä kysytään usein, miten laulut oikein syntyvät.

– Sen kun osaisi itse selittää. Se on mysteeri. Tällä hetkellä olen innostunut vanhoista runoista ja olen tehnyt Eino Leinon, Aale Tynnin ja Uuno Kailaan runoja lauluiksi. Tekstin pitää koskettaa, että tulee halu tehdä laulu. Runoja lukiessa melodia alkaa soida ja sitten alkaa soinnutus.

– Siinä vaiheessa kappale on vielä raakile, lopullinen muoto saadaan Kairoksen yhteisessä sovituksessa. Muut soittajat ovat tärkeässä roolissa. Yhteisessä musisoinnissa ja soittamisessa laulusta voi tulla hyvinkin erityyppinen kuin mitä alkuun näytti.

Kairoksen jazzahtava musiikki perustuu paljon improvisoinnille. Soittajat soittavat vuorollaan improsooloja. Musiikki on aina uutta ja tuoretta. Sitä ei mietitä valmiiksi etukäteen, vaan se syntyy siinä tilanteessa ja kuulostaa aina erilaiselta.

Tämä on ehdottomasti mun kutsumus.

Yleisölle esiintyminen ja omatekemien kappaleiden esittäminen on ollut Päiville alusta asti luontevaa.

– Laulan mielelläni omia lauluja, niissä on omaa itseäni eniten. Tämä on ehdottomasti mun kutsumus. Olen kiitollinen Taivaan Iskälle tästä musiikin lahjasta.

Miten usko vaikuttaa musiikin tekemisessä?

– Usko vaikuttaa muusikkona ihan kaikkeen. Siihen, mitä ja millaisista asioista haluan laulaa ja kertoa. Uskon, että kun laulut kumpuavat sisäisestä maailmasta, usko on siellä vaikuttamassa musiikkiin – ei pelkästään sanoihin, vaan säveliinkin.

– Tulevaisuuden unelmiini kuuluu, että voisin jatkaa tällä tavalla. Uusia lauluja syntyisi, saisimme tehdä monta keikkaa Suomessa ja rajojen ulkopuolella.