Keneen jouluevankeliumin henkilöön samaistut juuri nyt?

Joosefilla oli takanaan hämmentävä vuosi. Tavallisen miehen elämä oli mullistunut ensin kihlauksen ja sitten Marian uskomattoman raskausuutisen johdosta. Joosef oli jo melkein purkanut kihlauksen, mutta unessa ilmestynyt enkeli sai hänet muuttamaan mielensä ja häitä juhlittiin sittenkin.

Kaiken tämän lisäksi tuli vielä käsky kirjautumisesta veroluetteloon! Oli pakko matkustaa Betlehemiin, vaikka Marian maha kasvoi päivä päivältä. Onneksi perille oli sentään ehditty hyvissä ajoin. Nyt Joosefilla oli edessään uusi elämä perheenisänä. Tässä kaikessa riittäisi sulateltavaa pitkäksi aikaa.

Marialla oli vielä kirkkaana mielessään enkelin visiitti yhdeksän kuukautta aiemmin. Silloin hän oli saanut tietää, että hänestä tulisi Vapahtajan äiti. Se oli tuntunut käsittämättömältä ja aluksi ehkä vähän pelottavaltakin, mutta hän halusi seurata Jumalan tahtoa elämässään.

Onneksi enkeli oli kertonut, että hänen sukulaisensa Elisabet, joka oli pitkään kärsinyt lapsettomuudesta, odotti myös lasta! Elisabetin kanssa Maria oli pystynyt jakamaan ihmeen, josta oli aluksi tuntunut olevan mahdotonta kertoa kenellekään. Ystävyys oli kantanut heitä molempia raskausaikana.

Tietysti pian oli pitänyt kertoa myös Joosefille, mutta siinäkin Jumala oli pitänyt hänestä huolen. Ehkä kaikki muukin vielä järjestyisi, vaikka mieluummin hän olisi kyllä synnyttänyt esikoisensa kotipaikkakunnallaan kuin Betlehemissä.

Viesti oli tuntunut käsittämättömältä ja aluksi ehkä vähän pelottavaltakin, mutta Maria halusi seurata Jumalan tahtoa elämässään.

Paimenella oli menossa pitkä ja rankka työputki. Oli pysyttävä valveilla pitkiä aikoja kerrallaan ja hoidettava tehtävänsä. Aina joku lammas lähti hortoilemaan omille teilleen ja se piti hakea takaisin. Petoeläimet koittivat onneaan juuri silloin kun uni alkoi painaa silmiä. Kaikesta valvomisesta ja vastuusta huolimatta paimenen työtä ei edes arvostettu kovin korkealla. Välillä tuntui siltä, että hänet oli unohdettu kokonaan.

Tietäjä oli innoissaan. Hän oli huomannut taivaalla sellaisen tähden, joka saattoi merkitä vain yhtä asiaa: juutalaisten kuningas oli syntynyt! Niinpä tietäjä ja hänen pari kollegaansa olivat pian pakanneet tavaransa ja lähteneet matkaan lahjoineen.

Juutalaiset ylipapit ja lainopettajat olivat olleet avuliaita ja opastaneet tietäjät kohti Betlehemiä profeetan kirjan mukaan. Kuningas Herodeksen reaktio sen sijaan oli ollut erikoinen, siinä ei ollut ilon häivää. Se ei kuitenkaan tietäjän iloa vähentänyt, tämä tähti ja sen määränpää kuuluisivat epäilemättä hänen elämänsä huippuhetkiin!

Millaisia ovat sinun elämäntilanteesi ja ajatuksesi tämän joulun lähestyessä? Keneen jouluevankeliumin henkilöön samaistut tänä jouluna?

Ehkä sinullekin on tapahtunut vähän liian paljon liian lyhyessä ajassa ja haluaisit hengähtää. Ehkä olet uuden elämäntilanteen, vaikkapa sen vauva-arjen, alussa. Ehkä olet voinut jakaa iloja ja taakkoja ystäväsi kanssa ja ollut siitä kiitollinen. Ehkä olet jouluna töissä tai jouluvalmistelut jäävät muuten vain tekemättä.

Jeesus syntyi keskeneräisyyden ja monenlaisten ihmisten keskelle. Paimenten työyön keskelle tuli viesti: ”Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.”. Ilosanoma oli tarkoitettu kaikille, niin paimenille, jotka eivät olleet siihen mitenkään valmistautuneet, kuin tietäjille, joilla oli kalliita lahjoja arkussaan.

Tänäkin jouluna meidät kutsutaan ihmettelemään Jeesusta, olimmepa missä elämäntilanteessa tahansa. Meille on syntynyt Vapahtaja!