Kirjavinkki: Ymmärrä paremmin Raamatun ensimmäistä kirjaa

Raamatun vaikeiden kohtien kanssa ei tarvitse sinnitellä yksin. Jukka Norvannon Genesis-kirja avaa kiinnostavia ulottuvuuksia niin hankaliin kuin tuttuihinkin kertomuksiin.

Maailman luominen, syntiinlankeemus, Nooan arkki, faaraon unia selittävä Joosef… Ensimmäinen Mooseksen kirja sisältää monta läpeensä koluttua kertomusta, jotka ovat vakiokamaa pyhäkoulussa ja populaarikulttuurissa.

Välillä tuntuu siltä, että myös oma tietämykseni noiden kertomusten merkityksestä on jäänyt lastenraamatun tasolle. Niissä on kuitenkin paljon enemmän syvyyttä kuin mitä elokuva- ja pehmoversiot kykenevät välittämään.

Onneksi kokeneet raamatunopettajat ovat kirjoittaneet kirjoja, jotka auttavat sukeltamaan syvemmälle ikuisiin kertomuksiin ja saamaan niistä enemmän irti. Selitysteosten kautta tavallinen tallaajakin voi löytää tutuista kohdista uusia yksityiskohtia ja merkityksiä.

Tavallinen tallaajakin voi löytää raamatunkohdista uusia yksityiskohtia ja merkityksiä.

Jukka Norvannon kirjoittama Genesis – Evankeliumi Mooseksen mukaan on selitysteoksena mielestäni erityisen antoisa ja selkeä. Lukiessani sitä koko Raamatun sanoma alkoi puhutella minua uudella tavalla.

Kirjassa käydään läpi Ensimmäisen Mooseksen kirjan tapahtumia, mutta yllättäen se auttaa ymmärtämään yhtä paljon myös Uutta testamenttia – ja erityisesti sitä, miten nämä Raamatun kaksi osaa liittyvät toisiinsa.

Selkoa vaikeisiin kysymyksiin

Lainasin Jukka Norvannon kirjan kirjastosta kamppaillessani Abrahamin ja Iisakin kertomuksen kanssa. Miten on mahdollista, että rakastava ja hyvä Jumala kehotti Abrahamia tekemään kamalimman teon, jota saattaa kuvitella? Oman lapsen uhraaminen Jumalalle on sekä ihmisen että Jumalan näkökulmasta totaalisen väärin.

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa on muitakin kohtia, jotka herättävät kiperiä kysymyksiä. Miksi Jumala ei voinut vain antaa anteeksi Aadamille ja Eevalle, kun he olivat maistaneet kiellettyä hedelmää? Miksi Kainin tuoma uhri ei kelvannut Jumalalle? Miksi Jaakobin piti painia?

Genesis – Evankeliumi Mooseksen mukaan auttaa ymmärtämään kertomuksia paremmin, mutta moni kysymys jää edelleen askarruttamaan. Siinä kai piileekin osa Raamatun viehätyksestä: kaikkea ei ole mahdollista selittää tyhjentävästi, vaan mukana on aina mysteerin tuntua.

Kirjoittaja Jukka Norvanto on kokenut teologi ja raamatunopettaja, joka on julkaissut ison liudan Raamattua selittäviä kirjoja. Hän kirjoittaa helppotajuisesti, mutta aivan perusasioita ei tässä teoksessa päästä avaamaan kovin tarkkaan. Lukijalla on siis syytä olla jo valmiiksi jonkin verran tietämystä kristinuskosta.

Kirjasta saa eniten irti, jos tuntee jo Raamattua ja haluaisi ymmärtää sitä paremmin. Silloin saattaa kokea oivalluksia: ai tätäkö tuossa tarkoitetaaan! Tämän voi siis ymmärtää näinkin!

Ankara vai lempeä Jumala?

Monen mielestä Jumala vaikuttaa Vanhan testamentin kertomuksissa ankaralta ja kostonhimoiselta ja Uudessa testamentissa taas lempeältä ja rakastavalta. Genesis – Evankeliumi Mooseksen mukaan pyrkii osoittamaan, että tällainen erottelu on keinotekoista.

“Todellisuudessa sekä Vanha että Uusi testamentti kuvaavat Jumalan sekä pyhänä että anteeksiantavana ja ihmisiä rakastavana. Jumala ei muutu miksikään, vaikka ajat muuttuvat”, Jukka Norvanto kirjoittaa.

Jotkut kristityt pitävät Uutta testamenttia tärkeämpänä kuin Vanhaa, kertoohan se uskomme ydinasioista eli Jeesuksen elämästä ja ristinkuolemasta. On avartavaa huomata, että koko Vanha testamentti Mooseksen kirjoista alkaen kertoo niin ikään Jeesuksesta – näin hän itse sanoo. Juuri siksihän juutalaiset osasivat odottaa Messiaan syntymää, että pyhät kirjoitukset olivat luoneet sille pohjaa.

Jeesus oli kova Vanhan testamentin fani.

“Jumala on tahtonut monin eri kuvin valmistaa sekä Israelin kansaa että myös meitä muiden kansojen edustajia vastaanottamaan Jeesuksessa valmistamansa pelastuksen. Sitä varten hän on antanut Vanhan testamentin sivuilla useita malleja ja esikuvia, jotta voisimme varmasti luottaa Jeesuksessa valmistettuun pelastukseen”, Norvanto kirjoittaa.

Jeesus viittaa usein puheissaan Vanhan testamentin kirjoituksiin. Hän oli kova Vanhan testamentin fani, olihan se hänen aikansa Raamattu, eli Jumalan siihenastinen ilmoitus itsestään. Aika vedenpitävä perustelu sille, että meidänkin kannattaa tutustua Raamatun vanhempaankin osaan huolellisesti!

Kun tulkinta menee yli hilseen

Jukka Norvannon kirjasta löytyy monia yksityiskohtia, jotka kuulostavat lähes uskomattomilta. Yksinkertaisen oloisissa raamatunkohdissa, kuten “Alussa Jumala loi taivaan ja maan”, on käytetty monimerkityksisiä sanoja, joten kohtia voi alkukielellä tulkita useammalla eri tavalla. Siten Jeesuksen voi löytää jopa näistä Raamatun ensimmäisistä sanoista.

Lukiessa mieleen nousee toisinaan kysymys, voiko Raamattua ylitulkita. Tavallisen raamatunlukijan korvaan kuulostaa kaukaa haetulta, että jopa Nooan arkkiin valitulla puulajilla on jokin piilomerkitys. Mitä jos Jumalan ohjeet olivatkin puhtaasti käytännölliset: ehkä hän käski tehdä arkin sypressistä vain siksi, että tarjolla olleista puista se sopi parhaiten tarkoitukseen?

Jeesuksen voi löytää jopa Raamatun ensimmäisistä sanoista.

Toisaalta on selvää, että Raamattua koko ikänsä tutkineet konkarit näkevät tekstissä paljon sellaista, mikä jää vähemmän harjaantuneelta huomaamatta. Raamatussa on toistuvia samankaltaisuuksia, kuten värejä ja numeroita, jotka tuntuvat liittyvän aina tietynlaisiin yhteyksiin ja tilanteisiin. Mikseivät siis puulajitkin voisi kantaa sisällään symboliikkaa.

Raamatuntulkintaan liittyviä kirjoja ja juttuja lukiessa kannattaa pitää aina mukana terveellinen annos lähdekritiikkiä. Iloitsin siitä, että Jukka Norvanto erittelee selkeästi, mitkä ajatukset ovat hänen omiaan ja mitkä lainattu esimerkiksi Lutherilta (jonka tulkinnat esimerkiksi Nooan arkin kyyhkysestä tuntuivat kyllä aika lennokkailta).

Entä se Iisakin uhraamiskertomus, johon lähdin etsimään kirjasta selvennystä? En ymmärrä sitä täysin vieläkään, mutta sain siihen ainakin uusia näkökulmia. Jos asia kiinnostaa, etkä saa kirjaa juuri nyt käsiisi, voit kuunnella Jukka Norvannon raamattuopetuksen aiheesta ilmaiseksi netistä. Raamattu kannesta kanteen -sivuilla on hänen opetusäänitteensä jokaisesta Raamatun kirjasta kohta kohdalta – suosittelen tutustumaan!

Genesis – Evankeliumi Mooseksen mukaan
Jukka Norvanto
Perussanoma 2014
203 sivua