”Jos olet kristitty, sinun ei tarvitse uskoa että kaikki muut uskonnot ovat perin pohjin väärässä. Jos olet ateisti, sinun on uskottava, että kaikki maailman uskonnot ovat erehtyneet pahan kerran keskeisimmässä väittämässään.”
C. S. Lewis on tunnettu paitsi suositun Narnia-sarjan kirjoittajana, myös merkittävänä kristinuskon puolustajana. Lewis oli alun perin kristitystä perheestä, mutta hänestä tuli viisitoistavuotiaana ateisti. Vuosia myöhemmin hän palasi kristityksi ja kirjoitti useita apologeettisia teoksia. Hänen kääntymiseensä vaikuttivat erityisesti argumentit oikeasta ja väärästä sekä luonnollisesta moraalilaista, ja niitä hän käsittelee myös kirjassaan Tätä on kristinusko.
”Perustelin jumalakielteisyyttäni sillä, että maailma on minusta hyvin julma ja epäoikeudenmukainen paikka. Mutta mistä oikein olin saanut käsitykseni oikeudenmukaisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta? Eihän kukaan sano viivaa käyräksi, ellei hänellä ole jonkinlaista käsitystä suorasta viivasta.”
Tätä on kristinusko (alkuperäiseltä nimeltään Mere Christianity) on koostettu Lewisin vuosina 1942–1944 pitämistä radiopuheista. Kirja käy läpi kattavasti kristinuskon perusasioita, ja sitä pidetäänkin yhtenä hengellisen kirjallisuuden klassikoista. Lewis ei ota kantaa eri kirkkokuntien eroavaisuuksiin, vaan haluaa pureutua kristinuskon ytimeen, siihen mikä on kaikille yhteistä. Teos on suunnattu omaa uskoaan pohtiville kristityille, mutta Lewis puhuttelee usein tekstissään suoraan myös ei-kristittyjä.
Kirja jakautuu neljään osaan. Ensimmäisessä osiossa käsitellään kysymystä oikeasta ja väärästä, toisessa kristillisen uskon peruspilareita, kolmanneksi kristityn elämää ja viimeisenä kolminaisuusopin ymmärtämistä. Lewis ottaa esille monia yleisiä vastaväitteitä kristinuskolle ja esittää omat vastineensa. Hän kertoo väliin myös aiemmista ajatuksistaan ateistina ja kuinka ne osoittautuivat vääriksi.
On turha vaatia, että uskonnon pitäisi olla yksinkertaista. Todellisuus ei nimittäin ole yksinkertaista. – C.S. Lewis
Pidin erityisesti ensimmäisestä osiosta, jossa Lewis lähtee liikkeelle kaikille ihmisille yhteisestä moraalista ja perustelee sitä kautta jonkin korkeamman voiman olemassaolon. Tästä hän jatkaa vielä loogista päättelyketjua kristinuskon täydellisen hyvään ja oikeudenmukaiseen Jumalaan. Kristityn elämästä kertovassa osiossa Lewis käsittelee muun muassa rakkautta, uskoa, syntiä, anteeksiantamusta ja toivoa.
“Useimmat meistä eivät osaa haluta taivaaseen – paitsi sikäli kuin taivas merkitsee kuolleiden ystäviemme tapaamista uudestaan. — Kun tunnemme kaipuuta taivaaseen, emme ymmärrä että kysymys on juuri siitä. Jos olisimme todella oppineet tutkimaan omaa sydäntämme, useimmat meistä tietäisivät kyllä, että he kaipaavat jotain, mitä tämä maailma ei voi tarjota. Tämä maailma kyllä lupaa sitä ihmiselle hyvin monin eri tavoin, mutta ei koskaan oikein täytä lupaustaan. — Kristitty päättelee: Jos olennolla on jokin synnynnäinen tarve, siihen on myös olemassa tyydytys.”
Kolminaisuusoppi ei ole helpoimmasta päästä ymmärtää, mutta kirjan neljännessä osassa Lewis tekee parhaansa myös sen avaamiseksi. Itse sain luvusta paljon uusia oivalluksia.
”Yritän tällä kaikella estää ketään lukijoistani lausumasta sitä kaikkein typerintä mielipidettä, jonka Jeesuksesta usein kuulee: ”Kyllä minä sen uskon, että Jeesus oli suuri opettaja, mutta sitä en usko, että hän mikään Jumala oli niin kuin väitti.” — Jos joku, joka on pelkkä ihminen, puhuu sellaista kuin Jeesus, hän ei ole mikään suuri opettaja. Hän on joko yhtä hullu kuin mies, joka väittää olevansa paistettu muna, tai sitten hän on itse paholainen helvetistä. Sinun on tehtävä valintasi näistä vaihtoehdoista. Joko Jeesus oli – ja on – Jumalan Poika, tai sitten hän on hullu tai jotain sitäkin pahempaa.”
Lewisin tyyli on rauhallinen mutta suora, ja hän perustelee väitteitään loogisesti ja filosofisesti. Ote on hyvin käytännönläheinen, ja Lewis käyttää paljon esimerkkejä selventääkseen asiaansa. Hän käy vuoropuhelua lukijan kanssa ja on välillä suorastaan rupatteleva. Kirja on edelleen hyvin ajankohtainen, vaikka teksti on yli seitsemänkymmenen vuoden takaa.
Tätä on kristinusko on täynnä viisaita ajatuksia ja hyviä huomioita, joista pidemmänkin aikaa uskossa olleet saavat varmasti jotain irti. Minuun kolahti monikin ajatus, joista muutamia olen valinnut tähän juttuun. Voin suositella kirjaa lämpimästi kaikille, jotka miettivät mistä kristinuskossa oikeastaan on kyse tai haluavat uskolleen vahvemman pohjan.
C.S. Lewis: Tätä on kristinusko (alkuteos Mere Christianity)
Suomentanut Marja Liljeqvist
Kirjapaja 2012
294 sivua