Ruut-lehden testiperhe luki kaikki kaupoista tällä hetkellä löytyvät kotimaiset kristilliset lastenkirjat ja poimi niistä parhaat tähän juttuun.
Testiperheeseen kuuluu 33-vuotias lastenkirjallisuuden klassikoihin ihastunut äiti, 7-vuotias akkarifani ja lukuhetkiä sylissä rakastava 3-vuotias.
Kotimaista hengellistä lastenkirjallisuutta ei ole helppoa löytää, sillä ainakin pääkaupunkiseudulla se puuttuu lähes kokonaan kivijalkakirjakaupoista. Parinkymmenen kirjan pinossa olikin vain yksi kirja, jonka olimme nähneet aiemmin! Kirjastoista kirjoja löytyy – jos siis tietää, mitä etsiä.
Suomessa julkaistaan joka vuosi useita käännettyjä kristillisiä lastenkirjoja. Suomalaiset kirjat tuntuvat poikkeavan selvästi siinä, että ne ovat oivaltavampia, kuvituksiltaan monipuolisempia ja käsittelevät myös laajemmin erilaisia teemoja kuin useat käännetyt hengelliset lastenkirjat. Siksi kotimaisella lastenkirjallisuudella on oma tärkeä paikkansa kristityn perheen kirjahyllyssä! Ehkä joku näistä kirjoista on juuri teidän perheenne tuleva lempikirja?
Anna-Mari Kaskinen ja Pia Perkiö: Suuressa sylissä. Runoja ja rukouksia
Viehättävä pieni runokirja vie lukuhetkelle Taivaan Isän syliin ihmettelemään elämää ja maailmaa. Kirja kutsuu aikuisiakin turvautumaan elämän ilojen ja surujen keskellä lapsenomaiseen, yksinkertaiseen uskoon. Monissa suomalaisissa lasten hengellisissä kirjoissa tunnutaan ottavan laajasti käsittelyyn myös elämän vaikeita aiheita, ja niin myös tässä.
Runoja löytyy niin pakolaisuudesta, kuolemasta kuin vanhempien erostakin. Ne eivät jokaista lasta kosketa, mutta ovat tärkeitä niille, jotka näitä asioita ovat joutuneet jo kokemaan. Perheen äidin suosikki, josta löytyi monta runoa kirjoitettavaksi vaikka synttärikortteihin ja vauvaonnitteluihin.
Kuvitus: Virpi Penna. Lasten keskus 2016. 0–101-vuotiaille
Saara Rikalainen: Ruun rukouspolku. Lasten hartauskirja
Ruun rukouspolku on juuri sitä, mitä kristillinen lastenkirja voi parhaimmillaan olla. Nimestään huolimatta se ei ole pelkkä hartauskirja, vaan pitkä satu Ruu-jäniksestä ja ystävistään. Kirjassa on kaksikymmentä lukua, joista jokainen kertoo tarinan läheisyydestä, anteeksiannosta, virheiden myöntämisestä, antamisesta, auttamisesta tai muusta teemasta. Aiheita ei käsitellä osoittelevasti tai tuputtavasti, vaan raikkaan kiinnostavasti.
Jokaisen luvun lopussa on teeman tiivistävä lyhyt rukous ja yksi raamatunjae. Ilman rukousta suuri osa luvuista sopisi kenen tahansa perheen lukuhetkiin, mutta kristittynä symboliikka avautuu kertomaan Jumalasta ja kristinuskon tärkeistä teemoista. Tämä kirja sopii loistavasti iltasatuhetkiin. Testiperheen 3-vuotiaan lemppari.
Kuvitus: Jenni Niemelä. BoD 2016. 3–8-vuotiaille
Elma Aaltonen: Anna kulkee enkelin kanssa
Anna kulkee enkelin kanssa on kristillisen lastenkirjallisuuden klassikko, joka pitää yhä pintansa. Romaanissa Anna tapaa enkelin, joka antaa Annalle rakkauden silmälasit ja opettaa kohtaamaan erilaisia ihmisiä rakkaudesta käsin ja toisia auttaen. Joillekin nykylapsille kirjan kuvat saattavat näyttää kömpelöiltä ja kirjoitustapakin tuntua vanhanaikaiselta, mutta siitä huolimatta tämä kirja löytää faninsa uusistakin sukupolvista.
Tekijän kuvittama. Suomen Lähetysseura 1980. 4–10-vuotiaille.
Antti Siukonen: Lasten katekismus
Lasten katekismus tempaa mukaansa sellaisenkin lapsen, joka suhtautuu kristillisiin lastenkirjoihin hieman epäilevästi. Kirja käy läpi samat luterilaisen katekismuksen teemat kuin aikuistenkin versio: kasteen, ehtoollisen, kymmenen käskyä, uskontunnustuksen, Isä meidän -rukouksen, ripin, ehtoollisen ja Herran siunauksen.
Lapsen ensimmäiseksi kirjaksi uskosta Lasten katekismus ei ehkä sopisi, sillä eivät nämä lapsen uskon kannalta ihan perusasioita ole. Kirja on kuitenkin kuvitettu niin hauskasti ja kirjoitettu sellaisella tatupatumaisella huumorilla, että se vetäisee mukaansa. Kirjassa on myös tehtäviä ja tilaa laittaa kuva muun muassa omasta kasteesta. Kirjassa kohtaavat Raamatun teemat ja sellaiset tämän päivän kysymykset kuin luonnonsuojelu ja kulutuskriittisyys. Koko kirjapinosta ainoa, jota valikoiva 7-vuotias halusi omasta aloitteestaan lukea.
Kuvitus: Harri Heikkanen. Lasten keskus 2014. 6–12-vuotiaille
Jenni ja Pekka Kurki: Mestarin messissä -sarja
Mestarin messissä -sarja tuo tutut raamatunkertomukset nykypäivään hauskasti ja sarjakuvamaisesti kuvitettuina. Huumoriakin kuvista löytyy. Kirjat toimivat erityisen hyvin luettuna esimerkiksi eskari- tai kouluryhmälle, koska jokainen sivuista on jättiaukeama, jossa tekstin voi kääntää lukijaa päin, niin että ryhmä voi katsella kuvaa samalla kun lukija lukee tekstiä. Nerokas idea! Kirjat sopivat hyvin sellaisten lasten mielekiinnon herättämiseen, joille raamatunkertomukset eivät ole vielä kovin tuttuja.
Uusi tie. 5-10-vuotiaille
Monica Vikström-Jokela: Sankaritarinoita
Sankaritarinoita on kirja Raamatun supersankareita, joiden supervoimia olivat sellaisia kuin ystävyys, heikomman puolustaminen tai Jumalaan luottaminen. Kirja kertoo myös yliluonnollisesta Jumalan antamasta supervoimasta, joka auttaa meitä tekemään hyvää ja valitsemaan oikein. Kirjan kertomukset Raamatun sankareista on tuotu nykypäivään, mutta Raamatun tekstille uskollisesti, ja ne ovat sopivan lyhyitä pienille lukijoille. Lopussa on myös tilaa piirtää supersankarikuva itsestään.
Kuvitus: Lena Frölander-Ulf. Lasten keskus 2016. 6–12-vuotiaille
Kirjoittaja pitää Tänään on kaunis päivä -lastenkirjablogia.