Raamattuun tutustuminen voi mullistaa elämän, avaapa kirjan sitten ensimmäistä kertaa tai vain pitkästä aikaa. Kokosimme kymmenen vinkkiä, jotka auttavat ymmärtämään Raamattua paremmin ja innostumaan sen lukemisesta!
1. Tarkista asenteesi
Millaisin silmin lähdet lukemaan Raamattua? Ennakkoluuloista käsin vai avoimin mielin, valmiina muuttamaan tarpeen tullen käsityksiäsi? Kristinuskon mukaan Jumala ilmoittaa Raamatussa koko ihmiskunnalle, millainen hän on. Lukukokemuksesta muodostuu paljon syvällisempi, jos päätät antaa mahdollisuuden sille, että Jumala todella puhuu Raamatun kautta.
2. Valitse kirja ja lue se kokonaan
Raamattu koostuu 66 kirjasta, jotka voi lukea missä tahansa järjestyksessä. Vaikka viime lukukerrasta olisi jo pidempi aika, ei sinun siis tarvitse aloittaa 1. Mooseksen kirjasta. Mutta lähditpä sitten liikkeelle tutusta Luukkaan evankeliumista tai vaikkapa Ruutin kirjasta, suosittelemme aina lukemaan kokonaisuuksia. Eihän romaanistakaan saa mitään irti, jos sitä lukee pätkittäin sieltä täältä! Paljon jää ymmärtämättä, moni asia tulee tulkituksi väärin ja lukuintokin sammuu lyhyeen.
3. Huomioi kirjallisuudenlaji
Alkuun voi tuntua oudolta lukea nykykirjallisuudesta poikkeavaa tekstiä. Sopeutumisessa auttaa sen miettiminen, mihin tarkoitukseen teksti on alun perin kirjoitettu. Raamatusta löytyy monentyylisiä tekstejä, joista jokainen kertoo Jumalasta omalla tavallaan: historiaa, runoutta, laulun sanoituksia, kirjeitä… Erilaisia kirjallisuudenlajeja tulee lukea hieman eri tavoin. Niinhän teemme arjessakin saadessamme vaikkapa kirjeen tai avatessamme laulukirjan.
4. Etsi taustatietoa
Moni Raamatun kirja avautuu kokonaisvaltaisemmin, kun tietää hieman kertomusten taustoja: keitä henkilöt olivat, millaisissa oloissa ja kulttuurissa he elivät. Internetistä ja kirjastosta löytyy materiaalia Raamatun lukemisen tueksi (kurkkaa listamme netin raamattuvinkeistä!). Monissa Raamatuissa on myös liitteenä jonkin verran perustietoa, kuten aikajana, karttoja ja sanastoa.
5. Löydä juuri sinulle sopiva lukutahti
Jollekin yhdessä luvussa on riittävästi purtavaa samalle päivälle. Aloittelijan voi kuitenkin olla vaikea päästä juonesta kiinni, jos lukee kovin pieniä pätkiä. Etenkin Vanhan testamentin historiakirjoissa kannattaa kokeilla lukea kerralla enemmän. Useimmat Raamatun kirjat vievät keskimääräisellä lukutahdilla luettuna aikaa muutamasta minuutista pariin tuntiin.
6. Rukoile ymmärrystä
Jumala on luvannut antaa viisautta jokaiselle, joka sitä pyytää. Uskovissa asuva Pyhä Henki vaikuttaa niin, että Raamatun teksti alkaa puhutella meitä omakohtaisesti. Samalla lailla kuin puutarhuri muokkaa maaperää siementen istutusta varten, Jumalaa voi pyytää muokkaamaan omaa sydäntä hyväksi maaperäksi Raamatun sanan vastaanottamiseen.
7. Tulkitse Raamattua Raamatulla
Raamatussa on paljon viittauksia aiemmin tapahtuneeseen – ja yllättävän paljon myös ennustuksia, jotka toteutuvat vasta myöhempänä! Kun Vanhan testamentin rinnalla lukee Uutta testamenttia, myös Vanhasta alkaa löytää Jeesukseen viittaavia ja hänen syntymäänsä ennustavia kohtia. Yhteneväisyyksiä voi bongailla esimerkiksi tutustumalla pienellä printattuihin alaviitteisiin, joihin on koottu samaa aihetta käsitteleviä kohtia muista Raamatun kirjoista.
8. Lue sitkeästi eteenpäin
Yksi avain Raamatun kanssa toimeen tulemiseen on sen hyväksyminen, ettei oma järki yksinkertaisesti voi riittää kaiken ymmärtämiseen – varsinkaan ensimmäisellä lukukerralla. Toisinaan vaikeimpia kohtia ovat ne, jotka ymmärtää varsin hyvin. Usein palaset alkavat loksahdella paikoilleen, kun vain päättää jatkaa eteenpäin rukoillen. Aina voi kysyä neuvoa kokeneemmilta kristityiltä, vaikkapa seurakunnan työntekijöiltä.
9. Kuuntele tarkkaan
On eri asia kuulla kuin todella kuunnella. Kuten kaikessa oppimisessa, myös lukemisessa on väliä sillä, tankkaako tekstiä ulkokohtaisesti vai syventyen. Etsi Raamatusta Jumalaa: Millainen hän on? Mitä hän haluaa milläkin kirjalla sanoa? Mitä tämä kirja kertoo Jeesuksesta? Raamatun luo voi kuvitella menevänsä kuin mukana olisi tyhjä ämpäri, jonka sitten täyttää Sanan lähteen vedellä.
10. Palaa Raamatun ääreen säännöllisesti
Jumala on läsnä ja valmis kohtaamaan meitä joka päivä! Jos sait Raamatusta jotakin hyvää jouluusi, kannattaa ehdottomasti ylläpitää lukuputkea myös arkena. Tai jos et vielä aivan päässyt sisään Raamatun maailmaan, ei tutkimusmatkan tarvitse antaa tyssätä siihen, kun joulukoristeet pakataan laatikoihin.
Säännöllinen lukeminen auttaa siihen, ettei Raamattuun tarttumisen kynnys pääse nousemaan liian korkeaksi. Toimiva tapa on ottaa Raamattu osaksi päivärutiineja ja varata sille hetki esimerkiksi aina illalla ennen nukkumaanmenoa tai aamukahvin yhteydessä. Auto- tai bussimatka on loistava tilaisuus ääniraamatun kuunteluun.
Miksi omasta arkipäivästä kannattaisi omistaa hetki Raamatun lukemiselle? Kurkkaa aiempi juttumme, jossa Jonna Heikkilä kertoo, kuinka Raamatun lukeminen on vaikuttanut hänen uskoonsa ja käsitykseensä Jumalasta!
Kuva: Milla Turunen