Onnea keskeneräisille äideille!

Olen seurannut vierestä, miten moninaisista asioista äideillä on paineita. Onneksi paineita kokeville äideille on kuitenkin hyviä uutisia: äitienpäivän ideana on juhlia epätäydellisiä äitejä!

Kaikkiin tehtäviin, jotka Jumala on antanut ihmisille, Jumala kutsuu juuri epätäydellisiä ihmisiä. Muunlaisiahan ei ole tarjolla. Siksi silloin kun juhlitaan äitejä, juhlitaan juuri niitä tavallisia epätäydellisiä äitejä, joita meillä tässä maailmassa on. He ovat nimittäin ihania.

Haluan kiittää äitejä erityisesti näistä asioista:

  • Olet lapsia hankkiessasi uskaltanut lähteä tekemään jotakin, mistä sinulla ei ole ollut kokemusta etukäteen, ja mitä olet opetellut vähäisten yöunien ja monenlaisten uusien vastuiden sävyttämässä arjessa. Olet rohkea.
  • Olet saattanut maailmaan pienen ihmisen, joka on myös Jumalalle äärettömän rakas.
  • Olet ollut Jumalan työtoverina uuden elämän luomisessa.
  • Olet nähnyt monenlaista vaivaa ja käynyt läpi monenlaisia tunteita, jotta pieni ihmisesi on saanut kasvaa.
  • Olet sitoutunut tehtävään, jossa myös itse kasvat samalla kun pidät huolta toisen ihmisen kasvusta.
  • Olet ottanut vastaan tehtävän, jossa varmasti olet monesti oman rajallisuutesi ja epätäydellisyytesi äärellä. Siitä huolimatta pyrit toimimaan rakkaudellisesti ja rakentavasti jälkikasvusi kanssa.

Rakkaus välittyy keskeneräisyyden ja epätäydellisyyden läpi, se on kaikista tärkeintä.

Tällaisia asioita taas haluaisin sanoa äideille:

  • Vanhemman epätäydellisyys antaa lapsellekin luvan olla epätäydellinen. Epätäydellisyys on turvallista, kun siihen liittyy myös anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen. On hyvä, jos lapsi oppii erehtyvän vanhempansa mallista pyytämään anteeksi omia erehtymisiään.
  • Ihmiselämä ja maailma on täynnä epätäydellisyyttä. On hienoa, ettei lapsen tarvitse tutustua tähän todellisuuteen yksin. Hänellä on kokeneempi epätäydellinen ihminen turvana matkallaan.
  • Koska jokainen on epätäydellinen, sinunkaan ei tarvitse pitää yllä täydellisyyden ja pärjäämisen kulisseja. Älä häpeä pyytää apua, kun tuntuu ettet jaksa tai osaa. Sekin on tärkeä taito, jota voit opettaa lapsellesi omalla esimerkilläsi.
  • Jumala katsoo jokaista äitiä rakkaudella ja armahtaen – myös niitä, jotka eivät erilaisista syistä johtuen pysty tai osaa olla turvana omalle lapselleen. Epäonnistunutkin äiti on aina tervetullut Jumalan luokse.

”Kasvatus on aina keskeneräisyyden sietämistä”, kiteytti eräs kasvatustieteen professori opiskelijoilleen. Sekä kasvattaja että kasvatettava ovat keskeneräisiä, ja kahden keskeneräisen ihmisen yhteiselämä vaatii aina molemmilta kärsivällisyyttä.

Keskeneräisyyden sietämiseen paketoitunakin äitiys, lapsi sekä rakkaus äidin ja lapsen välillä ovat Jumalan antamia ihmeellisiä lahjoja – suurempia kuin se keskeneräisyys, joka on suhteessa läsnä. Rakkaus välittyy keskeneräisyyden ja epätäydellisyyden läpi, se on kaikista tärkeintä.

Siksi toivotan kaikille epätäydellisille äideille iloista äitienpäivää ja kiitän teitä siitä työstä, jota teette äiteinä. Me muut, jotka emme ole äitejä, voimme juhlapäivänä muistaa kaikkia maailman äitejä, niitä epätäydellisiä, rukouksissamme.