Rantakunto ei ole kiinni kehon muodosta, vaan asenteesta! Lue, kuinka voit päästä sinuiksi vartalosi kanssa ja nauttia kesästä stressaamatta ulkonäöstä.
Vartaloni ei ole sellainen, jota varten kaupan bikinit on suunniteltu. Näin ajattelee yllättävän moni nainen, ellei jopa valtaosa. Kehokriisi kiteytyy tyypillisesti kevääseen, kun toppatakkien ja villavaatteiden alta paljastuu vartalo, jota ei ole tullut talven aikana ehkä katselleeksi. Tuntuu, että omalle keholle on tehtävä jotain – se on saatava muuttumaan, jotta sen kanssa kehtaa liikkua kesävaatteissa, saati sitten bikineissä.
Entä jos treenaisitkin tänä vuonna kehosi sijaan aivoja ajattelemaan omasta vartalostasi kauniimmin? Ehkä lopputulos olisi pysyvämpi kuin dieetillä tai kuntokuurilla. Poimi vinkeistämme ne, jotka tuntuvat sinulle sopivilta!
1. Mieti, mitä todella toivot kesältä
Tee lista mukavista asioista, joita odotat kesältä. Järvellä soutelua, mustikoiden poimimista, piknikkejä hyvien ystävien kanssa… Nauttisitko noista asioista merkittävästi enemmän timmimmässä kunnossa?
Olisi ihanaa olla sinut vartalonsa kanssa. Ei tarvitsisi huolehtia siitä, peittääkö kesämekko vatsamakkarat. Helposti tulee kuviteltua, että tyytyväisyys ja rentous on mahdollista saavuttaa vain muokkaamalla kehoa. Todellisuudessa omaan ulkonäköön keskittyminen usein vain lisää tyytymättömyyttä. Olisiko erimuotoisen kehon saavuttamisen sijaan parempi tavoitella sitä, että oppisi kiinnittämään huomionsa muihin kesän ihaniin juttuihin ja kokemaan kiitollisuutta niistä?
2. Pysäytä arvostelupuhe
Kun katsot itseäsi peilistä, millaisia kommentteja mielesi muodostaa? Puhutko itsellesi ilkeämmin kuin ikinä kenellekään ystävälle tai perheenjäsenelle? Moni halveksii omaa ulkonäköään, vaikka on periaatteessa sitä mieltä, että jokainen ihminen tulisi hyväksyä sellaisena kuin hän on, ja että jokainen on kaunis omana itsenään. Miksi juuri sinun kehosi olisi poikkeustapaus ja ansaitsisi hellyyden ja kehujen sijaan haukkuja ja kurinpitoa?
Lannistavien ajatusten vahtimisesta ei kannata ottaa stressiä, mutta kun huomaat niitä mielessäsi, voit yrittää tarkastella niitä kriittisesti. Kenen sanoja nämä oikein ovat? Onko joku muu puhunut sinulle tällä tavalla? Seuraako siitä mitään hyvää, että puhut itsellesi näin? Millaisia sanoja haluaisit omasta kehostasi kuulla? Ehkä voit puhua niitä itsellesi.
Moni halveksii omaa ulkonäköään, vaikka on sitä mieltä, että jokainen tulisi hyväksyä sellaisena kuin on. Miksi juuri sinun kehosi olisi poikkeustapaus?
3. Katso itseäsi peilistä armollisesti
Peilien peittäminen tai seinää kohti kääntäminen auttaa joitakin ottamaan taukoa oman ulkonäön tarkastelemisen ja arvostelemisen kierteestä. Pysyvämmän muutoksen tielle voi päästä opettelemalla vähitellen katsomaan omaa kuvaa uudella tavalla. Voit kuvitella, että peilistä katsoo rakas kaksoissiskosi. Miten suhtautuisit peilikuvaan silloin? Mitä lohduttavaa ja rohkaisevaa sanoisit hänelle?
Pyöreää vatsaa voi opetella katsomaan hyväksyväksi poseeraamalla peilin edessä kuin raskaana oleva nainen, käsi hellästi vatsan päällä tai sivulla. Jos naisen pyöreä vatsakumpu on kaunis silloin, kun sen sisällä on vauva, miksei samanmuotoinen vatsa olisi kaunis myös synnytyksen jälkeen – tai ilman, että vauvoja on kuvioissa missään vaiheessa?
4. Säädä somefeedisi kehopositiiviseksi
Kuvat, joita päivittäin katselemme vaikuttavat siihen, mitä pidämme normaalina ja kauniina. Maailma ei ole vain timmien ja trimmattujen ihmisten, vaikka Instagramia selatessa ehkä siltä näyttäisikin. On hyvä olla tietoinen siitä, millaisten sometilien seuraaminen aiheuttaa sinulle ikäviä tunteita tai paineita.
Someen päätyy yleensä se sadasta otoksesta onnistunein – muut luultavasti näyttävät yhtä tärähtäneiltä kuin selfiet nyt yleensäkin. Bloggaajilla ja julkkiksilla on usein käytössä ammattikuvaaja, joka osaa valaistuksen, kuvakulmien ja kuvankäsittelyn avulla tehdä kuvasta virheettömän kauniin.
Voit etsiä somesta seurattavaksi inspiroivia naisia, jotka eivät suostu taipumaan muiden määrittelemiin muotteihin. Kokeile vaikkapa näitä: Oi mutsi mutsi, Tyyliä metsästämässä, Masentunut mutsi ja Miisa Nuorgam.
5. Kuuntele viisaita ääniä
Netistä löytyy paljon vertaistukea kehostaan epävarmuutta tuntevalle. Pitäydy kuitenkin erossa niistä blogeista ja jutuista, joissa ulkonäköä käsitellään tavoitteiden, treeniohjelmien ja ”ennen ja jälkeen” -kuvien kautta.
Facebookin Kehomyytinmurtajat -ryhmässä etsitään keinoja “oikeasti kestävään elämänmuutokseen ja tasapainoiseen elämään ilman pakkoja ja ikuisia syömismorkkiksia”. Syömishäiriöliiton blogissa on hyviä näkökulmia kehonkuvansa kanssa kamppailevalle.
Kuunneltavissa podcasteissa huomio kiinnittyy ulkonäön sijaan puhujan ajatuksiin. Keskeneräiset äidit -podcastin kehosuhdejaksossa kaksi naista kertoo, kuinka he ovat oppineet hyväksymään kehonsa ja kohtelemaan sitä hellästi ja arvostavasti. Iso kolmonen -podcast käsittelee lihavuutta ylipainoisten ihmisten näkökulmasta, hyvällä meiningillä ja huumorilla.
6. Millä mittarilla arvotat kehoasi?
Vaatteiden kokomerkintöihin on hyvä suhtautua pelkkinä numeroina, jotka on suunniteltu helpottamaan sopivan vaatteen löytämistä. Ne eivät kerro sinun kauneudestasi tai arvostasi. Jos jokin vaate ei sovi sinulle, vaate on se, joka on väärän mallinen tai kokoinen, etkä sinä! Vaatteet ovat olemassa sinua varten, kehosi suojaksi ja mukavuudeksi. Ne eivät ole muotteja, joita varten sinun pitää mukautua, vaan toisin päin.
Raamatun mukaan vartalomme on Jumalan huolella muovaama ihme, jonka pieninkin luu on tarkkaan aseteltu (Ps. 139:13–15). Aikojen saatossa jotkut kristinuskon suuntaukset ovat suhtautuneet ruumiillisuuteen väheksyvästi, ja sen on ajateltu olevan hengellisyyden vastakohta. Raamatun sanoma kuitenkin on, että omasta kehosta saa olla iloinen ja kiitollinen. Ihminen on kokonaisuudessaan Jumalan rakas mestariteos, päästä varpaisiin.
Jos jokin vaate ei sovi sinulle, vaate on se, joka on väärän mallinen tai kokoinen, etkä sinä!
7. Liiku niin kuin tuntuu hyvältä
Liikunta voi kohottaa mielialaa ja tuoda hyvää oloa. Se voi myös auttaa arvostamaan omaa kehoa: mihin kaikkeen se pystyy, minne kaikkialle se sinua vie ja mitä saat aistia sen kautta. Joillekin se kuitenkin muodostuu pakkomielteeksi tai itsensä rankaisemisen keinoksi, jolloin huonot puolet peittoavat hyvät.
Jos kuntoilun on tottunut liittämään mielessään laihduttamiseen, voi edessä olla pitkä prosessi, ennen kuin liikkumiseen löytää rentouden ja ilon. Tässä voi auttaa lajinvaihdos: jos mielikuvissasi lenkkeilyyn yhdistyy veren maku, ehkä tanssitunnit tai vaikka kiipeily voisivat luoda positiivisempia kokemuksia.
8. Pukeudu niin, että olosi on mukava ja turvallinen
Jos olosi on alaston rintaliivimallisissa bikineissä, vanha kunnon kokouikkari on hyvä vaihtoehto rannalle. Verkkokaupoista löytyy myös kauniita tankineja eli vatsan peittäviä uimatoppeja. Jos taas napasi haluaa nauttia auringosta, bikiniyläosan voi korvata tekokuituisilla urheilurintsikoilla tai alusvaateosastolta löytyvällä ”zero feel” -topilla.
Kannattaa kurkata myös raskaana olevien mallistot. Niistä saattaa löytyä nättejä uimapukuja, jotka eivät kiristy pinkeäksi vatsan kohdalta. Useimmista ei näe ulospäin, miltä osastolta ne on ostettu.
Uima-asu voi koostua myös kerroksista. Kannattaa valita materiaaliksi uikkarikangasta muistuttava liukas polyesteri, joka ei ime vettä ja muutu raskaaksi. Muista, että peittävä pukeutuminen ei ole noloa! On tärkeää, ettei epämukavan asun aiheuttama epävarmuus saa ryöstää nautintoa mukavasta kesähetkestäsi.
Noloa ei ole myöskään tuntea epävarmuutta omasta kehosta. On ihan luonnollista, ettei kaikkien tee mieli esiintyä julkisesti bikineissä – eihän tapana ole näyttäytyä muille alusvaatteissakaan. Joku tykkää ottaa aurinkoa vähissä vaatteissa, toinen sujahtaa mieluummin laiturin nokassa pyyhkeen suojista veteen. Molemmilla voi olla yhtä hyvä itsetunto ja terve kehonkuva. Oman kehon hyväksyminen ei tarkoita sitä, että sitä tarvitsee esitellä muille.
Kuva: Petra Saariranta