Voiko joulun sanoma saavuttaa myös maailman suljetuimman maan asukkaat? Marttyyrien äänen joulukampanja syntyi, kun Sari Palomäki pääsi lähettämään Raamattuja Pohjois-Koreaan ilmapallojen kyydissä.
Sari Palomäki Suomen Marttyyrien Äänestä vieraili viime kesänä Etelä-Koreassa tutustumassa pohjoiskorealaisten parissa tehtävään kristilliseen työhön. Kansainvälinen vainottuja kristittyjä palveleva järjestö pyrkii lähettämään Pohjois-Koreaan joka vuosi noin 40 000 Raamattua.
Sari oli mukana, kun Raamattuja lähetettiin suurten kaasulla täytettyjen ilmapallojen mukana Etelä-Korean puolelta kohti Pohjois-Koreaa. Osa Raamatuista on tallennettu usb-tikuille, osa on perinteisenä kirjana. Raamatut kulkevat ilmojen halki noin 30 kilometrin matkan Pohjois-Korean eteläosaan alueelle, johon ei muilla keinoilla pystytä salakuljettamaan Raamattuja.
Jo Raamattuja lähetettäessä Sari alkoi kaavailla, että raamattupallotyö voisi olla mahtava teema Marttyyrien Äänen seuraavalle joulukampanjalle. Pohjois-Korea on ajankohtainen aihe ja siitä puhutaan paljon. Maan tilanne murtaa myös monien suomalaisten sydämet, eikä siellä ole saatavilla Jumalan sanaa.
Raamattuun tarttuva ottaa riskin
Pohjois-Korean maanalaisessa seurakunnassa sanan nälkä on valtavaa. Siellä yksittäinenkin Raamatun jae on kristitylle kallisarvoinen aarre, sillä Raamatun hankkiminen on lähes mahdotonta. Marttyyrien Ääni lähettää maahan paljon Raamattuja, jotta edes osa päätyisi niitä tarvitsevien ihmisten käsiin.
– Raamattupallotyötä tehdään uskon varassa. Raamattujen kautta sadat tai jopa tuhannet ihmiset voivat saada toivoa, Sari kertoo.
– Työn tuloksista ei ole vielä konkreettista tietoa, mutta se on varmasti vain ajan kysymys. Pohjois-Koreasta nimittäin pakenee jatkuvasti ihmisiä, jotka voivat kertoa maanalaisen seurakunnan kokemuksista.
Raamatut on tarkoitettu paitsi maanalaisille kristityille, myös heille, jotka eivät vielä tunne Jeesusta.
– Lähi-idän maista kerrotaan paljon, että ihmiset tulevat unien tai näkyjen kautta uskoon ja alkavat etsiä tietoa Jeesuksesta. Vielä ei tiedetä, miten paljon Pohjois-Koreassa on sellaista, mutta minä uskon että ihmiset löytävät siellä elävän Jumalan.
Marttyyrien Äänen työssä täytyy aina ottaa huomioon turvallisuus, erityisesti maissa, joissa kristinuskoa ei sallita. Pohjoiskorealaiset tietävät, mikä on Raamattu, ja että sen omistamisesta voi joutua vankileirille tai teloitettavaksi. Siksi Raamatut pyritään lähettämään kaupunkien ulkopuolelle alueille, joilla Raamatun ottaminen olisi turvallisempaa.
Pohjoiskorealaiset ovat valmiita maksamaan uskostaan käsittämättömän suuren hinnan.
Pohjois-Koreassa kaiken ulkomaailmasta tulleen ottaminen on kiellettyä. Maahan lähetetään nimittäin myös muunlaista avustusta ilmapalloilla. Ihminen, joka lähestyy ulkomaailmasta tullutta lähetystä ja ottaa mukaansa Raamatun, ottaa tietoisen riskin.
Meille länsimaisille ihmisille on vaikea ymmärtää, että pohjoiskorealaiset ovat valmiita maksamaan uskostaan käsittämättömän suuren hinnan, mahdollisen kiinnijäämisen. Ironisinta kaikessa on se, että Pohjois-Koreassa on virallisesti voimassa uskonnonvapaus, ja raamatunkäännös, jota maahan lähetetään, on Pohjois-Korean valtion kääntämä.
Loikanneet levittävät sanaa takaisin
Tutustuessaan työhön, jota Marttyyrien Ääni tekee pohjoiskorealaisten hyväksi, Sari liikuttui erityisesti siitä, että Jumala toimii sellaisten asioiden kautta, jotka näyttävät heiveröisiltä ihmissilmin tarkasteltuna.
Mieleen jäi esimerkiksi erään pohjoiskorealaisen naisen tarina. Naisen tytär oli päässyt pakenemaan Kiinaan ja tullut uskoon. Tytär päätti lähettää äidilleen viestin ja kertoa, että on olemassa Jumala, joka kuulee rukoukset ja joka ei ole Pohjois-Korean diktaattori. Tyttärensä viestin perusteella nainen teki päätöksen uskoa. Myöhemmin hän pääsi itsekin pakenemaan Pohjois-Koreasta.
– Jumala voi tehdä yhden sanan tai lauseen kautta ihmeen ihmisen sydämessä. Vaikka jokin maa sulkee itsensä täysin Jumalan sanalta, Jumalan sanaa ei voi kahlehtia.
Tytär päätti lähettää äidilleen viestin ja kertoa, että on olemassa Jumala, joka kuulee rukoukset ja joka ei ole Pohjois-Korean diktaattori.
Muun auttamisen lisäksi Marttyyrien Ääni pyrkii kertomaan Etelä-Koreaan ja Kiinaan paenneille pohjoiskorealaisille Jeesuksesta ja opettamaan heille kristinuskon perusteita. Monet pohjoiskorealaiset saavat lähetyskutsun ja haluavat jopa palata Pohjois-Koreaan kertomaan evankeliumia perheilleen ja sukulaisilleen. Siihen he saavat tukea opetuslapseuskoulutuksessa.
Ilmapallojen ohella Pohjois-Koreaan pystytään lähettämään Jumalan sanaa myös radion välityksellä. Lähetettävä ohjelma on paenneiden pohjoiskorealaisten tekemää kristillistä ohjelmaa. Työn kannalta on oleellista, että pohjoiskorealaiset saavat kuulla julistusta ihmisiltä, jotka ovat eläneet samoissa oloissa ja tietävät täysin maan toivottomat olosuhteet.
– Kun ihmiset tulevat vaikeista oloista ja menevät tavalliseen seurakuntaan, se ei välttämättä puhuttele heitä. Kun he menevät seurakuntaan, jossa on pohjoiskorealaisia ja heidän tyylistään ylistysmusiikkia, kyyneleet alkavat virrata. Jumala kohtaa heitä heidän tavallaan, Sari kertoo.
Työ Pohjois-Koreasta paenneiden keskuudessa on tärkeää, koska elämä vapaudessa on monille shokeeraavaa. Paenneista ihmisistä noin 16% tekee itsemurhan, ja yksi mahdollinen selitys on juurikin se, että ero elämään, jota he ovat joutuneet kestämään, on niin suuri.
– Pääsin matkallani osallistumaan pohjoiskorealaisille järjestettyyn retriittiin, Sari kertoo.
– Vietimme siellä yhdessä aikaa erilaisten leikkien ja kilpailujen parissa. Monet osallistujat sanoivat, etteivät ole koskaan nauraneet tai leikkineet niin paljon.
Pohjois-Koreassa rukoillaan meidän puolestamme
Yleensä tärkein asia, jota vainottujen alueiden kristityt pyytävät länsimaisilta sisarilta ja veljiltään, on rukoustuki. Erityisiä rukousaiheita Pohjois-Korean puolesta ovat diktatuurin murtuminen ja se, että evankeliumi pääsisi lohduttamaan ja rohkaisemaan maan ihmisiä.
– Lisäksi pohjois- ja eteläkorealaiset kristityt pyytävät rukousta maiden yhdistymisen puolesta, Sari kertoo.
– 50-luvulla Korean sodan jälkeen maa jakautui, ja perheet ja suvut joutuivat eri puolille maata. Hajonneet perheet rukoilevat edelleen, että maat yhdistyisivät.
Jo kauan ennen kun Sari aloitti Marttyyrien Äänessä työskentelyn, Jumala kutsui häntä rukoilemaan vainottujen kristittyjen puolesta. Sarin mieleen on jäänyt tapaus, jonka kautta Jumala puhui hänelle rukouksen voimasta.
– Kolme uzbekistanilaista pastoria oli vankilassa pahoinpideltyinä ja ilman tarvitsemiaan lääkkeitä. Jumala antoi vahvasti tämän asian sydämelleni ja rukoilin heidän puolestaan puolentoista kuukauden ajan.
Myöhemmin Sari luki lehdestä, että pastorien tilanne oli kääntynyt parempaan ja vankilassa 100 ihmistä oli tullut uskoon. Lopulta pastorit myös vapautettiin aivan yllättäen.
Jumala halusi näyttää minulle, että rukouksilla on merkitystä jopa tuhansien kilometrien päähän.
– Koin, että Jumala halusi näyttää minulle, että rukouksilla on merkitystä jopa tuhansien kilometrien päähän. Jumala voi tehdä rukouksessa suuria asioita.
Rukousyhteys pohjoiskorealaisten kanssa ei ole suinkaan yksipuolinen. Pohjoiskorealaiset korostavat, että he rukoilevat lännen puolesta.
– Pohjoiskorealaiset kristityt roikkuvat kiinni Jeesuksessa. Lännen kristityt puolestaan elävät yltäkylläisyydessä, eivätkä välttämättä huomaa tarvitsevansa Jumalaa. Pohjoiskorealaisten rukous on, että usko voisi tulla täällä elävämmäksi.
Lisätietoa Raamattuja Pohjois-Koreaan -joulukampanjasta ja osallistumisohjeet löydät täältä.
Tiesitkö tämän Koreoista?
- Pohjois-Korean ensimmäisen diktaattorin Kim Il-sungin perhetausta on kristillinen.
- Kristinuskolla oli vahva jalansija Pohjois-Koreassa ennen kuin maa joutui kommunistien valtaan.
- Nykyään Pohjois-Korea on kristittyjen ja muiden uskontojen vainon kannalta vaarallisin maa maailmassa.
- Pohjoiskorealaisessa uskonnossa eli juche-uskonnossa maan johtajia palvotaan jumalten tavoin. Uskontoon liittyy elementtejä, jotka muistuttavat kristinuskoa, kuten 10 käskyä muistuttavat 10 periaatetta sekä virsikirja.
- Etelä-Koreassa kristittyjä on lähes kolmasosa kansasta.
Kansaa pidetään valheessa ja kurjuudessa, ja te ajattelitte tarjota valheellista toivoa näille ihmisille. Miten te kehtaatte, miten te ette häpeä.
Kristillisenä lehtenä uskomme toki, ettei Jeesuksen antama toivo ole valheellista (vaan juurikin se toivo, jota ihminen tarvitsee). Samaan ajatukseen pohjaa oikeastaan kaikki lähetystyö ja kirkon työ. Mitä siitä ajattelee, on maailmankuvakysymys.