#Rantakunnossa, entä somekunnossa?

Huuma-lehti käynnisti tällä viikolla #rantakunnossa-kampanjan. Kampanja muistuttaa, että jokainen on jo rantakunnossa sellaisenaan – rantakunto ei siis vaadi laihduttamista, kiinteyttämistä tai muitakaan kikkoja. Kampanjaan voi osallistua jakamalla oman rantakuvan somessa #rantakunnossa -hashtagilla varustettuna ja haastamalla kaverit mukaan.

Olen kampanjan sanomasta täysin samaa mieltä. Osallistumistapa tuntuu kuitenkin vieraalta. Minua ei houkuta julkaista omaa rantakuvaani somessa, vaikkei sen tarvitsekaan tarkoittaa bikiniposeerausta. Rantakuntokuvan julkaisu vaatii minusta paljon enemmän pokkaa kuin rannalla uimapuvussa esiintyminen! Rannallahan useimmat keskittyvät auringonottoon ja rentoutumiseen, eivätkä toisten ulkonäön vahtimiseen. Somessa ulkonäkö on suuremmassa roolissa.

Kun laitan itsestäni kuvan someen, altistan sen tietoisesti arvostelulle. Somessa julkaistu omakuvahan lähes kerjää positiivista palautetta. Kuvien kommentit keskittyvät monesti ulkonäköön: “Kaunis!”, “Uudet lasit?” Facebook-päivitystä laatiessa en voi olla miettimättä, mitä muut siitä mahdollisesti ajattelevat. Siksihän niitä statuspäivityksiä rustaillaan ja kuvia julkaistaan – jotta tulisimme huomatuksi ja saisimme olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Oman vartalon hyväksyminen ei onneksi tarkoita sitä, että sitä tarvitsisi esitellä muille.

Facebookissa ja Instagramissa esitellään omaa elämää muille ja yritetään saada kuvista ja teksteistä rakentumaan edustava kokonaisuus, joka viestii parhaista puolistani. Jos julkaisisin somessa #rantakunnossa-kuvan, se viestittäisi somekavereille: “Katso vartaloani! Hyväksyn sen tällaisena.” En kuitenkaan halua ohjata muiden huomiota vartalooni. En toivo, että minua missään tilanteessa katsottaisiin ensisijaisesti vartalona. Suvi Pelkonen kirjoittaa siveyttä käsittelevässä jutussaan mainiosti: ”Keho tai alastomuus ei ole sinänsä hävettävää, mutta on hävettävää ajatella sitä irrallaan kokonaisuudesta.”

Oman vartalon hyväksyminen ei onneksi tarkoita sitä, että sitä tarvitsisi esitellä muille. En siis julkaise itsestäni #rantakunnossa-kuvaa, vaan osallistun kampanjaan julkaisemalla tämän kolumnin. Sanomani on: uskaltaudu tänä kesänä rannalle ja pukeudu juuri niin peittävästi kuin tuntuu hyvältä. Älä koe paineita todistella muille, että uskallat esiintyä bikineissä.

Itselleni laitan muistilapun: kun kommentoit kavereiden kuvia Facebookissa, yritä kerrankin keksiä jotain sellaista sanottavaa, joka ei liity ulkonäköön!

1 Comment

  • Moi! Olen kanssasi täysin samaa mieltä! Minäkään en halua julkaista bikinikuvia itsestäni somessa, joskin niitäkin kyllä minusta Facebookissa löytyy ja kampanjan nimissä julkaisin yhden kesäkuvan. Koenkin olevani ihan sinut itseni kanssa, ja voin mennä rannalle bikineissä, mutta en silti halua puolipukeisia kuvia itsestäni nettiin. Ne on kaksi eri asiaa. Kampanjaan saa osallistua millä tahansa kuvalla ja/tai tekstillä – sanoma on tärkein!

    Kiva, että olet mukana kampanjassa!

Comments are closed.