The Crown -sarja kertoo kuningatar Elisabetista. Kuva: Alex Bailey / Netflix

Näin usko näkyy Netflix-sarjoissa – 10 vinkkiä

Netflix on tuonut kristillisistä arvoista kumpuavat ja uskoa käsittelevät sarjat uudella tavalla suomalaistenkin ulottuville. Nämä kymmenen uskoa eri kanteilta lähestyvää draamasarjaa löytyvät Netflixistä tällä hetkellä.

1. Chesapeake Shores

Kristityn Hallmark-kanavan viihdesarjassa avioeron kokenut uraäiti palaa lapsuutensa pikkukaupunkiin. Sarjassa ei juuri puhuta uskosta, vaikka kylläkin rukoillaan yhdessä, mutta sen tarina lähtee kristityistä arvoista. Chesapeake Shores on kertomus anteeksiannosta ja siitä, miten isien sydämet kääntyvät lasten puoleen ja lasten sydämet isien puoleen (Mal. 3:24).

2. Hakekaa kätilö

Vauvoja, synnytyksiä ja niitä hoitavia nunnia! Hakekaa kätilö näyttää ihmiselämän tuskan ja kivun, mutta myös toivon joka kantaa eteenpäin. Sarjan kolme ensimmäistä kautta perustuvat Jennifer Worthin muistelmiin kätilöntyöstä 50-luvun Lontoossa.

3. Greenleaf

Netflixin tuottama sarja kertoo amerikkalaisen megakirkon pastorin perheen salatuista synneistä. Aidointa uskoa sarjassa tuntuu osoittavan henkilö, joka kärsii perheensä ongelmista pahiten. Sarjassa nähdään uskonnon peittelemää pahuutta, mutta myös ihmisten oikeita valintoja vaikeissa tilanteissa.

Greenleaf-sarjan päähenkilö on amerikkalainen pastori. Kuva: Eli Ade

4. The 100

Päällisin puolin The 100 näyttää hyvin väkivaltaiselta postapokalyptiseltä teinisarjalta. Kun sarjaa seuraa pidempään, huomaa kuitenkin, että sen kirjoittaja on Raamattunsa lukenut kannesta kanteen, sillä sarja vilisee raamatullisia teemoja, vertauskuvia ja nimiäkin. Pohjimmiltaan sarja kertookin moraalisista valinnoista mahdottomissa tilanteissa, ja näiden valintojen seurauksista. Yksi sarjan keskeisimpiä teemoja on oman henkensä antaminen uhriksi ystäviensä puolesta.

5. The Red Tent

Kaksiosainen minisarja kertoo Dinan, Jaakobin tyttären, tarinan. Sarja tempaa mukaansa ja auttaa ymmärtämään, millaista elämää eli paimentolaistyttö, joka ei tiennyt edes mitä horisontissa siintävien kukkuloiden takana on. Juoni pohjaa Raamattuun, mutta sen lisäksi siinä on käytetty paljon mielikuvitusta ja käännetty melkeinpä ylösalaisin tulkinnat, joita raamatuntekstistä muuten ehkä tekisi.

6. When Calls the Heart

Seurapiirineito seuraa Jumalan kutsua ja muuttaa pieneen hiilikaivoskaupunkiin Kanadan takamaille opettajaksi. Sarja sijoittuu 1900-luvun alkuun, ja siihen nähden syrjäisen kaupungin naisilla on hämmästyttävän nättejä mekkoja ja suorat, valkoiset hampaat. Sarja on melko kevyt ja hieman ennalta-arvattava, mutta myös lämmin ja ajoittain koskettavakin. Kevyestä sävystään huolimatta sarjassa kohdataan vaikeita asioita, kuten kuolemaa, mielenterveyden ongelmia ja köyhyyttä, ja löydetään niiden keskellä toivo Jumalasta. Sarja on myös nähty Ylellä keväällä 2017 nimellä Sydämen kutsumus.

Kuningatar Elisabet kirjoittaa kirjettä The Crown -sarjassa. Kuva: Alex Bailey / Netflix

7. The Crown

Kunigatar Elisabetin elämästä kertovassa sarjassa nähdään etenkin toisella tuotantokaudella, vaikkakin vain lyhyissä kohtauksissa, miten suuri merkitys uskolla on kuningattaren elämässä ollut. Mukaan on päässyt myös Elisabetin tapaaminen Billy Grahamin kanssa.

8. A. D. Kingdom And Empire

Vaikka tämä laadukkaasti tehty sarja ei olekaan aivan uskollinen Raamatun tekstille, se kuvaa silti kiehtovasti sitä, millaista aikaa elettiin Jeesuksen kuoleman jälkeen, ja miten opetuslapset saivat rohkeuden lähteä viemään evankeliumia kaikille kansoille.

9. Saints & Strangers

Unelmat uudesta elämästä törmäävät karuun todellisuuteen, kun Amerikkaa lähtevät asuttamaan uudisraivaajat, toiset rahan kiilto silmissä ja toiset etsien vapautta harjoittaa omaa uskoaan, mitä suuret kirkot Euroopassa eivät pienemmille suuntauksille antaneet.

10. The Bible

Visuaalisesti vaikuttava sarja esittää Raamatun yhtenä suurena kertomuksena, joka seurailee Israelin kansan vaiheita Mooseksen kirjoista aina Jeesuksen aikaan ja Johanneksen ilmestykseen saakka. Käsikirjoitus noudattelee hyvin Raamatun tapahtumia, vaikka paljon jääkin kertomatta. Sarja tuo hyvin esiin sen, kuinka poliittinen tilanne on vaikuttanut tapahtumien kulkuun ja kansan mielialaan muun muassa Jeesuksen toiminnan aikana.