20 tapaa tuoda sisältöä pääsiäisen viettoon

Pääsiäinen on kristityille jouluakin suurempi juhla, mutta suomalaiset pääsiäistraditiot mämmeineen ja rairuohoineen eivät anna erityisemmin aineksia kristillisen sanoman muisteluun.

Kokosimme 20 vinkkiä, joiden avulla omaan pääsiäisenviettoon voi tuoda hengellistä sisältöä, viettipä juhlaa sitten kotona tai matkoilla, kesämökkiä siivoten tai rästitöitä tehden. Näiden pohjalta voi vaikkapa lähteä rakentamaan omia pääsiäisperinteitä, tai kutsua ystävät kokoon ja luoda yhdessä uusi merkitykselliseltä tuntuva pääsiäistraditio.

Sisusta pääsiäinen kotiisi

 • Valitse kotiisi perinteisten pääsiäismunien ja virpomavitsojen ohella sellaisia koristeita, jotka tuovat mieleen pääsiäisen tapahtumat. Askartele vaikka oksista orjantappurakruunu ja ripusta se seinälle (jos käytät piikkisiä oksia, suojaa kädet puutarhahanskoilla!). Voit myös ottaa vuorotellen esiin kuhunkin päivään liittyviä “pääsiäisen merkkejä”.
 • Rakenna pääsiäispöytä tai -hylly joulun seimiasetelman tapaan. Muodosta leluista ja askartelemalla pääsiäisen eri tapahtumia, tai kelaa suoraan kohokohtaan ja kuvaa asetelmassa vain tyhjä hauta ja enkeli sen vieressä. Tämän jutun kuvituksena on otoksia Ruut-lehden toimittajan Maria Turnerin lastensa kanssa kokoamasta pääsiäispolusta. Jos omat näpit eivät taivu askarteluun, amazonissa on saatavilla jopa valmis viimeistä ehtoollista kuvaava lelusetti

5 Palmusunnuntai1

Löydä oman tyylinen pääsiäiskirkko

 • Selaa seurakuntien ohjelmatietoja avoimin mielin ja valitse jokin pääsiäisajan tilaisuus, jossa et ole ennen ollut. Niitä löytyy seurakunnasta riippuen huikea valikoima vauvakirkosta ja lattarimessusta yhteiseen pääsiäisateriaan.
 • Kokeile pääsiäisyön messua. Myöhään illalla tunnelma on erilainen kuin aamu- tai päiväkirkossa. Pääsiäisyön messun ohjelmaan kuuluu luterilaisessa kirkossa kirkkotekstiilien värien vaihtaminen mustasta valkoiseen, ja samalla pitkäperjantain jälkeinen tunnelma vaihtuu iloksi.
 • Myös kiirastorstain jumalanpalvelus on usein säväyttävä. Ohjelmassa saattaa olla esimerkiksi alttarin pukeminen mustaan ja kynttilöiden sammutus yksi kerrallaan, kunnes jäljellä on vain Jeesusta symboloiva yksi kynttilä.
 • Jos vietät pääsiäistä matkoilla, etsi netistä etukäteen tietoa pääsiäisajan tilaisuuksista alueella. Niitä voi kysellä myös paikallisilta. Esimerkiksi katolisissa maissa pääsiäiseen kuuluvat näyttävät juhlallisuudet, kuten kulkueet.

Sukella pääsiäistunnelmaan musiikin kautta

 • Mene kuuntelemaan pääsiäiskonserttia. Kunnon musiikkielämys auttaa irrottautumaan omasta arjesta ja kuljettaa mielen pääsiäisen tapahtumiin. Tietoja konserteista voi etsiä mm. seurakuntien nettisivuilta ja Helsingissä Musiikkia kirkoissa -sivustolta.
 • Kuuntele radiosta tai levyltä passio eli pääsiäisen tapahtumia seuraileva klassisen musiikin teos, esim. Bachin Matteus- tai Johannespassio. Tapahtumien kulkua voi seurata samalla Raamatusta (ainakin, jos osaa muutaman sanan saksaa).
 • Ota hyvä asento kotisohvalla ja kuuntele Ruut-lehden pääsiäisen soundtrack!
kGC4a
Viimeinen ehtoollinen

Seuraa pääsiäisen tapahtumia näyteltynä

 • Jeesuksen elämästä kertovia elokuvia on nykyään jo useampia, ja osa on jopa katseltavissa ilmaiseksi netissä. Elokuvasta voi katsoa vaikka vain pääsiäisen tapahtumia kuvaavan pätkän. Valitse sopiva versio mielentilan ja katsojaporukan mukaan: lapsille tehty Jeesuksen jäljillä, aikuisten perinteikäs Jeesus-elokuva, raakana pidetty The Passion of Christ tai The Bible -tv-sarjan pääsiäisestä kertova jakso.
 • Yksi huikeimmista tavoista muistella pääsiäisen kertomusta on seurata näyteltyä pääsiäisvaellusta. Helsingin keskustan Via Crucis tuo pääsiäisen tapahtumat Helsingin keskustaan, ja Jeesus ristiinnaulitaan Tuomiokirkon edessä. Vivamon Raamattukylän pääsiäisvaellus taas sijoittuu Lohjalle upeaan järvimaisemaan. Yleisölläkin on roolinsa – on järisyttävä kokemus kuulua itse väkijoukkoon, joka vaatii Jeesusta surmattavaksi.
 • Jos vietät hiljaista viikkoa ja pyhäpäiviä tietokoneen tai kännykän ääressä, voit tutustua mm. Pietarin, Juudaksen ja Tuomaksen sielunelämään seuraamalla Twitterissä TwiaCrucis -someperformanssia. Raamatusta tutut henkilöt twiittailevat ajatuksistaan, ja heidän kanssaan voi kuulemma myös keskustella.

Hanki teemaan sopivaa luettavaa

 • 10 Pietari kieltää1
  Ennen kuin kukko laulaa…

  Lainaa tai hanki hengellinen kirja, jota voi seurata pääsiäisen päivien mukaan. Tällaisia ovet mm. Pete Graigin Jumala äänettömällä ja Eero Huovisen Uusi ilo.

 • Etsi teemaan sopiva romaani. Mika Waltarin Valtakunnan salaisuus -kirjassa päähenkilö seikkailee Jerusalemissa ja Galileassa Jeesuksen ristiinnaulitsemisen aikaan ja sen jälkeen.
 • Lue pääsiäisen tapahtumia Raamatun evankeliumeista.
 • Syvenny tarkemmin pääsiäisen tapahtumien taustaan ja hengelliseen sanomaan lukemalla tai kuuntelemalla raamattuopetuksia pääsiäisen teksteistä. Hyvä raamattuopetus voi tuoda tekstistä esiin sellaisia Jeesuksen ajan kulttuuriin liittyviä seikkoja, joita me 2000-luvun raamatunlukijat emme muuten hoksaisi. On myös kiinnostavaa kuulla tai lukea, mitä kaikkia Vanhan testamentin profetioita pääsiäisen tapahtumat toteuttivat. Sansan nettisivuilla on kuunneltavissa ilmaiseksi Jukka Norvannon raamattuopetukset jokaisesta Raamatun kirjasta. Pääsiäinen tapahtumat löytyvät Matteuksen, Markuksen, Luukkaan ja Johanneksen evankeliumin lopusta.

Tee hyvää

 • Käy yksin tai ystävän kanssa vierailulla ilahduttamassa yksinäisiä tuttuja tai sukulaisia. Jos tuntuu luontevalta, voit pitää heille pienen hartauden tai esittää pääsiäislauluja.
 • Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi auttamaan johonkin pääsiäisen ajan tilaisuuteen.
 • Tarjoudu saattamaan tai kyyditsemään joku tuntemasi vanhus tai muuten huonosti liikkuva henkilö hänen toivomaansa pääsiäisajan tilaisuuteen. Voit myös kysyä seurakuntasi diakonilta, kaipaisiko joku seurakunnan vanhus apua pääsiäiskirkkoon tulemisessa.
 • Jeesus kärsi kidutusta ja kuolemantuomion syyttömänä. Rukoile niiden puolesta, joita tänä päivänä kidutetaan, tapetaan ja pidetään orjina eri puolilla maailmaa. Voit myös allekirjoittaa netissä vetoomuksen esimerkiksi mielipiteidensä vuoksi vangittujen ja kidutettujen puolesta tai jotta maailman isoimmat supermarketit eivät ottaisi enää myyntiin lapsityövoimalla tuotettua suklaata. Lisää tärkeitä vetoomuksia löydät täältä.