Apua, ihastuin vaikka olen naimisissa!

Perhosia vatsassa, unelmointia yhdessäolosta. Ihastuminen on ihanaa – paitsi jos olet jo naimisissa. Se voi olla shokki, mutta myös ponnahduslauta parempaan avioliittoon. Miten selviytyä ihastumisesta, ja mitä voit sen kautta oppia itsestäsi?

Ehkä työpaikalla, harrastusporukassa tai ystäväpiirissäsi on joku, joka huomioi sinua ja tajuat, miten paljon olet kaivannut sitä. Ehkä sieltä löytyy ihminen, jolle on helppo jakaa asioita ja joka jakaa sinulle henkilökohtaisia asioita elämästään, ja huomaat ikävöineesi syvällistä asioiden jakamista. Ehkä kohtaat taitavan kuuntelijan ja saat purkaa hänelle sydäntäsi. Ehkä tapaat ihmisen, jonka kanssa kaikki vain tuntuu synkkaavan niin hyvin yhteen.

Yhtäkkiä huomaat olevasi ihastunut kuin koulutyttö. Mietit, mitä hän tekee viikonloppuisin tai lomalla. Silmäsi hakeutuvat häneen ja haaveilet yhteisistä hetkistä. Ajatuksissasi saatat mennä hyvinkin pitkälle.

Lämpimät tunteet ja hullaantuminen eivät ehkä tunnu niin vakavalta: ethän sinä koskaan pettäisi puolisoasi oikeasti! Haluat vain vähän jännitystä ja vaihtelua elämääsi. Ihastumisen valtaan antautumisessa on kuitenkin aina vaaransa.

Syrjähyppyyn saattaa ajautua sellainenkin ihminen, jonka avioliitto tuntuu olevan ihan kunnossa. Kuitenkin taustalla on usein puolisoiden välisiä selvittämättömiä asioita ja kohtaamattomia tarpeita. Kun ne yhdistetään kiireisempään elämänvaiheeseen, jossa puolisoilla ei ole ollut aikaa vaalia yhteyttä ja yhdessäoloa, on vaarana langeta avioliiton ulkopuoliseen suhteeseen.

Elätkö eri elämää työpaikalla ja kotona?

Mieheni työpaikka järjesti pikkujoulut ravintolassa eräänä talvi-iltana. Menimme sinne yhdessä ja nautimme hyvästä ateriasta mieheni työkavereiden kanssa seurustellen. Yksi asia jäi kuitenkin kaihertamaan mieltäni: olin ainoa puoliso, joka oli liittynyt työkavereiden joukkoon. Minulle tämä oli oiva mahdollisuus tutustua miehen työkavereihin, mutta kukaan muu ei näyttänyt ajattelevan, että työelämän ja perhe-elämän kuuluisi yhdistyä edes juhlissa.

Tänä päivänä elämä näyttää olevan pirstaloitunut eri osiin. On kotielämää, työpaikkaelämää, harrastuselämää, seurakuntaelämää. Aviopuolisoina voimme liikkua päivän aikana ihan eri ympyröissä ja pikkuhiljaa liukua elämään erillistä elämää kahtena itsenäisenä yksikkönä. Kotonakin puolisot saattavat touhuta omia juttujansa, kunnes on aika mennä nukkumaan. Kiireen keskellä ei ehkä huomaakaan, miten etäiseksi oma puoliso on muuttunut.

Jos puolisoiden elämät ovat ajautuneet erilleen toisistaan, työpaikalla löytyvät ihmissuhteet voivat korvata puuttuvaa läheisyyttä.

Työpaikalla ei tehdä vain työtä, siellä muodostetaan myös ihmissuhteita. Varsinkin naisille työpaikan ihmissuhdeverkostot ovat tärkeitä. Arkipäivänä työpaikalla vietetään enemmän aikaa kuin kotona. Monet matkustelevat työkavereiden kanssa. Työpaikalla on myös eri säännöt kuin koti- tai seurakuntaelämässä. Kun suljemme kotioven, siirrymme ikään kuin toiseen maailmaan, jossa eletään toisenlaisten arvojen mukaan.

tyotapaaminen

Työmaailmassa puoliso ja avioliitto jäävät taka-alalle. Jos puolisoiden elämät ovat ajautuneet erilleen toisistaan, työpaikalla löytyvät ihmissuhteet voivat korvata puuttuvaa läheisyyttä. Yhteys alkaa työasioiden jakamiselle ja siirtyy pikkuhiljaa henkilökohtaisiin asioihin. Koska tämä ihmissuhde kehittyy työmaailmassa, jopa itselle tärkeät arvot voivat hälvetä mielestä suhteen edistyessä työkaverin kanssa.

Tällaiselle työpaikalla syntyneelle tunnesuhteelle on jopa olemassa nimi: “työpaikkapuoliso”. Työpaikalta on löytynyt vastakkaista sukupuolta oleva ihminen, jonka kanssa jaetaan intiimejä asioita ja elämää. Tähän suhteeseen ei liity fyysinen puoli. Mutta kuumien työpaikkaromanssien muodostuminen ei ole harvinaista millään työpaikalla. Erityisesti työmatkat ovat surullisen kuuluisia suhteiden tapahtumispaikkoja. Työmatkalla ajattelet itseäsi, et perhettäsi, ja olet normaalien rajoitusten ja vastuiden ulkopuolella.

Olet vastuussa siitä, mitä teet ihastumisen tunteella

Kuinka sitten kannattaisi toimia, jos huomaa ihastumisen tunteita? Ensimmäiseksi on hyvä ymmärtää, ettei kukaan meistä ole kiusausten yläpuolella. Voit ajatella, että tämä ei koskaan voisi tapahtua minulle tai puolisolleni, mutta se ei ole totta. Syrjähyppyjä on tapahtunut mitä uskollisimmille ja uskovaisimmille pariskunnille, ja moni meistä tuntee tällaisia tapauksia. Kukaan ei ole täysin immuuni suhteille.

On tärkeä muistaa myös, että kiusauksessa oleminen ei ole syntiä. Jeesuksesta sanotaan, että hän oli kaikessa kiusattu niin kuin mekin, kuitenkin ilman lankeamista syntiin: “Sillä ei meillä ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouksiamme, vaan joka on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä.” (Hepr 4:15). Ihastuminen toiseen ihmiseen voi olla shokki, varsinkin kun sinulla on hyvä ja rakastava aviopuoliso. On hyvä tiedostaa tilanne kiusauksena. Ihastumisen tunne sinällään ei ole syntiä, mutta sinun pitää päättää, mitä teet sen kanssa.

Ongelmana voi olla, että haluat läheisen suhteen oman puolisosi kanssa, muttet halua luopua ihastumisen koukuttavista tunteista.

Kolmas tosiasia on, että olet nyt keskellä taistelukenttää. Taistelu käydään ajatusmaailmassa. Sinun pitää tehdä päätös. Jatkatko unelmointia ihastuksen kohteesta? Alatko pukeutua häntä varten? Etsiydytkö hänen seuraansa aina kun mahdollista? Mietitkö, mitä aiot sanoa hänelle, kun seuraavan kerran tapaatte? Kaikki tämä on siirtymistä kiusauksesta aktiiviseen fantasiaan ja tunnesuhteeseen.

Aikuinen ihminen on vastuussa siitä, mitä hän ihastumisen tunteellaan tekee. Et ole tunteiden riepoteltavissa, vaan kykenevä valitsemaan oikein. Ongelmana voi olla, että haluat läheisen suhteen oman puolisosi kanssa, muttet halua luopua ihastumisen koukuttavista tunteista. Ihastuksen seurassa tuntuu, kuin olisit palannut teini-ikään, ja tunnet itsesi halutuksi. Olette jakaneet asioita yhdessä ja tunnet läheisyyttä hänen kanssaan. Nämä tunteet ovat kuin huumetta.

ulos-autosta

Haaveilet ihastuksesi kohteesta, koska haaveet tuntuvat hyvältä. Muista, että haaveet ovat juuri sitä: haaveita. Ne eivät ole osa todellisuutta ja maailmaasi, jossa elät ja toimit. Näet työpaikalla ja muissa julkisissa kokoontumisissa ihmisistä parhaat puolet, he tulevat sinne parhaissa vaatteissaan ja ovat osaavia alallaan. Olet ihastuksissasi luonut henkilöstä unelmakuvan, joka ei perustu todellisuuteen. Ja vaikka ihastuksesi kohde olisikin haaveittesi mukainen huipputyyppi, se ei tarkoita, että elämäsi muuttuisi paremmaksi aloittamalla salasuhde hänen kanssaan.

Jeesus puhui vakavia sanoja ajatusten voimasta. Hän väitti, että voimme tehdä aviorikoksen ajatuksissamme, ja se on synti, joka on otettava vakavasti. Eivät ne, jotka fyysisesti lankeavat avioliiton ulkopuoliseen suhteeseen ole suurempia syntisiä kuin ne, jotka himoitsevat vain ajatuksissaan. Tekojen synty on ajatuksissa, joten ajatusten hallinta on välttämätöntä, jotta voidaan ehkäistä tekoja.

Ala taistella avioliittosi puolesta

Nyt on aika toimia. Olet ihastunut, mutta tämä ei tarkoita, että avioliittosi on mennyttä. Voit olla tilanteessa, jossa avioliittosi ei ole paras mahdollinen. Sen sijaan, että rakastuisit toiseen ihmiseen, ala tekemään töitä avioliittosi eteen. Muista, että avioliitto on ennen kaikkea lupaus sitoutua omaan puolisoon sekä myötä- että vastamäessä.

Ihastumisesi voi olla juuri se herätys, jonka tarvitset nähdäksesi avioliittosi uusin silmin. Mitkä ovat niitä asioita, joita olet kaivannut avioliitossasi? Onko sinulla ja puolisollasi täyttämättömiä tarpeita, joiden olette antaneet unohtua kiireisessä elämäntilanteessa? Päättäkää yhdessä, että haluatte rakentaa parempaa läheisyyttä: henkistä, hengellistä ja fyysistä.

Pitäkää huolta, että puhutte joka päivä yhdessä, vaikka olisitte kuinka kiireisiä. Rukoilkaa yhdessä, se on upea tapa rakentaa läheisyyttä. Rukoilla voi vaikka puhelimessa, jos aikataulut ovat todella kiireisiä.

Ihastumisesi voi olla juuri se herätys, jonka tarvitset nähdäksesi avioliittosi uusin silmin.

Tee pieniä huomaavaisuuksia puolisollesi: osta kaupassa käydessäsi jotain, joka kommunikoi sitä, että ajattelit häntä, tai kirjoita hänelle pieniä viestejä. Panostakaa yhdessäoloon: olisiko jokin harrastus, jonka voitte yhdessä aloittaa? Kiinnitä huomiota siihen, että kiireisinä aikoina olet haavoittuvaisempi kuin ajatteletkaan.

Käy puolisosi työpaikalla ja tutustu hänen työ- ja harrastuskavereihinsa. Pyydä häntä käymään omalla työpaikallasi – ehkä voitte käydä lounaalla yhdessä, tai hän voi tarjota sinulle kyydin kotiin. Usein salasuhde syntyy helpommin, kun ei tunneta toisen ihmisen perhettä. On vaikeampaa pettää työkaverin tai ystävän puolisoa, kun hän on tuttu.

Avioliiton hoitamiseen on tarjolla monia hyviä kursseja ja apuvälineitä (ks. lista jutun lopussa). Monet seurakunnat ja kirkot tekevät avioliittotyötä viikonloppukurssien ja kesäleirien kautta. Suurin osa kursseista on suunnattu pareille, jotka eivät ole akuutissa kriisissä, vaan haluavat vain hoitaa suhdettaan, lisätä läheisyyttä ja oppia ymmärtämään toista paremmin.

Ota etäisyyttä ihastuksen kohteeseen

Ihastumisen lopettamisessa etäisyyden ottaminen on paras tapa haalistaa tunteet. Ole siinä tarkoituksenmukainen ja aktiivinen. Älä laita itseäsi tilanteeseen, jossa intiimi läheisyys voi kehittyä. Älä jää ihastuksesi kohteen kanssa kahden kesken työhuoneisiin tai kahvihuoneeseen. Vältä työtehtäviä tai työvuoroja, joissa olisitte yhdessä. Älä kysele tai jaa hänelle henkilökohtaisia asioita itsestäsi tai perheestäsi. Älä ole ystävä Facebookissa, äläkä lähettele edes työhön liittyviä tekstiviestejä.

Kun ajatuksesi vaeltavat ihastumisen kohteeseen, kirjoita positiivinen tekstiviesti miehellesi. Kun haaveilet yhteisestä kahvihetkestä työkaverisi kanssa, rukoile ja kiitä Jumalaa omasta puolisostasi ja lapsistasi. Laula tai tee mitä tahansa muuta, mikä saa ajatuksesi omaan puolisoosi. Taistele itsesi takaisin omaan todellisuuteesi: olet naimisissa miehen kanssa, jonka Jumala on sinulle antanut, ja haluat suhteesi olevan mahdollisimman läheinen ja hyvä.

Joskus ihastumisen tunne ei katkea, ennen kuin suostumme luopumaan kaikista tunneyhteyksistä, jotka olemme luoneet ihastuksen kohteeseen.

Taistelu on myös hengellinen taistelu. Kristittyinä tiedämme, että paholainen houkuttelee meitä valintoihin, jotka vievät meidät, perheemme ja avioliittomme tuhoon. Tämän vuoksi meillä on kiusauksia. Tietoisuus tästä hengellisestä tosiasiasta auttaa sinua taistelemaan rukouksin avioliittosi puolesta. Joskus ihastumisen tunne ei katkea, ennen kuin suostumme luopumaan kaikista tunneyhteyksistä, jotka olemme luoneet ihastuksen kohteeseen. Jumalaa voi pyytää rukouksessa katkaisemaan yhteydet. Aiheen jakaminen luotettavalle ystävälle voi vahvistaa ajatusta siitä, että selviätte tästä yhdessä.

Huomatessasi hullaantuneesi työkaveriin tai ystävään voi olla hyvä miettiä, miksi näin kävi. Kaipaako elämäsi jännitystä, jonka salainen ihastuminen tuo? Tekeekö se itsetunnollesi hyvää? Oletko muuten vain tyytymätön elämääsi? Usein huomion hakeminen vastakkaiselta sukupuolelta voi olla merkki siitä, että omasta elämästä puuttuvat ystävyys, hyväksyminen, tuki ja ymmärrys.

Ole aktiivinen oman tunne-elämäsi kuntoonsaamisen suhteen. Sinä voit paremmin ja avioliittosi voi paremmin. Voit jopa huomata ihastuvasi uudelleen omaan mieheesi, ja parasta on, että näitä perhosia ei tarvitse karkotella vatsanpohjasta!

Kursseja ja leirejä avioliiton hoitamiseen:

 • Parempi avioliitto ry – Leirejä ja viikonloppukursseja, joilla mm. kuullaan pariskuntien pitämiä puheita ja pohditaan niiden teemoja pienissä vertaisryhmissä
 • Mennään eteenpäin -aviopariviikonloput – Viikonlopuissa ei ole ryhmätyöskentelyä. Luennoilla käsiteltyjä teemoja ja parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä pohditaan kahdestaan puolison kanssa
 • Samassa veneessä – Kansan Raamattuseuran avioliittotyö. Osa leireistä ja viikonlopuista on suunnattu seurusteleville tai äskettäin avioituneille pareille, tapahtumia myös senioreille ja maatalousyrittäjille
 • Toinen toisellemme – Iso Kirja -opiston avioliittotyö. Viikonloppukursseja eri paikkakunnilla, kesän avioliittoleiri ja kursseja seurustelu- ja kihlapareille. Myös videopätkiä netissä.

Kaikki yllämainitut kurssin- ja leirinjärjestäjät toimivat kristilliseltä pohjalta, mutta osallistua voi myös ilman uskonnollista vakaumusta.

Lähde:

Sheila Wray Gregoire: Preventing and emotional Affair: Fighting the Attraction

2 Comments

 • Artikkeli oli täyttä asiaa mutta toivoisin myös asiaa petetyn puolison kannalta.Mitä tehdä
  Puolison suhteen ja tämän uuden rakkauden suhteen ? Olisi mielenkiintoista lukea petetyn
  miehen että naisen tarina ja miten siitä voi selviytyä voittajana ilman katkeruutta ja vihaa.
  Jatkan lehtenne lukemista mielenkiinnolla odottaen kyseenomaista artikkelia.☺

  • Kiitos Erja kommentista, otamme huomioon juttupyynnön.

Comments are closed.