Voivatko miehet ja naiset olla ystäviä?

Väärinkäsityksiä ja traagisia ihastumisia – sitäkö seuraa, jos nainen ystävystyy läheisesti miehen kanssa? Mitä Raamattu sanoo “sekaystävyyksistä”?

Parhaimmat ystäväni ovat aina olleet naisia. Ystäväporukkaani kuului myös miehiä, ja lopulta löysin sydänystävän aviomiehessäni.

Jossain vaiheessa luin hyvää tarkoittavien kristittyjen varoituksia liian läheisistä ystävyyksistä vastakkaisen sukupuolen kanssa. He puhuivat tunnesuhteista, joissa naimisissa oleva ihastuu toiseen mieheen tai naiseen, suhteen silti muuttumatta fyysiseksi.

Halusin luonnollisesti suojella avioliittoani, joten en edes ajatellut, että ystävyys miesten kanssa olisi hyvä asia. Parempi vara kuin vahinko, eikö? Mutta onko tämä ajattelutapa todella yhtenevä Raamatun kanssa?

Olemmeko viettiemme orjia?

Useiden tutkimusten mukaan (1, 2, 3) miesten ja naisten on mahdotonta olla “vain” ystäviä, koska miehet toivovat ystävyyden johtavan romanttiseen ja fyysiseen suhteeseen. Naisten ja miesten on havaittu ymmärtävän väärin toistensa sosiaalisia viestejä. Miehet usein luulevat ystävällisyyttä osoittavan naisten tuntevan heihin vetoa. Naiset toisaalta eivät tajua, että mies on seksuaalisesti kiinnostunut.

Emmekö siis kykene puhtaisiin ystävyyssuhteisiin vastakkaisen sukupuolen kanssa? Olemmeko niin viettiemme orjia, ettemme kykene hillitsemään seksuaalisia halujamme, kuten tutkimukset antavat ymmärtää? Toisaalta pitäisikö meidän vältellä läheisiä ystävyyksiä vastakkaisen sukupuolen kanssa, jotta pystyisimme noudattamaan Raamatun vaatimuksia seksuaalisesta puhtaudesta ja välttämään kiusauksia?

Jeesuksella on voima yhdistää ihmisiä, jotka eivät koskaan muuten kokoontuisi yhteen.

Raamattua tutkiessa löytyy toisenlainen näkökulma: sekaystävyydet eivät ole vain mahdollisia, vaan ne ovat luonnollinen osa kristityn elämää. Olemme vapaita ystävystymään sukupuolesta, etnisestä taustasta tai luokkarajoista huolimatta, koska Jeesuksella on voima yhdistää ihmisiä, jotka eivät koskaan muuten kokoontuisi yhteen.

Jumala antoi meille mallin sukupuolten ja sukupolvien välisiin ihmissuhteisiin. Hän kutsuu seurakuntaa perheeksi. Vanhemmat miehet ja naiset ovat hengellisiä isiä ja äitejä, ja nuorempia kohdellaan niin kuin omia siskoja ja veljiä. Perheen kaltaisissa suhteissa vallitsee läheinen välittäminen toisen hyvinvoinnista ilman romantiikkaa.

Jeesus kielsi seuraajiaan kohtelemasta ihmisiä objekteina. Ihmissuhteitamme tulisi määrittää rakkaus ja toisen hyvän hakeminen, eivät vietit ja omien halujen tyydyttäminen. Jeesus sanoi, että suurempaa rakkautta ei olekaan, kuin se, että antaa henkensä alttiiksi ystäviensä edestä.

Yllättäviä esimerkkejä Raamatusta

Löysin Raamatusta yllättäviä esimerkkejä miesten ja naisten välisestä ystävyydestä. Yksi näistä on kuvaus suunemilaisen naisen ja profeetta Elisan (joka on nimestään huolimatta mies) ystävyydestä.

Raamatussa ei kerrota Suunemissa asuvan naisen nimeä. Hän oli varakas ja arvostettu naimisissa oleva nainen. Eräänä päivänä hän tekee aloitteen: hän pyytää usein talonsa ohi kulkenutta miestä kotiinsa lounaalle eikä hyväksy kieltävää vastausta.

Tästä ateriakutsusta alkaa vuosia kestävä ystävyys. Profeetta Elisa vierailee suunemilaisen naisen kotona joka kerta kun tulee kaupunkiin. Nainen jopa rakentaa aviomiehensä kanssa kotiinsa Elisalle oman huoneen, ja kun perheen lapsi sairastuu ja kuolee, profeetan rukoukset saavat tämän heräämään henkiin. Myöhemmin profeetan varoitus tulevista nälkävuosista pelastaa koko perheen hengen.

Nykyajassa sinkkupastorin säännölliset vierailut naimisissa olevan naispuolisen ystävän luona voisivat saada monen kulmakarvat nousemaan. Kertomuksessa mikään ei kuitenkaan viittaa epäsopivaan käytökseen profeetta Elisan ja suunemilaisen naisen välillä.

Johannes ei pelännyt sanoa rakastavansa tätä naista, eikä hän huolehtinut ihmisten mielipiteistä. Hän oli vapaa välittämään.

“Sinä päivänä Debora ja Barak, Abinoamin poika, lauloivat näin.” Debora oli naimisissa oleva nainen, joka toimi Israelin kansan tuomarina. Todennäköisesti Barak oli myös naimisissa ja hän kieltäytyi lähtemästä sotaan ilman Deboraa. He työskentelivät yhdessä, sotivat yhdessä ja jopa lauloivat yhdessä. He ovat kaunis esimerkki siitä, miten tahoillaan naimisissa oleva mies ja nainen palvelivat yhdessä Jumalaa.

“Vanhin valitulle rouvalle ja hänen lapsillensa, joita minä totuudessa rakastan”. Näin aloitti Johannes, Jeesuksen ystävä ja opetuslapsi, erään kirjeistään. Naimisissa oleva Johannes kirjoittaa naiselle, jolla on lapsia ja jonka kodissa seurakunta kokoontuu (hän oli ehkä leski). Johannes ei pelännyt sanoa rakastavansa tätä naista, eikä hän huolehtinut ihmisten mielipiteistä. Hän oli vapaa välittämään.

Myöskään Paavalilla, joka hehkutti sinkkuelämää, ei ollut komplekseja sekaystävyyksien suhteen. Hän arvosti naispuolisia ystäviä ja työtovereita ja lähetti heille nimeltä mainiten terveisiä julkisissa kirjeissään. Hän pystyi jopa mainitsemaan yksittäisen naisen, Nymfan, ilman tarvetta lisätä perään muutamia miesten nimiä väärinkäsitysten välttämiseksi.

Alkuseurakunta ei ollut ydinperheistä muodostunut ryhmä. Se oli perhe.

Opetuslapset matkustivat Jeesuksen kanssa, mutta seurueessa oli myös useita naisia, joita mainitaan nimeltä: Maria Magdalena, Johanna, Susanna. Osa heistä oli sinkkuja, osa naimisissa olevia, ja he kaikki tukivat osaltaan Jeesuksen työtä. Jeesus puhui heille sanoessaan “olette minun ystäviäni” ja “rakastakaa toinen toisianne niinkuin minä olen rakastanut teitä”. Alkuseurakunta ei ollut ydinperheistä muodostunut ryhmä. Se oli perhe.

Yhteiset matkat sopivat ehkä aktiotiimille, mutta harvoin näemme seurakuntaa, jossa suhteet ovat näin läheisiä. Ja rakkautta en ole koskaan kuullut julkisesti tunnustettavan seurakuntaperheessä, kunnioitusta kyllä. Olen myös nähnyt monen avioparin palvelevan yhdessä, mutta harvemmin työtoveruutta kannustetaan tahoillaan naimisissa olevien, vastakkaista sukupuolta olevien välille.  

Miksi molempia sukupuolia ystäväksi?

Me kaipaamme läheisiä suhteita toisten ihmisten kanssa, mutta tänä päivänä korostuvat erityisesti romanttiset suhteet. Aivan kuin oletettaisiin, että aviopuoliso on ainoa oikea vastaus yksinäisyyteemme. Silti jokainen tosi ystävän löytänyt tietää, että ystävät, jotka välittävät ja huolehtivat fyysisestä, henkisestä ja hengellisestä hyvinvoinnistamme ovat aarteita, joita kannattaa vaalia, sukupuolesta huolimatta.

Vaikka sekaystävyydet olisivatkin kristittyjen kesken mahdollisia ja niistä löytyy Raamatusta esimerkkejä, tarvitsemmeko ystävyyksiä miesten ja naisten välille? Miksi ne ovat tärkeitä?

Ystävyys voi oikaista vääristyneitä mielikuvia vastakkaisesta sukupuolesta ja hoitaa sisimpiä haavoja. Moni nainen on tullut miehen hylkäämäksi, ja päinvastoin. Nainen, joka “vihaa” miehiä, tarvitsee ystävyyksiä luotettavien miesten kanssa. Mies, joka epäluuloisesti kyräilee naisia, tarvitsee elämäänsä rehellisiä naisystäviä.

Nainen, joka “vihaa” miehiä, tarvitsee ystävyyksiä luotettavien miesten kanssa.

Ystävyys miesten ja naisten kanssa tuntuu erilaiselta, koska olemme erilaisia. Moni nainen kokee, että miesten kanssa mukana on enemmän vitsailua ja huumoria, joka ei ole niin helppoa naisten välillä. Myös kokemus ”isoveljestä” ja suojelijasta ja sisäpiirin tieto siitä, mitä miehet oikein ajattelevat, ovat positiivinen kokemus.

Miehet arvostavat sitä, että voivat puhua syvällisesti naisten kanssa. Keskenään miehet kokoontuvat usein tekemään, mutta naiselle voi uskoutua. Monesti mies-nais-ystävät viettävätkin aikansa keskustellen.

Hengellinen isä voi korvata poissaolevan biologisen isän. Nuori mies voi kaivata vanhemman hengellisen äidin huolenpitoa. Ystävyydessä voi tuoda esille sisaruusrakkautta ja hyväksyntää eri tavalla miesten ja naisten välillä, kuin pelkästään omaa sukupuolta olevien ystävien kautta.

Jos nuorella miehellä on elämässään kypsiä hengellisiä siskoja, joiden kanssa voi viettää aikaa mielekkäällä tavalla, hän on vähemmän altis lukkiutumaan kotiin ja objektoimaan naisia tietokoneen ruudulla. Yksi suurimmista syistä pornon käyttöön on yksinäisyys. Kun mies saa naisilta huomiota ja hyväksyntää oikeassa elämässä terveellä tavalla, ei hän tarvitse siihen korviketta. Oikean elämän ystävyydet naisten sekä miesten kanssa myös auttavat vastustamaan kiusauksia.

Ihanteista käytännön toteutumiseen

Sinkkujen korviin “veljinä ja siskoina” eläminen voi kuulostaa utopialta ja naiivilta maailmankatsomukselta. Miten ystävyydet miesten ja naisten välillä voivat käytännössä toteutua?

Sekaystävyyksissä on aina mahdollisuus väärinkäsityksiin, kuten tutkimuksissa on huomattu. Moni ystävyyttä osoittanut on joutunut huomaamaan, että välittäminen tulkitaan helposti romanttiseksi kiinnostukseksi. Ja ei ole harvinaista, että ystävä yhtäkkiä huomaakin olevansa ihastunut korviaan myöten.

Esiin nousee helposti myös epäilyksiä. Mitä jos ystävyys johtaa epäsopivaan käytökseen? Eivätkö ystävyydet vastakkaisen sukupuolen kanssa ole juuri se tapa, jolla monet kristityt johtajat lankeavat? Entä miten huomioida oma puoliso?

Jokaisella meillä on henkilökohtainen historiamme, joka vaikuttaa ystäyyksiimme. Siksi sekaystävyyksien varalle ei voi luoda tiukkoja käyttäytymissääntöjä. Henkilökohtaisia rajoja voi jokainen toki asettaa.

Sekaystävyydet vaativat hengellistä kypsyyttä, sosiaalisia taitoja ja viisautta.

Sekaystävyydet vaativat hengellistä kypsyyttä, sosiaalisia taitoja ja viisautta. Oma rikkinäisyytemme vaikuttaa kaikissa ihmissuhteissamme ja olemme jokainen alttiita lankeamaan eri tavoin. Oman itsensä tunteminen on avuksi ystävyyssuhteidenkin luomisessa. Onko sinulla kristittyjä ystäviä, joiden neuvoihin voit luottaa? Kysy heidän mielipidettä ystävyyksistäsi ja kuuntele heitä – he näkevät usein asioita, joita emme itse huomaa.  

Jos ihastut helposti, ei ehkä kannata lähteä rakentamaan syvää ystävyyttä viehättävän vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa, ellette molemmat ole sinkkuja. Jos olet naimisissa, oman puolisosi mielipide ystävyyksistäsi on otettava huomioon.

Jos haluat olla vain puhtaasti ystävä, on reilua tuoda tavoitteesi esiin jo ystävyyden alkumetreillä. Luottamus, ihmisen todellinen arvostaminen ja hänen parhaansa etsiminen ovat rehellinen perusta ystävyydelle.

Vaatii taitoa osata käsitellä tunteitaan ystävää kohtaan. Taitojen puute ja haasteiden mahdollisuus eivät ole kuitenkaan syitä vältellä vastakkaista sukupuolta ystävänä.

Osaanko olla ystävä miehen kanssa?

Paavali kutsui ystäviään ilokseen ja kruunukseen. Selvästikin ystävyyksillä miesten ja naisten kanssa oli suuri merkitys Paavalille.

Raamatusta löytyvät esimerkit ystävyyksistä ovat auttaneet minua huomaamaan, miten vapaasti kristityt pystyivät käyttäytymään toinen toisiaan kohtaan. Vapaus muodostaa läheisiä suhteita toisten kanssa sukupuolesta huolimatta perustuu Jeesuksen antamaan esimerkkiin. Jos mietit, osaatko olla ystävä miehen/naisen kanssa, muista, että mitä lähempänä olet Jeesusta, sitä lähempänä voit olla toista ihmistä.

Kun tutkimukset julistavat, että viettimme tulevat aina tekemään miesten ja naisten välisen ystävyyden mahdottomaksi, evankeliumi julistaa todellisen, syvällisen yhteyden ja luottamuksen perheen kaltaisissa ihmissuhteissa olevan tie parantumiseen ja eheytymiseen. Voimme vapaasti nauttia toinen toisistamme ja kokea syvää tyytyväisyyttä yhdessä ilman, että seksuaaliset ajatukset määrittävät kanssakäymistämme. Joskus se on haasteellista, mutta Jeesus tekee mahdottomankin mahdolliseksi. 

Lisälukemista:

Joshua D. Jones: Forbidden Friendships – Retaking the Biblical Gift of Male-Female Friendship

2 Comments

 • Kolmekymppisen perheenäidin mielipide;
  Oon samaa mieltä, että sekaystävyydet on meille hyväksi, mutta ehkä just sillon sinkkuaikoina enimmäkseen. Ainakin minä voisin ihastua liian helposti, niin itellä ei ehkä enää toimisi niin tiivis ystävyys toisen miehen kanssa, niinkuin joskus parikymppisenä. Lisäksi olin parikymppisenä itse ihastunu tähän mun silloiseen parhaaseen ystävääni(mies),
   ja sitten ne 2 muuta ystäväpoikaa oli muhun. Tämä selvisi jälkeenpäin, ja ystävyys hiljalleen lopahti, kun nää pojat tajus ettei mua kiinnosta, kun pidin heitä  pelkkinä ystävinä.
  Ja tämän parhaan ystäväni kanssa myös on yhteydenpito lopahtanut, kun molemmat alkoi tahoillaan parisuhteeseen.

  Jotenkin oma kokemus pohjaa tätä näkökulmaa, että aina toinen osapuoli kiinnostuu, että siks ei ehkä toimi sekaystävyydet enää kun on naimisissa.

  Pakko lisätä vielä, että nykyinen aviomieheni on samalla myös paras ystäväni. Että vaikka ”menetin” aijemman, löysin tilalle vielä paremman, eikä oikeastaan sureta että tän edellisen kanssa ystävyys lopahti. Eikä sitä sillätavalla edes kaipaa muita miesystäviä. Toki tykkään edelleen jutella muiden miesten kanssa myös, koska muutenkin tuntuu että tulen parhaiten juttuun miesten kanssa. Mutta riittää että nämä kohtaamiset ovat pariskuntana tapaamisia, joko nelistään, tai isolla porukalla. Tuntuisi jotenkin oudolta mennä kaksistaan viettämään aikaa jonkun toisen puolison kanssa, tai jos mieheni menisi usein kahville jonkun naisen kanssa.

  Toki joskus voisi, mutta en näe mahdollisena mitään kovin tiivistä yhteydenpitoa, tai kahden kesken vietettyä aikaa vastakkaisen sukupuolen kanssa, kun on naimisissa jonkun toisen kanssa. Toki joskus työn puolesta joutuu olla tiiviisti tekemisissä, mutta mielestäni mennään liian pitkälle, jos saman henkilön kanssa aletaan viettää aikaa vapaa-ajallakin.

  Mutta en tarkoita etteikö voisi lainkaan viettää aikaa toisen sukupuolen edustajan kanssa. Kritisoin nimenomaan liian tiivistä kanssakäymistä kahden kesken. Itselläni on ystävä pariskuntia, joissa koen että he molemmat ovat minun hyviä ystäviä, mutta silti näen heitä aina yhdessä, en yleensä mene kaksin tämän miehen kanssa. Hänen vaimonsa kanssa kylläkin.

 • Tämä oli vapauttava artikkeli. Minulla oli hyvä miespuolinen ystävä (paras ja yksi harvoista ystävistäni). Tuntui todella pahalta kun uskovat naiset varoittelivat ystävyyden seksuaalisesta puolesta ja samaan aikaan he itse olivat ko. henkilön ystäviä. Ystävyyssuhteet ovat herkkiä kuten ihmissuhteet yleensä.

Comments are closed.