Kokoa herkullinen tapas-pöytä kotikeittiössä

Kutsu ystäviä kylään ja kata pöytään espanjalaiseen tyyliin tapaksia! Ne ovat käsin naposteltavia suupaloja, jotka sopivat hyvin alkuruuaksi tai välipalaksi. Kun tapaksia tekee runsaasti, niistä saa myös koottua kokonaisen aterian.

Perinteisiä tapaksia ovat erilaiset oliivit, juustot, makkarat, ilmakuivattu kinkku ja äyriäiset eri tavoin valmistettuna. Espanjassa ollessani kävimme porukalla muutamaan otteeseen ravintoloissa maistelemassa tapaksia paikallisten tapaan. Illallinen syödään Espanjassa suomalaisesta näkökulmasta myöhään, joten töiden jälkeen on tavallista lähteä istuskelemaan iltaa baareihin (ir de tapas, ”mennä tapaksille”).

Tutuiksi tulivat muun muassa patatas bravas eli paistetut perunat tulisen kastikkeen ja valkosipulimajoneesin kera, albóndigas eli lihapullat tomaattikastikkeessa ja ensaladilla rusa, hieman italiansalaattia muistuttava kylmä majoneesisalaatti, josta löytyi tonnikalaa ja oliiveja. Tapaksia tilataan usein pöytään paljon kerralla, ja ne jaetaan pöytäseurueen kesken. Yksi tapaslautanen maksaa espanjalaisessa ravintolassa muutaman euron.

Maukkaan tapas-pöydän loihtiminen on helppoa kotikeittiössäkin, eikä tarvitse olla edes kummoinen kokki tai valtava budjetti. Järjestin jokin aika sitten ystävilleni espanjalaistyylisen illasen ja yllätyin, kuinka paljon ruokakaupoissa myydään valmiita välimerellisiä naposteltavia. Esimerkiksi säilykkeinä löytyy kaikenlaista aina oliiveista täytettyihin paprikoihin ja marinoituihin herkkusieniin. Myös valmiita tapas- tai antipasto-lajitelmia löytyy joistakin kaupoista.

tapasleipa1

Vuoristokinkkua (jámon serrano), erilaisia tapas-leikkeleitä ja espanjalaisia juustoja (esimerkiksi Manchego) saa merkkituotteina mutta myös edullisina kaupan omien merkkien vaihtoehtoina. Jopa tomaattista gazpacho-kasviskeittoa löytyy valmiiksi purkitettuna kaupan hyllyltä. Tapaksien kanssa tarjotaan monesti leipää, ja sen kanssa maistuu vaikkapa yksinkertainen valkosipulilla ja pippurilla maustettu oliiviöljy.

Kylmien tarjottavien lisäksi voi itse paistaa vaikka yksinkertaisen perunamunakkaan. Reseptin ainekset löytyvät valmiiksi useimpien kaapista tai viimeistään lähikaupasta: perunaa, kananmunia ja sipulia. Viitseliäämpi pyöräyttää ruokapöytään hieman työläämmät mutta taatusti maukkaat albóndigas-lihapullat. Tuliset mutta herkulliset patatas bravas -perunat löytävät varmasti tiensä parempiin suihin. Täyttävämpää ruokaa haluava voi kokata itse myös paellaa, vaikka se ei varsinaisesti tapaksiin kuulukaan. Jälkiruoaksi herkutellaan tietysti espanjalaiseen tapaan churro-munkkitangoilla ja suklaakastikkeella!

Maukkaita espanjalaisia reseptejä kotikeittiöön:

Pieni tapas-sanasto:

Aceitunas – oliivit
Albóndigas – lihapullat tomaatti-valkosipulikastikkeessa
Chorizo a la sidra – siiderissä haudutettu mausteinen makkara
Chorizo al vino – viinissä haudutettu mausteinen makkara
Croquetas de jamón – paneroituja kinkkukroketteja
Empanadillas – pieniä liha- tai kasvistäytteisiä pasteijoita
Ensaladilla rusa – “venäläinen salaatti” eli majoneesisalaatti jossa oliiveja ja tonnikalaa
Gambas al ajillo – katkarapuja valkosipuliöljyssä
Gazpacho – tomaattipohjainen kylmä kasviskeitto
Jamón Iberico – espanjalaista kinkkua
Papas arrugadas – kanarialaisia ryppyperunoita, tarjoillaan punaisen tai vihreän mojo-kastikkeen kanssa
Patatas bravas – paistettuja perunoita vahvan kastikkeen ja valkosipulimajoneesin kera
Pimientos rellenos – täytettyjä paprikoita
Pulpo a la gallega – mustekalaa galicialaiseen tapaan
Queso manchego – Manchego-juustoa
Tortilla de patatas / Tortilla española – espanjalainen perunamunakas

Jos matkustat Pohjois-Espanjassa, siellä tapakset tunnetaan nimellä pincho.